Jankasper Opublikowano 18 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2018 1 hour ago, Karolus said: Panowie, obecnie mój "warsztat" to lodówka turystyczna do zacieranie i 18L garnek do gotowania, jako że lubię bawić się smakami i dodatkami to wolę zrobić 10 warek po 10L niż 5 po 20L, no i tu zaczyna się problem, byłem już bardzo bliski zakupu cobry CB3, ale.... na FB znalazłem info że w zasadzie robienie małych warek (10-12L) w tego typu garach jest w najlepszym wypadku problematyczne, ponoć może dojść do przypalenia "wsadu" na skutek małej ilości wody w obiegu podczas warzenia. Macie jakieś doświadczenia z "małymi" warkami robionymi na tego typu kociołkach? Z góry dzięki za wszelkie info Tak, mała warka nie ma sensu. Słaby obieg i gotowanie ciężko ustawić, żeby nie odparowala całość... Możesz zrobić 30l bazy na pilznenskim, a osobno zatrzeć i zagotować '' aromat''. Robiłem tak 2x po 12l stouta i Bitter. Sam zadecyduj, czy warto inwestować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karolus Opublikowano 18 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2018 raczej szukam sposobu na skrócenie czasu "zajęcia kuchni" a nie odwrotnie, jeśli mam wydać taką kasę a potem mam się wkurzać i jeszcze wysłuchiwać marudzenia żony "że miało być pięknie a wyszło jak zawsze" to ja podziękuje A czy rozwiązaniem problemu z mała ilością brzeczki w obiegu nie byłoby zacieranie w większej ilości wody, kosztem tej użytej potem do wysładzania lub wręcz bez procesu wysładzania? Czy ilość "wyciągniętych" cukrów byłaby zauważalnie mniejsza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek1g Opublikowano 18 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2018 Bawiłem się z małymi warkami. Używałem do tego garnka elektrycznego typu Lidl a słód umieszczony był w siateczce. NIe bawiłem się w wysładzenie, od początku wody lałem ile potrzeba (około 13l), w czasie zacierania kilka razy wyjmowałem worek nad powierzchnię, chwilę ociekł i wkładałem ponownie. Nie wydaje mi się że sprawność takiego zacierania była wyraźnie niższa. Nie stosuję już tej metody ponieważ okradli mi piwnicę i zaj... garnek. Wróciłem do większych werek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 18 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2018 BIAB w lodówce tez działa super, tylko trzeba potem zdekantować brzeczkę znad skrobii z dna lodówki. Przy 10l nawet nie trzeba podgrzewać, litr wrzątku co pół godziny i dobre owinięcie lodówki wystarcza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greczek Opublikowano 19 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2018 (edytowane) W dniu 18.09.2018 o 07:53, Jankasper napisał: Tak, mała warka nie ma sensu. Bzdury, jak najbardziej jest sens. Ja co prawda mam Klarsteina Mundschenk, fajne jest w nim to że ma regulowaną rurkę, jak jest potrzeba do odkręcasz jeden stopień rurki i idealnie nadaje się to do 10 l warek. Jak boisz się o ilość wody to zacieraj od razu w całej objętości wody (czyli włącznie z teoretyczną woda do wysładzania). Ja tak zacieram i jest spoko, Brewness wylicza wydajność zacierania 73-75 %, jak będziesz miał mniej to sypnij wiecej słodu, kwestia groszowa. Pompkę ustaw tak żeby nie pompowała za mocno i równoważyło się to z prędkością przesiąkania brzeczki przez młóto. Jeśli chodzi o zbyt mocne odparowanie po gotowaniu to zwyczajnie zmniejsz moc grzałek. Proste. Taki kociołek to ogromna oszczędność czasu oraz mniejszy bałagan w czasie warzenia! Edytowane 19 Września 2018 przez Greczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spiewaczek1 Opublikowano 3 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2018 Cześć . Czy ktoś mógłby mi napisać wymiary tych automatycznych kotłów. Chodzi mi o wymiary wewnętrzne Tak samo wymiar kosza do zacierania . Wysokość i średnicę Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burczas Opublikowano 3 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2018 W dniu 7.07.2018 o 16:11, sikorex napisał: Kosz wew i średnica wew tego kosza około 269-270 mam a średnica wew kociołka około 296-297 mm Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka Proszę, dobrze jest polatać po tematach i czytać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spiewaczek1 Opublikowano 4 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2018 Proszę, dobrze jest polatać po tematach i czytać.Dzięki za info.A może gdzieś jest jeszcze wysokość czy inaczej glebokosc. I kosza i kociolka. Tak szczerze szukałem po forum info ale nie znalazłem. Pozdrawiam kolega za cytat.Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MUDRICW. Opublikowano 7 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2018 Cześć, przeczytałem cały wątek (uff) i zebrałem dzięki Wam sporo argumentów, więcej jednak ZA Coobrą, co cieszy. Nie mniej większość żywej dyskusji dotyczyła CB v2. Czy może ktoś z Was koledzy, kto jest po kilku już warkach CB3 napisać jakie są różnice (o ile wcześniej tu czytał lub posiadał poprzednią wersję) ? Chodzi mi o to czy te słabsze punkty Coobry nadal występują, co usprawniono, a co może zepsuto? O co odrazu zadbać, dokupić. Z góry dziękuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 8 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2018 Zrób lewatywę, powinna trochę pomóc ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 12 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2018 W dniu 2018-10-07 o 21:39, MUDRICW. napisał: Cześć, przeczytałem cały wątek (uff) i zebrałem dzięki Wam sporo argumentów, więcej jednak ZA Coobrą, co cieszy. Nie mniej większość żywej dyskusji dotyczyła CB v2. Czy może ktoś z Was koledzy, kto jest po kilku już warkach CB3 napisać jakie są różnice (o ile wcześniej tu czytał lub posiadał poprzednią wersję) ? Chodzi mi o to czy te słabsze punkty Coobry nadal występują, co usprawniono, a co może zepsuto? O co odrazu zadbać, dokupić. Z góry dziękuje. W CB3 masz system anty-przypaleniowy i mocniejszą pompę już zabudowaną. Warto zainteresować się też CB5 bo jest już w sprzedaży. Większa pojemność a mniejsze warki też zrobisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burczas Opublikowano 12 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2018 W CB3 programator ma 4 kroki zacierania. Nie wiem ile jest w CB 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burczas Opublikowano 21 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2018 (edytowane) Mam pytanie. Podczas wczorajszego warzenia pompka przestała kręcić. Rozebrałem ją wyczyściłem ale ta mała podkładka się gdzieś kulnęła i niestety do dziś nie mogę jej znaleźć. Ta ceramiczna jest. Jaką ta czarna podkładka ma grubość ( dorobił bym teflonową) lub z czego czy gdzie idzie taką kupić ?? edit: znalazła się.. ? Edytowane 30 Października 2018 przez burczas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marny_popis Opublikowano 16 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2018 Witam wszystkich, jestem posiadaczem coobry cb3 i muszę powiedzieć że upgrade od kolegi lewatywa8 to konieczność, zrobiłem ( może powiedzmy próbowałem zrobić) jedną warkę i naprawdę szkoda nerwów i czasu, zakupiłem sito i hopstoper i tak to można działać, do tego odpowiednie śrutowanie i sama przyjemność, dodatkowo hopstoper po chmieleniu pełni rolę filtra i brzeczka do fermentora idzie mega klarowna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekwojcik Opublikowano 23 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2018 A ja mam odwrotnie. Mam Coobrę ver. 2 i zrobiłem dwa piwa na Hop Stopperze od lewatywa8. Dzisiaj mordowałem się półtorej godziny. Od początku ustawiłem przepływ 1l/2-3min. Pierwsze 8-9l jakoś przeleciało, a później to jakaś tragedia mały strumyk. Przez 20min nie wiem czy może 2l uleciały. Więc zacząłem mocno szorować łyżką plastikową i przez ponad pół godziny udało się zlać resztę. Niestety straty miałem ogromne. Pod HopStopperem pełno jakiegoś osadu (białka?). Spalenizna na dnie najwieksza jak do tej pory. No i strasznie mi ten HopStopper porysował dno Coobry. Co robię źle? Bo już mam ochotę wyrzucić przez okno tego HopStoppera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marny_popis Opublikowano 24 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2018 A masz też siatkę na dno kosza zaciernego czy sam hopstoper? Może słód za drobno ześrutowany i mąka obkleiła hopstoper i przypaliła się do dna, za pierwszym razem też tak miałem, grubsze śrutowanie pomogło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marny_popis Opublikowano 24 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2018 No i myślę że porysowałeś dno ruszając łyżka po hopstoperze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotangch Opublikowano 25 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2018 Witam. Przymierzam się do warzenia na klarsteinie, a dokładnie royality catering. Proszę o poradę jak ustawić moc grzałki w poszczególnych krokach procesu.Wysłane z mojego HUAWEI CAN-L11 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2018 3 godziny temu, kotangch napisał: Witam. Przymierzam się do warzenia na klarsteinie, a dokładnie royality catering. Proszę o poradę jak ustawić moc grzałki w poszczególnych krokach procesu. Wysłane z mojego HUAWEI CAN-L11 przy użyciu Tapatalka Polecam grupe https://www.facebook.com/groups/1895567877390617/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 25 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2018 W dniu 23.11.2018 o 20:23, marekwojcik napisał: A ja mam odwrotnie. Mam Coobrę ver. 2 i zrobiłem dwa piwa na Hop Stopperze od lewatywa8. Dzisiaj mordowałem się półtorej godziny. Od początku ustawiłem przepływ 1l/2-3min. Pierwsze 8-9l jakoś przeleciało, a później to jakaś tragedia mały strumyk. Przez 20min nie wiem czy może 2l uleciały. Więc zacząłem mocno szorować łyżką plastikową i przez ponad pół godziny udało się zlać resztę. Niestety straty miałem ogromne. Pod HopStopperem pełno jakiegoś osadu (białka?). Spalenizna na dnie najwieksza jak do tej pory. No i strasznie mi ten HopStopper porysował dno Coobry. Co robię źle? Bo już mam ochotę wyrzucić przez okno tego HopStoppera. Ja warzę w Klarsteinie, nie mam hopstopera (akurat Klarstein jest tak skonstruowany, że hopstopper nie mieści się pod koszem) za to używam worka do BIAB. 150um Nawet, jeśli przepływ się przytka, można zamieszać łygą - bez obawy porysowania . Klarowność brzeczki idącej do gotowania bardzo dobra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekwojcik Opublikowano 25 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2018 W dniu 24.11.2018 o 15:19, marny_popis napisał: A masz też siatkę na dno kosza zaciernego czy sam hopstoper? Może słód za drobno ześrutowany i mąka obkleiła hopstoper i przypaliła się do dna, za pierwszym razem też tak miałem, grubsze śrutowanie pomogło Nie mam siatki. Gdzie mogę znaleźć w rozmiarze pasujący do kosza z Coobry? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marny_popis Opublikowano 25 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2018 W sprawie siatki na dno pisz do kolegi lewatywa8, robi na wymiar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekwojcik Opublikowano 27 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2018 A czy ktoś używał wymiennika ciepła z Coobry, zamiast chłodnicy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 27 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2018 W dniu 25.11.2018 o 13:04, fotohobby napisał: Ja warzę w Klarsteinie, nie mam hopstopera (akurat Klarstein jest tak skonstruowany, że hopstopper nie mieści się pod koszem) za to używam worka do BIAB. 150um Nawet, jeśli przepływ się przytka, można zamieszać łygą - bez obawy porysowania . Klarowność brzeczki idącej do gotowania bardzo dobra. To dziwne bo mi sie w klarsteinie miesci hopstoper. Nie do konca tez rozumiem, uzywasz tego worka przed gotowaniem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 28 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2018 9 godzin temu, Gwynbleidd napisał: To dziwne bo mi sie w klarsteinie miesci hopstoper. Nie do konca tez rozumiem, uzywasz tego worka przed gotowaniem? W Maischfest sie nie miesci . Uzywam jednego worka do zacierania (albo dodatkowego FD z siatki) bo przez otwory w koszu wydostawał się słód, drugiego do chmielenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się