pawel1514 Opublikowano 14 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2016 Witam Przymierzam się do uwarzenia witbiera i chciałem kupić gotowy zestaw surowców, tylko właśnie który wybrać? W ostatnie fazie w grze pozostały dwie receptury: http://193.151.8.18/szczegoly.php?_BA_Witbier_130Blg_-_zestaw_surowcow_na_20_litrow_piwa_-_slody_NIEsrutowane&przedm=30353541&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F183249&sortuj=kod&sess_id=47420549090 http://homebeer.pl/pl/p/Piwo-domowe-Witbier-zestaw-ze-slodow/192 Która wg Was będzie lepsza? Z góry dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 14 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2016 Jedna cholera,nie poczujesz pewnie różnicy,ale dopytaj z jakiego roku chmiel,bo mogą wciskać do takich zestawów jakiś prehistoryczny i nie wypijesz tego wita za szybko. To samo tyczy się kolendry, wybierz gdzie jest indyjską, jak nie ma w obu to szukaj innego z indyjską. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plonk Opublikowano 14 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2016 W tym drugim możesz mieć deczko za dużo kolendry, ale to kwestia gustu. Im więcej pszenicy, tym bardziej piwo będzie zbliżone do stylu. Zestaw z BA plusuje chmielami i większą ilością skórek pomarańczowych. W kwestii zasypu- moim zdaniem zestaw z homebeer będzie lepszy. Skomponuj własny zestaw surowców i po problemie;-) Wyjściem będzie zamówienie zestawu z BA i dorzucenie z pół kilo płatków pszennych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel1514 Opublikowano 14 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2016 Mam trochę za małe doświadczenie i nie chciałbym czegoś zepsuć samemu dobierając składniki. Jeśli chodzi o skórki cytrusowe to planuje dodać skórki starte z pomarańczy, cytryn pod koniec gotowania, tylko w jakiej ilości? 50g? Wcześniej byłem zdecydowany na zestaw z BA, ale właśnie ten zasyp lepiej wygląda w homebeer. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plonk Opublikowano 14 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2016 (edytowane) Do zestawu z BA nie dodawaj więcej skórek. 40g w zupełności wystarczy. Btw. Co do samodzielnego komponowania receptur - jak czegoś nie spieprzysz, to się nie nauczysz;) możesz jeszcze poszukać receptur na wiki, są sprawdzone i w większości przypadków całkiem niezłe. Edytowane 14 Lipca 2016 przez plonk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel1514 Opublikowano 14 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2016 To chyba jednak zamowie ten zestaw z BA i dokupie platki pszeniczne i ewentualnie owsiane. Czy przy takim dodatku 0,5-1 kg platkow powinnien zwiekszyc ilosc wody do zacierania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plonk Opublikowano 14 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2016 Tak. http://www.wiki.piwo.org/index.php/Ilość_i_rodzaj_wody Piwo będzie też albo mocniejsze, albo będzie go więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BitterEater Opublikowano 14 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2016 (edytowane) Niesłodowane ziarno niepodbije ekstraktu. Spowoduje zmętnienie i poprawi pianę. Edytowane 14 Lipca 2016 przez BitterEater Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plonk Opublikowano 14 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2016 Niesłodowane ziarno niepodbije ekstraktu. Spowoduje zmętnienie i poprawi pianę. No tak, przecież koncerniaki są warzone na grysiku kukurydzianym głównie dla poprawienia piany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BitterEater Opublikowano 14 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2016 Niesłodowane ziarno nie podbije ekstraktu. Spowoduje zmętnienie i poprawi pianę. No tak, przecież koncerniaki są warzone na grysiku kukurydzianym głównie dla poprawienia piany. Masz rację, nie powinienem pisać bez elementarnej wiedzy, ludzka rzecz - mylić się. Ubzurało mi się, że niesłodowane=nie fermentowalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel1514 Opublikowano 15 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2016 A czy w tym zestawie z BA ilosc chmielu nie jest zbyt duza jak na witbiera? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plonk Opublikowano 15 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2016 Jak dla mnie ok, zwłaszcza że nie dodajesz wszystkiego na goryczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się