EvilPumpkin Opublikowano 4 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2016 Witam, mam za sobą pierwszą warkę uwarzoną z kolegą- miała być pszenica, wyszła w zasadzie fajna pszenica (zwłaszcza jak na pierwszy raz- kolor bursztynowy, smak i zapach wszystko jak raczej powinno być). Jedynym minusem jest to, że wyszło trochę słabe, bo odczyt pokazuje 2 % alkoholu- jest to co prawda dopiero przed butelkowaniem (aktualnie na wszelki wypadek daliśmy ją an fermentację cichą). Ogólnie jak na pierwszy raz, jesteśmy zadowoleni- tyle tytułem wstępu =).Aktualnie postanowiłem opracować swój własny przepis na Scottish Ale, który będzie podstawą do późniejszego piwa świątecznego. W ogólnym założeniu ma to być piwo raczej niezbyt mocne i mało goryczkowe, żeby kobitki w domu tez mogły coś spróbować. Jeśli chodzi o kolor to chciałbym uzyskać bursztyn lub coś około czerwieni. Składniki: 18 l wody Słód Pale Ale 3 kg, Carared 1 kg, Caramber 0,5 Chmiel: Minstrel 30 g (60 min) Zacieranie: 60 min w 70 stopniach Drożdże: Gozdawa Pure Ale Yeast (suche) Gotowanie:60 minut Chciałbym uzyskać około 15 litrów, według obliczeń IBU ok. 16. Wszelkie uwagi i opinie mile widziane (mam nadzieję, że nie popełniłem zbyt wielu błędów przy przepisie =) ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 4 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2016 (edytowane) odczyt pokazuje 2 % alkoholu Jak to zmierzyłeś? Odczytałeś ze spławika na odfermentowanym piwie? Jeśli tak, to musisz się jeszcze duuuuuuuużo nauczyć. Co do samej receptury to chyba trochę przesadziłeś z karmelami. Nie wiem jakie Ci tam wychodzi blg, ale 33% słodów karmelowych, zacieranie na słodko i minimalna goryczka to może być lekkie przegięcie. Proponuję poprzeglądać receptury innych piwowarów. Edytowane 4 Lipca 2016 przez adamsky Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 4 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2016 Z tego przepisu to Ci wyjdzie gęsty karmelowy ulepek a nie piwo Niestety nie jest to nawet podstawa do dyskusji Jedynie IBU Ci jakoś wyszło realne w reszcie albo źle coś założyłeś (słody) albo policzyłeś (ilość wody, gęstość początkowa mi wyszła ok 17blg przy kiepskiej wydajności).. Poczytaj Wiki, Popatrz na przepisy. O, i jak wyżej, (adamsky był szybszy) bo odczyt pokazuje 2 % alkoholu jak to zmierzyłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 4 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2016 (edytowane) Wszelkie uwagi i opinie mile widziane (mam nadzieję, że nie popełniłem zbyt wielu błędów przy przepisie =) ). http://www.wiki.piwo.org/Scottish_Light_60/- http://www.wiki.piwo.org/Scottish_Heavy_70/- http://www.wiki.piwo.org/Scottish_Export_80/- We wszystkich powyższych przeczytasz: Szkockie albo angielskie słody pale ale jako baza. Mała ilość palonego jęczmienia dla nadania koloru i smaku i wytworzenia wytrawnego, delikatnego palonego finiszu. Chmiele angielskie. Czyste smakowo, relatywnie nisko odfermetnowujące drożdże górnej fermentacji. Niektóre komercyjne browary dodają małe ilości słodu crystal, amber, albo pszenicznego oraz dodatków niesłodowanych takich jak cukier. Opcjonalny torfowy ziemisty i/albo wędzony charakter powinien pochodzić od tradycyjnych drożdży i lokalnych słodów oraz wody, niż od wędzonych słodów. Czyli zostawiasz pale ale (nawet niecały) a dla koloru zamiast 1,5 kg karmelu dajesz odrobinę prażonego jęczmienia i dłuuuugoooo gotujesz. I jeszcze poglądowe: http://www.piwo.org/topic/15785-szukam-sprawdzonej-receptury-na-szkocka-80-tkescottish-80prosze-o-pomoc/?hl=scottish http://www.wiki.piwo.org/Scottish_Heavy_70/-,_Tomasz_Rogaczewski_%28tieroo%29 Edytowane 4 Lipca 2016 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EvilPumpkin Opublikowano 5 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2016 @ adamsky,tak- przed przefiltorwaniem na cichą. Spodziewam się, że sporo przede mną : )@ Dr2,z obliczeń wychodziło mi blg ok. 16. Mam problem z ustaleniem wydajności, z wzoru wychodzi mi ok 63 % (czyli mowiąc szczerze tyle ile założyłem z uwzględnieniem moich umiejętności, a w sumie ich braku). Wzór Blg=(x*y)/1,05/z (znaleziony na forum). @ adamsky, Dr2 Jak wspomniałem, piwo ma być docelowo (czyli świąteczne), dość słodkie, ale bez przesady- bardzo dziękuję za zwrócenie na to uwagi. @zasada, dziękuję za uwagę- zrobię w takim razie jak radzisz =). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 5 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2016 Nie rób "jak Ci radzę", bo żaden ze mnie Jamil, tylko zdecyduj sie jakie szkockie piwo chcesz uwarzyć - żaden z tych wspomnianych szylingowcòw nie ma tak wysokiego blg, natomiast wee heavy zaczyna sie wyżej - i potem działaj: szukaj/ układaj recepturę. Mikołajkowe konkursy mają kategorie i wee heavy i świąteczne - może w wątkach też są receptury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 5 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2016 Ogólnie na piwo w szkockim stylu - sprawdź w wiki hasła 70/- , 80/- , Strong Scottish Ale, Wee Heavy, proponuję coś takiego, na początek Weż 5 kg pale ale Zatrzyj w 12 litrach wody 30 min 66C, 30 min 72C, 3 minuty przed końcem zacierania wsyp dosłownie 20 g palonego jęczmienia, ale to opcjonalne, długie gotowanie da ci fajny, miedziany kolor Wysłódź do 23 litrów Gotuj 3 h (ważne: w tych stylach karmelowość i słodycz uzyskuje się z długiego gotowania a nie słodów) Nachmiel to delikaatnie na goryczkę i dosłownie śladowo na aromat, to nie chmiel ma tu dominować, np. 15 g marynki goryczka, 10 g lubelskiego kwadrans przed końcem albo lepiej jakieś równoważne angielskie albo francuskie Koniecznie dobre, płynne drożdże, przygotowane zgodnie z instrukcją. W szkocką kratę FM ma dobry stosunek ceny do jakości, zrobiłem kilka piw i jest ok. Jeżeli masz czas, warunki i surowce, zacznij może od zrobienia http://www.wiki.piwo.org/Scottish_Heavy_70/-,_Tomasz_Rogaczewski_(tieroo),może bez słodu zakwaszającego a potem takie drożdże zadaj do mocniejszego piwa. Jeżeli chodzi o prowadzenie fermentacji, to raczej staraj się trzymać dolnych zakresów pracy drożdży i nie spieszyć z jej zakończeniem - 3 tygodnie jednej i miesiąc drugiej będą ok, ale badaj sprawę cały czas. Szkockie piwa lubią czas, także po zabutelkowaniu. Nagazowanie nie więcej niż 2,5 g cukru na butelkę Nie jestem pewien, na czym polega Twoja koncepcja piwa świątecznego, bo na to jest milion pomysłów i wyobrażeń, więc Ci nie będę doradzał, rób tak, żebyś był zadowolny i Twoje domowie Panie też miały coś z tego. Z moich doświadczeń wynika, że skoro i tak zamierzam dać tam mnóstwo rozmaitości, to chyba niekoniecznie trzeb ado tego celu warzyć dość skomplikowane piwo jakim są szkockie. Zrób po prostu zwykłe ale, zatrzyj je raczej na słodko albo daj 15% słodów karmelowych, zrób na zwykłych sucharach i potem je uświąteczniaj. A mocnym, rozgrzeającym szkotem ciesz się oddzielnie. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EvilPumpkin Opublikowano 5 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2016 @ zasada,staram się czerpać wiedze od tych, którzy wiedzą lepiej ode mnie, a tak jjst w tym przypadku =) @ zbynieksbardzo dziękuję za cenne uwagi. Natomiast mam takie pytanie, czy scottish nie powinno być zacierane w jednej temperaturze ?Co do samego gatunku, po prostu lubię to piwo i chciałbym się nauczyć jak je poprawnie robić =). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się