Artur Milczarczyk Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2017 (edytowane) Dotarł do mnie dziś taki oto woreczek idealnie pasuje na Coobre 25 można go wywinąć na zewnątrz ktoś używał ?? https://www.aliexpress.com/item/45-30cm-food-grade-home-brew-beer-mash-filter-bag-for-batch-homebrew-filter-bag-bucket/1000001199504.html?spm=2114.13010608.0.0.r1UDyT Ja używam, chmielę nim w coobrze i sprawuje się bardzo dobrze. Skonstruowalem z gwintowanych prętów, zacisku slimakowego i rurki do ekhm.. toalety hopspidera. Na razie sprawuje się bez zarzutu Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka Wstaw fotkę tego zestawu Edytowane 3 Kwietnia 2017 przez Artur Milczarczyk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browar Soravin Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Tak reasumując opłaca się kupić COBRĘ czy nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mapak Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2017 @@sirBartek, Nie bardzo, Lepiej kasę wydać na gar >50l. i zrobić tuning pod kocioł zacierno-warzelny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vpatyk Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Tak reasumując opłaca się kupić COBRĘ czy nie? To zależy jakie masz warunki do warzenia- jeśli masz możliwość podgrzewania na taborecie, lub gazie to chyba będzie lepiej zrobić tak jak pisał Mapak (czyli tuning gara). Jeśli natomiast warzysz w bloku np. na indukcji, bądź innej płycie, to temat jest wart zastanowienia. Ja jestem po dwóch warkach na Coobrze i jak na razie jestem zadowolony (szybciej, czyściej i paradoksalnie jeśli o mnie chodzi, to z większą wydajnością, choć kosztem mniejszego wybicia). Największym minusem jak na razie jest wielkość zasypu, przez co ciężko będzie uwarzenie czegoś pow. 25 blg (przy dotychczasowych założeniach wydaje mi się, że wtedy zasyp do 8kg i warka maks 15l, no chyba, że dorzucić ekstrakt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2017 no chyba, że dorzucić ekstrakt) abstrahując od tematu, to jakiś grzech? teufel 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teufel Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Ja przesiadłem się z gara 30l na Coobrę i jestem zadowolony. Gar sprzedany, a Coobra warzy. Pewnie prąd droższy niż gaz, ale oszczędność czasu spora. I wydajność większa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vpatyk Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2017 no chyba, że dorzucić ekstrakt) abstrahując od tematu, to jakiś grzech? Czemu grzech? Chodziło mi tylko kwestię ile maks. można wycisnąć ze sprzętu. Jeśli chodzi o podbijanie ekstraktem, to tylko ewentualna (oczywista) rada jak ominąć ograniczenie sprzętowe, choć nie zawsze, bo kolejna planowana warka to BW 100% wędzony steinbach (tym razem spróbuje z zasypem 8kg), więc akurat tu podbijanie nie przejdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browar Soravin Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2017 (edytowane) a idąc dalej Coobra vs. ACE Micro Brewery?Różnica w cenie akceptowalna. Warzę na gazie w garnku 30l (inox) z kranikiem i filtrem z wężyka, a brzeczkę gotuję w garnku 30l emalia. Wszystko na gazie w kuchni. Wybicie 20 - 25l jest dla mnie wystarczające. Chcę zaoszczędzić przede wszystkim czas. Edytowane 3 Kwietnia 2017 przez sirBartek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Jak ktoś chce więcej blg to robi warke 12l z dużym bailingiem i ją powtarza od razu bądź na drugi dzień (bez problemu można dodać drugą część brzeczki nawet jak fermentacja już ruszyła) Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teufel Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2017 a idąc dalej Coobra vs. ACE Micro Brewery? Różnica w cenie akceptowalna. Myślę, że nikt Ci raczej nie odpowie. Wątpię by ktoś miał Coobrę i ACE do porównania. Coobra o tyle dobra, że jest dostępna w PL, więc i z GW nie będzie problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browar Soravin Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Może problem z zatykaniem się bazooki chmielem rozwiąże hop spider? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Milczarczyk Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Ja przesiadkę z garów na coobre uważam za wielki plus czas i mało miejsca zajmuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcel G Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2017 (edytowane) Ja również. W sobotę druga warka na bulldogu, 4h i zalewamy do fermentora brzeczkę o temp 14st Edytowane 4 Kwietnia 2017 przez Marcel G Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browar Soravin Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2017 SUPER! decyzja zapadła KUPUJĘ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samson_Miodek Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Ja przesiadlem się z opcji klasycznej: gar/kuchenka gazowa/srajrurka na coobre i polecam z każdej strony. Do chmielenia absolutnie potrzebny hopspider, woreczki muslinowe, cokolwiek. Poza tym same plusy - czas, czystość, wydajność. Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Wojtczuk Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Jedzie do mnie Coobra CB25 więc czas na zakup wężyków do chłodnicy.Proszę powiedzcie czym to połączyć z kranem w kuchni? Jakie węże kupić? Ogrodowe? Jaka średnica wewnętrzna tego węża przy złączu z chłodnicą? Może ktoś zdjęcia wrzucić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browar Soravin Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Ja przesiadlem się z opcji klasycznej: gar/kuchenka gazowa/srajrurka na coobre i polecam z każdej strony. Do chmielenia absolutnie potrzebny hopspider, woreczki muslinowe, cokolwiek. Poza tym same plusy - czas, czystość, wydajność. Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka OK a jaki hopspider kupić? W ofercie np. Twój browar mają 800 lub 250 mikronów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2017 A w takim razie czy osady białkowe przefiltują się przez bazooke? Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vpatyk Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Jak połączyć z kuchennym kranem, to nie wiem, ale na pewno masz jakieś przyłącze pod kranem np. do zmywarki. U mnie jest dość prosto. Dwa kawałki najzwyklejszego węża ogrodowego nałożone na chłodnicę (pierścieniami zaciskowymi, które kupujesz za ok 2 zł w każdym sklepie metalowym); jeden koniec (odpływowy) pusty- do zlewu, a na drugim mam klasyczną ogrodową szybkozłączkę, która możesz podłączyć np. pod kranik do zmywarki lub pralki (chyba wszystkie mają standardowy rozmiar)- za cały taki zestaw dasz do 20 zł. Jedzie do mnie Coobra CB25 więc czas na zakup wężyków do chłodnicy.Proszę powiedzcie czym to połączyć z kranem w kuchni? Jakie węże kupić? Ogrodowe? Jaka średnica wewnętrzna tego węża przy złączu z chłodnicą? Może ktoś zdjęcia wrzucić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browar Soravin Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2017 A w takim razie czy osady białkowe przefiltują się przez bazooke? Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka To co radzisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mapak Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2017 (edytowane) @@Marcin Wojtczuk, wąż ogrodowy 1/2" (ile potrzebujesz)szybkozłączka do węża 1/2" opaska slimakowa 10-16mm -2x przyłącze do kranu 1/2"Odkręcasz wylewkę z kranu kuchennego, podłączasz przyłącze w to miejsce, do niego wpinasz węża dopływowego z zamocowaną na nim szybkozłączką. Edytowane 5 Kwietnia 2017 przez Mapak Marcin Wojtczuk 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2017 A w takim razie czy osady białkowe przefiltują się przez bazooke? Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka To co radzisz? Właśnie sam nie wiem. Zamierzam kupić Coobre i szukam razem z wami najlepszych rozwiązań. Pytanie raczej było do osób co używał hop spidera w zwykłym garze. Na chłopski rozum jak by się chmieliło w tym worku to zajmuje on większą część pojemnika więc wszystkie osady podczas gotowania powinny zostać w środku. Gorzej z tymi osadami ci się wytwarzają w czasie chłodzenia - no chyba żeby chłodnice wkładać w worek i wyjmowac dopiero po chodzeniu. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Browar Soravin 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mapak Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Jeżeli będziecie chmielić w hop spiderze, to po schłodzeniu podstawiacie go pod kran i tyle w temacie. Browar Soravin 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepasyy Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Jedzie do mnie Coobra CB25 więc czas na zakup wężyków do chłodnicy. Proszę powiedzcie czym to połączyć z kranem w kuchni? Jakie węże kupić? Ogrodowe? Jaka średnica wewnętrzna tego węża przy złączu z chłodnicą? Może ktoś zdjęcia wrzucić? Witam, Polecam coś takiego . Ułatwia życie na maxa. Zakładasz raz i zapominasz, że masz. Ładnie wygląda i żona nie marudzi (moja zorientowała się po kilku dniach, że coś nowego na kranie jest w kuchni). A dalej już zwykłe złączki, szybko-złączki, węże ogrodowe, itp.. Marcin Wojtczuk i Browar Soravin 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek88 Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2017 wąż ogrodowy 1/2" (ile potrzebujesz) szybkozłączka do węża 1/2" opaska slimakowa 10-16mm -2x przyłącze do kranu 1/2" ja używam czegoś takiego i też działa https://pestar-karcher.pl/pl/p/Karcher-Adapter-na-kran-domowy/621 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi