mirek1g Opublikowano 4 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2018 Nie śrutuję na grubą kaszę. Używam najczęściej słodu ze Strzegomia, wystarczy godzinę przed śrutowaniem lekko zwilżyć ziarno a przez śrutownik mimo drobnego śrutowania większość łuski przejdzie w całości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HerrOs Opublikowano 5 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2018 Dnia 4.03.2018 o 11:47, ansyn napisał: Ok spróbuję, a namoczyć tzn? Jakiś czas konkretny? Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka Nie liczę ile to u mnie trwa, zawsze możesz sobie zalać wodą lub wrzątkiem dzień wcześniej i później wylać wodę i dodać samą łuskę. Ja stosuję taki wspomagacz przy trudniejszych zasypach bo póki co też filtruję bazooką ale nie mam automatycznego kotła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ansyn Opublikowano 5 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2018 Nie liczę ile to u mnie trwa, zawsze możesz sobie zalać wodą lub wrzątkiem dzień wcześniej i później wylać wodę i dodać samą łuskę. Ja stosuję taki wspomagacz przy trudniejszych zasypach bo póki co też filtruję bazooką ale nie mam automatycznego kotła. Ok dzięki myślę że na początek trzeba tak czy tak zdecydować się na śrutownik ale i łuska przyda się do tych cięższych zasypów Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blade1231 Opublikowano 5 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2018 Żadne tam namaczanie czy inne kombinowanie. Robiłem niedawno quada 28blg z 11kg i 30l wody. Grubo ześrutowane zwykłym śrutownikiem z biowina i wszystko poszło sprawnie. Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vision34 Opublikowano 9 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2018 Ja mam cobre i się do niej przyzwyczaiłem już, szkoda tylko że max wychodzi 30 l piwa, ale ułatwia robotę. Moi znajomi robią tradycyjnie na garach i szczerze nie opłaca się kupować cobry bo będziesz zależny od ilości piwa... Jeden sobie robi 100 litrów ,a ja w tym samym czasie 7h ledwo 30l... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek88 Opublikowano 9 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2018 To nie wiem jak ty w czasie 7 godzin robisz na cobrze 30 l warki. Przecież jakieś nie skoplikowane piwo to 4 -5 godzin max. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giekon Opublikowano 9 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2018 No faktycznie, gdybym miał na jakimś automatycznym kotle warzyć 7 godzin to już dawno dałbym sobie spokój i wrócił na gary... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bladdy Opublikowano 17 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2018 (edytowane) Witam, Jestem użytkownikiem Cobry (wersja usprawniona). Zrobiłem na nim 3 warki. Wnioski mam takie: - Wydajność około 55% (wg. arkusza PPPP), - Bazzooka zatyka się przez ścięte białko w czasie gotowania, więc i tak trzeba używać wężyka do zlewania, - Nie wiem czemu ale zauważyłem, że mam problem z opanowaniem piany na początku wrzenia - piana wytwarza się w dużej ilości i długo .Jakoś w normalnym garze nie miałem tego problemu ;-) - Filtracja przebiega bardzo wolno, - Wysładzając wg obliczeń z PPPP po wysłodzeniu w młócie zostaje jeszcze dużo cukru po pod koniec pomiar pokazuje wciąż sporą gęstość. Możliwe, że wydłużenie wysładzania pozwoli zwiększyć wydajność ale trzeba będzie dłużej gotować. - Zastanawiam się aby w koszu na słód dorobić fałszywe dno, wyścielić to workiem filtracyjnym z oczkami 200 mikronów i tak zacierać... - Zysk czasu jest dość dyskusyjny. Sprzęt jest bardziej skomplikowany, wymaga większej uwagi przy myciu. U mnie wychodzi to okołu 8 godzin uwzględniając wydłużone gotowanie (1,5 -2 h). pozdrawiam ;-) Edytowane 17 Marca 2018 przez bladdy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek1g Opublikowano 18 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2018 (edytowane) Dziś (właściwie wczoraj bo już niedziela) warzyłem zwykłe ale, słodu poszło 5,25 kg wyszło prawie 25l , 11,5Blg, zacząłem zabawę o 9:00 od znoszenia sprzętu z piwnicy o 15tej już było wszystko wyniesione, kuchnia posprzątana jedyny ślad po produkcji piwa to fermentator w rogu na szafce. W coobrze mam fałszywe dno z siatki 630 i hop stopper zamówione u kolegi lewatywa8. Wysładzanie trwało koło 30min. Zanim nauczyłem się warzenia w coobrze też miałem takie osiągi jak Ty. Dodatkowe fałszywe dno nie jest konieczne ale bazzookę musisz zastąpić czymś lepszym, nie chcę robić reklamy koledze ale zamów sobie "lewatywe" a zobaczysz ja ci się polepszy. Rano sprawdziłem wszystko raz jeszcze, robiąc wpis przesadziłem trochę. Wprowadziłem poprawki. pozdrawiam Edytowane 18 Marca 2018 przez mirek1g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MojBrat Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Witam Czy ktoś ma jakieś informacje od kiedy Coobra CB5 będzie w sprzedaży w PL? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bladdy Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Panowie proszę o ocenę... Kupiłem śrutownik z biowinu. Postarałem się ześrutować jak najgrubiej. Wyszło grubiej niż słód, który śrutuje mi dostawca ale czy to jest wystarczające ? Wrzucam zdjęcie z porównaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2018 (edytowane) to na dole wyglada masakrycznie, na gorze jest dobrze o ile nie ma duzo całych nie polamanych ziaren (same łuski są ok a nawet wskazane) Edytowane 7 Kwietnia 2018 przez Gwynbleidd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek1g Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2018 (edytowane) Dlaczego aż tak grubo śrutowałeś? Będziesz miał małą wydajność. Jeżeli chodzi ci o filtrację w CB25 i koniecznie chcesz mieć szybkie wysładzanie to śrutuj grubo ale nie aż tak. wystarczy jeżeli słód będzie miał wielkość kaszy mazurskiej a nie kaszy pęczak. Na godzinę - dwie przed śrutowaniem słód spryskaj delikatnie wodą, wtedy po śrutowaniu łuska zostanie cała a tylko ziarno ulegnie skruszeniu. I co bardzo ważne po wsypaniu słodu do CB daj mu z 15min spokoju żeby się to dobrze ułożyło. Przed ważeniem pójdź się wysikać i przyjrzyj się jakim strumieniem ci leci, taki sam strumień ustaw w CB nie za szybki nie za szeroki . Do ciężkich piw zawsze możesz dodać łuskę gryczaną, jest tania nie wprowadza do warki obcych smaków i kolorów a bardzo ładnie poprawia filtrację. Zamówiłem u kolegi Lewatywy fałszywe dno z siatki 630 (jest idealna) i hop stopper z siatki 400 mikronów, trzeba przyznać że się chłop zna na rzeczy i przykłada do roboty, nie powinienem mu tu robić reklamy ale 'męczyłem' się z CB25 przez rok zanim zdecydowałem się na dokupienie tych 2 rzeczy i nie żałuję, naprawdę warto. Kolega który też waży na CB25 poszedł trochę inną drogą, kupił u chińczyków za 6$ worek z drobnej tkaniny (siateczki), do kosza wkłada ten wór do niego wsypuje słód, ma trochę gorszą wydajność niż ja i więcej czasu mu schodzi na filtrowaniu, z finansowej strony to mi się wydatek zwróci gdzieś tak po 35 warkach a on będzie zawsze z tyłu (chociaż mam wrażenie że jego warka jest bardziej klarowna niż moja). Edytowane 7 Kwietnia 2018 przez mirek1g bladdy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bladdy Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2018 To pierwsze śrutowanie + jestem po 5 warkach na cobrze z którymi tak się użerałem, ze chyba jestem trochę przewrażliwiony... ;-) Zestaw od lewatywy już zakupiłem. ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Dnia 2018-04-07 o 15:08, mirek1g napisał: Na godzinę - dwie przed śrutowaniem słód spryskaj delikatnie wodą, wtedy po śrutowaniu łuska zostanie cała a tylko ziarno ulegnie skruszeniu Również polecam ten sposób śrutowania Nie zanotowałem drastycznego spadku BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Dnia 2018-03-17 o 20:39, bladdy napisał: - Nie wiem czemu ale zauważyłem, że mam problem z opanowaniem piany na początku wrzenia - piana wytwarza się w dużej ilości i długo .Jakoś w normalnym garze nie miałem tego problemu ;-) Polecam spryskiwacz z zimną wodą. Szybko i skutecznie opanujesz pianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2018 4 godziny temu, Łyskacz napisał: Polecam spryskiwacz z zimną wodą. Szybko i skutecznie opanujesz pianę. Ja mam delikatnie uchylona pokrywe i jak dobrze dobierzesz moc to nie powinno sie nic pienic, jak ustawie za wysoka moc albo zapomne zmniejszyc po osiagnieciu poziomu gotowania to wlasnie pieni sie ze chce uciekac z gara Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 17 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2018 Czym myjecie Coobre? Widziałem na kanale ARES środek VWP jednak go nie posiadam. Mam OXI, starsan, soda kaustyczna - coś z tego się nadaje, czy tylko umyć płynem do mycia naczyń i porządnie przepłukać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panpiwniczka Opublikowano 17 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2018 Ja myję naoh, przy okazji mycia myję też butelki. I neutralizuje potem wszystko kwasem fosforowym lub cytrynowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 17 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2018 3 minuty temu, panpiwniczka napisał: Ja myję naoh, przy okazji mycia myję też butelki. I neutralizuje potem wszystko kwasem fosforowym lub cytrynowym. przepuszczasz to przez pompe ? jak dlugo myjesz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panpiwniczka Opublikowano 17 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2018 48 minut temu, leonzn napisał: przepuszczasz to przez pompe ? jak dlugo myjesz ? Tak przez pompe. Mam roztwór 3-4% NAOH 20L, zanurzam w tym wszystko, hopstoper, kosz, siatkę, załączam pompę i temperatura z 50-80°C i niech tak chodzi ze 30 minut (w tym czasie sprzątam inne rzeczy - kolby, fermentory wiadra, chłodnicę itp.). Hop stopper jest rewelacyjnie wymyty po takim zabiegu, ale na samym koszu i elementach nierdzewnych zostają takie przebarwienia - nie wiem z czego one wynikają ani czym się ich pozbyć więc nie przeszkadzają mi - są raczej nieszkodliwe. Czasem też myję w tym butelki - średnio po minucie kontaktu z NAOH na butelkę. Nie wiem czy ta metoda jest skuteczna - robię to na wyczucie :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek1g Opublikowano 18 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2018 W coobrze odbywa się cały cykl warzenia piwa z chmieleniem w temperaturze 100st. przez kilkadziesiąt minut, nie trzeba więc na tym etapie bać się zakażenia. Hop stopper i chłodnicę raz na 5-6 warek moczą w sodzie kaustycznej 1-2% przez około godzinę, moczy się to w fermentatorze, później neutralizuję pirosiarczanem lub roztworem kwasu fosforowego i spłukuje. Normalnie to przed warzeniem płuczę coobrę mocno gorącą wodą, a po warzeniu płuczę i szorują szczotką tam gdzie dojść nią mogę. Nie używam detergentów przy produkcji piwa. Uważam że jest to wystarczające. Moczenie w sodzie pomaga pozbyć się tych drobnych kłaków zapychających hop stopper. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 18 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2018 ja gabka i goraca woda, czasem octu troche dodam i wiecej mi nie trzeba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toh11 Opublikowano 18 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2018 4 godziny temu, Gwynbleidd napisał: ja gabka i goraca woda, czasem octu troche dodam i wiecej mi nie trzeba robię tak samo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bladdy Opublikowano 18 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2018 W razie przepaleń polecam środek Tytan. Robi robotę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się