Skocz do zawartości

Witbier z zestawu surowców


Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Przymierzam się do uwarzenia witbiera i chciałem kupić gotowy zestaw surowców, tylko właśnie który wybrać? W ostatnie fazie w grze pozostały dwie receptury:

 

http://193.151.8.18/szczegoly.php?_BA_Witbier_130Blg_-_zestaw_surowcow_na_20_litrow_piwa_-_slody_NIEsrutowane&przedm=30353541&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F183249&sortuj=kod&sess_id=47420549090

 

http://homebeer.pl/pl/p/Piwo-domowe-Witbier-zestaw-ze-slodow/192

 

 

Która wg Was będzie lepsza?

Z góry dzięki

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jedna cholera,nie poczujesz pewnie różnicy,ale dopytaj z jakiego  roku chmiel,bo mogą wciskać do takich zestawów jakiś prehistoryczny i nie wypijesz tego wita za szybko.

To samo tyczy się kolendry, wybierz gdzie jest indyjską, jak nie ma w obu to szukaj innego z indyjską.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W tym drugim możesz mieć deczko za dużo kolendry, ale to kwestia gustu.

Im więcej pszenicy, tym bardziej piwo będzie zbliżone do stylu.

Zestaw z BA plusuje chmielami i większą ilością skórek pomarańczowych.

W kwestii zasypu- moim zdaniem zestaw z homebeer będzie lepszy.

Skomponuj własny zestaw surowców i po problemie;-)

Wyjściem będzie zamówienie zestawu z BA i dorzucenie z pół kilo płatków pszennych.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam trochę za małe doświadczenie i nie chciałbym czegoś zepsuć samemu dobierając składniki. Jeśli chodzi o skórki cytrusowe to planuje dodać skórki starte z pomarańczy, cytryn pod koniec gotowania, tylko w jakiej ilości? 50g?

Wcześniej byłem zdecydowany na zestaw z BA, ale właśnie ten zasyp lepiej wygląda w homebeer.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do zestawu z BA nie dodawaj więcej skórek. 40g w zupełności wystarczy.

Btw. Co do samodzielnego komponowania receptur - jak czegoś nie spieprzysz, to się nie nauczysz;) możesz jeszcze poszukać receptur na wiki, są sprawdzone i w większości przypadków całkiem niezłe.

Edytowane przez plonk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niesłodowane ziarno niepodbije ekstraktu. Spowoduje zmętnienie i poprawi pianę.

No tak, przecież koncerniaki są warzone na grysiku kukurydzianym głównie dla poprawienia piany.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Niesłodowane ziarno nie podbije ekstraktu. Spowoduje zmętnienie i poprawi pianę.

No tak, przecież koncerniaki są warzone na grysiku kukurydzianym głównie dla poprawienia piany.

 

Masz rację, nie powinienem pisać bez elementarnej wiedzy, ludzka rzecz - mylić się. Ubzurało mi się, że niesłodowane=nie fermentowalne. :thumbdown:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.