Rc7 Opublikowano 25 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2016 hmm, stało się. Co do drożdży to Safale S-04. Burzliwa przebiegła... mało burzliwie bo piany dużej nie było, ledwo 2 mm z małymi bąbelkami. Spodziewałem się piany na kilka cm a tu prawie nić. Wg mojej skromnej wiedzy zdobytej: tydzień burzliwej, tydzień cichej. Sprawdziłem baligomert w wodzie bylo w okolicy -2 (woda w temp około 22 stopni). Zrobilem poprawkę i dlatego piszę że wyszło około 0 BLG. Piwo przelane, gęstwa zebrana (na wszelki wypadek). Pisałem że drożdże pracują bo widziałem "bulgotanie" a gęstwa też całkiem żwawa. Co do sensu, to piszę tak, bo czytałem że cicha to oprócz klarowania, dochodzi też do spadku BLG. Dlatego takie działanie. Pewnie jakby było 4 BLG to też przelałbym na cichą. Możliwe że mylę się, ale dlatego zdecydowałem się tutaj napisać. Ptyanie co teraz (i na przyszłość). Ja mam zamiar trzymać tydzień, sprawdzić BLG (myślę że będzie bez zmian), jeśli nie będzie zakażenia butelkować. Dzięki za odpowiedzi. Za kilka warek i przeczytanych materiałów przestanę zadawać śmieszne pytania. Wesołych Świąt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 25 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2016 Tydzień burzliwej i tydzień cichej to zły pomysł. Było już wiele razy powtarzane na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 25 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2016 (edytowane) tydzień burzliwej, tydzień cichej kopcio kopyra com? Edytowane 25 Grudnia 2016 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 27 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2016 (edytowane) tydzień burzliwej, tydzień cichej kopcio kopyra com? Jakoś wątpię by to było źródłem tej wiedzy. Z tego co pamiętam z jego filmików (a gdyby nie one, nie trafiłbym tutaj - i żyłbym w ciemności ), sam przestrzegał przed takimi pomysłami (albo mi się zwyczajnie z filmikami innej osoby już poplątało). EDIT (ad. @Łukasz): Sprawdziłem, masz rację. Mocno musiało mi się poplątać Edytowane 27 Grudnia 2016 przez Enethion ko_cur 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 27 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2016 Z tego co pamiętam z jego filmików (...), sam przestrzegał przed takimi pomysłami (albo mi się zwyczajnie z filmikami innej osoby już poplątało). Chciałbym to w końcu zobaczyć, ale wątpię czy ten Pan nagra kiedyś taką erratę więc pozwole sobie stwierdzić, że musiało Ci się mocno poplątać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rc7 Opublikowano 27 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2016 (edytowane) to legła w gruzach moja strategia (tydzień burzliwej, tydzień cichej) Dodam, że oczywiście biorę pod uwagę BLG, więc jakby było kilka stopni po tygodniu, to po dniu - dwóch sprawdzam czy nie spada i wtedy zlewam na cichą. Edytowane 27 Grudnia 2016 przez Rc7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raban19 Opublikowano 27 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2016 Zastanawia mnie skąd ten ruch antyKopyrowy... tak z ciekawości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 27 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2016 Jak to mówią ciekawość to pierwszy stopień ddo piekła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raban19 Opublikowano 27 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2016 Mówią też, że kto pyta ten nie błądzi a skoro ta sekcja głównie polega na pytaniach to ot i się nowe pojawiło. Poza tym piekło nie piekło ale faktem jest, że nie mała część osób powie Ci, że zainteresowała się piwowarstwem bo obejrzała jakiś filmik na jego kanale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilczur Opublikowano 27 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2016 Część osób z tego forum uznała, że 7+7 dla piw do 12 blg to największa herezja od czasu powstania piwowarstwa i z tego powodu mają nieziemski ból czterech liter, tak mocny, że po 3,5 roku dalej piecze. Ot cała historia. Żeby było wszystko jasne: nie polecam tej metody, ale niezmiennie mnie bawi, że dalej wywołuje emocje. opeciarz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 27 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2016 (edytowane) I 13 lat doświadczeń to potwierdza- herezja Edytowane 27 Grudnia 2016 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 28 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2016 Część osób z tego forum uznała, że 7+7 dla piw do 12 blg to największa herezja od czasu powstania piwowarstwa i z tego powodu mają nieziemski ból czterech liter, tak mocny, że po 3,5 roku dalej piecze. Ot cała historia. Żeby było wszystko jasne: nie polecam tej metody, ale niezmiennie mnie bawi, że dalej wywołuje emocje. Ciebie też widać strasznie boli w tym miejscu skoro aż się wypowiedziałeś w temacie, tym bardziej, że nie polecasz metody. PS. Emocje??? Gdzie??? I 13 lat doświadczeń to potwierdza- herezjaTy się nie znasz na piwowarstwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ko_cur Opublikowano 28 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2016 PS. Emocje??? Gdzie??? bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rc7 Opublikowano 28 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2016 no ok, może jakiś link opisujący zasady poprawności fermentacji. Bo ja dalej nie wiem ile trzymać teraz na cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ko_cur Opublikowano 28 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2016 no ok, może jakiś link opisujący zasady poprawności fermentacji. Bo ja dalej nie wiem ile trzymać teraz na cichej. Proszę bardzo: http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki Do tego całe zasoby tutejszego forum po wpisaniu w wyszukiwarkę "fermentacja" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr7404 Opublikowano 29 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2016 Witam, Jeszcze w kwestii temperatury fermentacji bo chciałbym się upewnić: rozumiem, że temperatura na termometrze przyklejonym do fermentora jest temperaturą jego zawartości? Z góry przepraszam za banalność tego pytania ale przy przedostatniej warce miałem jednego dnia wzrost temperatury na termometrze fermentora przy stałej temperaturze w pokoju i tak wnioskuję, że to fermentacja podniosła temp. w fermentorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ko_cur Opublikowano 29 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2016 Witam, Jeszcze w kwestii temperatury fermentacji bo chciałbym się upewnić: rozumiem, że temperatura na termometrze przyklejonym do fermentora jest temperaturą jego zawartości? Tak. Z góry przepraszam za banalność tego pytania ale przy przedostatniej warce miałem jednego dnia wzrost temperatury na termometrze fermentora przy stałej temperaturze w pokoju i tak wnioskuję, że to fermentacja podniosła temp. w fermentorze. Trafnie wnioskowałeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 29 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2016 Witam, Jeszcze w kwestii temperatury fermentacji bo chciałbym się upewnić: rozumiem, że temperatura na termometrze przyklejonym do fermentora jest temperaturą jego zawartości? Z góry przepraszam za banalność tego pytania ale przy przedostatniej warce miałem jednego dnia wzrost temperatury na termometrze fermentora przy stałej temperaturze w pokoju i tak wnioskuję, że to fermentacja podniosła temp. w fermentorze. Jeżeli mówisz o termometrach nalepianych a wiadro to wskazują dość blisko temperatury fermentacji, ale jak blisko to już zależy od otoczenia i chyba producenta termometru. Przy fermentacji procesy chemiczne podnoszą temperaturę. Na mój stan wiedzy i obserwacji wzrost temperatury jest funkcją cukrów, które mogą być zjedzone przez drożdże, ponieważ wzrost temperatury jest tym większy im większe °P. Przy mocnych piwach wynosi nawet powyżej 4°C, dla moich piw w okolicach 12-13°P mam w przybliżeniu wzrost o 2°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 29 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2016 Witam, Jeszcze w kwestii temperatury fermentacji bo chciałbym się upewnić: rozumiem, że temperatura na termometrze przyklejonym do fermentora jest temperaturą jego zawartości? Tak. Nie do końca, ale w przybliżeniu można tak przyjąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr7404 Opublikowano 29 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2016 Dzięki za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rc7 Opublikowano 31 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2016 Piwo zlane do butelek, za chwilę imprezka sylwestrowa. BLG około 2,5, nie zmieniało się przez 2 dni. Może ryzykuję ale czego jaś się nie nauczy tego jan nie będzie umiał. Czy Wy też co chwilę grzebiecie w fermentorze i sprawdzacie BLG? Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilczur Opublikowano 31 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2016 Czy Wy też co chwilę grzebiecie w fermentorze i sprawdzacie BLG? Nie, bo to w niczym nie pomaga, a za częste grzebanie może zaszkodzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 31 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2016 (edytowane) Piwo zlane do butelek, za chwilę imprezka sylwestrowa. BLG około 2,5, nie zmieniało się przez 2 dni. Może ryzykuję ale czego jaś się nie nauczy tego jan nie będzie umiał. Czy Wy też co chwilę grzebiecie w fermentorze i sprawdzacie BLG? Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!! Nie grzebię wcale w fermentorze. Ostatnie z 10 warek - stawiam go na minimum 3 tygodnie i nie dotykam się no jak kupiłem przezroczysty to patrzę jak to wygląda i tyle. Po 3 tygodniach spuszczam próbkę kranikiem, (do tej pory przepłukiwałem go ze strzykawki czystą kranówką) , teraz zamierzam przepłukiwać roztworem OXI. Klapę zdejmuję po rozlewie (rozlewam do butelek kranikiem) do mycia fermentora. Po umyciu zalewam piro i tak sobie stoi i dezynfekuje się Edytowane 31 Grudnia 2016 przez Cezary Daniluk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rc7 Opublikowano 31 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2016 też zastanawiam się, czy zlewać na cichą górniaki. Kubek którym pobierałem próbkę do BLG parzyłem we wrzątku. Nie wiem czy OXI byłby równie skuteczny. Zauważyłem że OXi po wsypaniu do wody nie rozpuszcza się (są takie małe kuleczki). Czy mam już wtedy dezynfekować?? I ile po wsypaniu OXI środek jest skuteczny? Bo używam OXI do dyzenfekcji butelek, czyli wlewam do jednej, przelewam do następnych itd. Zobaczę mniej więcej za miesiąc co z piwem. dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_K Opublikowano 31 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2016 Zauważyłem że OXi po wsypaniu do wody nie rozpuszcza się (są takie małe kuleczki). Oxi się dobrze rozpuszcza w wodzie, ale musi być 1. ciepła 2. trzeba pomieszać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się