pako1 Opublikowano 27 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2010 Tylko co Ty teraz z tym Tyskim i Żubrem zrobisz? :cool2: Jak to co. W kanał :( zwany przełykiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 28 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2010 @Admiro a tak wracając do tematu, to jaką masz metodę zlewania do butelek ? To może mieć znaczenie. Zlewasz bezpośrednio z cichej na butelek i już w nich uzupełniasz cukier, czy przelewasz przed do gara i mieszasz w całym garze cukier ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 28 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2010 @Admiro a tak wracając do tematu, to jaką masz metodę zlewania do butelek ? To może mieć znaczenie.Zlewasz bezpośrednio z cichej na butelek i już w nich uzupełniasz cukier, czy przelewasz przed do gara i mieszasz w całym garze cukier ? Po cichej idzie do czystego fermentatora i tam jest mieszane z roztworem glukozy, w praktyce najpierw wlewam do czystego roztwór glukozy potem napełniam go piwem z fermentatora z cichej. Nierówne rozłożenie glukozy w piwie wykluczam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 28 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2010 @Admiro a tak wracając do tematu' date=' to jaką masz metodę zlewania do butelek ? To może mieć znaczenie.Zlewasz bezpośrednio z cichej na butelek i już w nich uzupełniasz cukier, czy przelewasz przed do gara i mieszasz w całym garze cukier ?[/quote'] Po cichej idzie do czystego fermentatora i tam jest mieszane z roztworem glukozy, w praktyce najpierw wlewam do czystego roztwór glukozy potem napełniam go piwem z fermentatora z cichej. Nierówne rozłożenie glukozy w piwie wykluczam Chodziło mi o coś innego. Robię tak samo jak ty. Ale doświadczalnie potwierdziłem, że ilość drożdży w piwie - w zależności od głębokości rurki w fermentorze i końcowo w butelce - znacznie wpływa na szybkosć nagazowania. Więc jesli nie wyklarujesz piwa dokładnie i pływa zawiesina, to piwo, które nalane z "wierzchu" ma mniejsza zawartość drożdży niż to, które lane jest głębokości bliżej dna. To może wpływać własnie na stopień nagazowania. Ale skoro mieszasz to nie w tym problem ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 28 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 To chyba pasuje do tego wątku. Wczoraj butelkowałem portera. Wymyśliłem sobie, że najlepiej będzie do bączków bo trochę ich mam. I co du... zimna. Kapslownica stołowa GRIFO nie dała rady. Trochę zacisnęła, ale wg m,nie za mało. Niektóre kapsle można było zdjąć reką. Wszystko poprawiałem moją ulubioną kapslownicą GRETA. Dopiero wtedy kapsle się zamknęły jak trzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 28 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 z kapslownicą jest loteria, ostatnio kupiłem stołową i głowica nie domykała do końca korony kapsla. Jakaś wada przy toczeniu głowicy. na szczęście miałem zapasową głowicę która idealnie zaciska kapsle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 28 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 Kiedyś ktos pisał, że baczki trzeba na czyms postawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 28 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 Jak dotychczas stołowa przy wszystkich próbach działała b. dobrze. Niestety bączki to była pierwsza próba. Wygląda na to, że szyjki są szersze niż normalne butelki. Miałem część bączków z innej firmy i zamykały się super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 28 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 Kiedyś ktos pisał, że baczki trzeba na czyms postawić. No to tego nie próbowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plx Opublikowano 28 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 U mnie i Greta (która wróciła), oraz stołowa kapslują razem wszystko jak leci. Nie zdarzyło mi się, żeby coś ciekło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 28 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 Kiedyś ktos pisał' date=' że baczki trzeba na czyms postawić.[/quote']No to tego nie próbowałem. Właśnie wróciłem po próbach. Niestety podkładka pod butelkę nic nie daje. Wg mnie szyjki są większej średnicy i dlatego kapslownica stołowa tego nie dociska. Kocham GRETĘ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szop007 Opublikowano 28 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 Jak dotychczas stołowa przy wszystkich próbach działała b. dobrze. Niestety bączki to była pierwsza próba. Wygląda na to, że szyjki są szersze niż normalne butelki. Miałem część bączków z innej firmy i zamykały się super. Pod bączki podstawiam odwrócony do góry dnem garnek Nie miałem problemu z kapslowaniem "bączków"stołową... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 28 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 przed chwilą podstawiłem podkładkę o wys 2 cm. To powinno wystarczyć. Może ja mam taką felerną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 28 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 Wg mnie szyjki są większej średnicy i dlatego kapslownica stołowa tego nie dociska. Kocham GRETĘ Ja kapsluje normalnie, ale tą drugą stołową i jest OK. Nie sądzę żeby były szyjki szersze, bo by wtedy grecia też nie zacisnęła. coder chyba coś pisał, że mu też bączków nie zaciskało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 28 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 No niestety trzeba kochać GRETĘ na każdą okazję. GRETA zawsze zrobi Ci dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szop007 Opublikowano 28 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 No niestety trzeba kochać GRETĘ na każdą okazję. GRETA zawsze zrobi Ci dobrze. EEEE,przy stołowej Greta,to jak maluch przy Porsche Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 28 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 To jak będziesz u mnie to zabierz ze sobą stołową. Dam Ci butelki do zakapslowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szop007 Opublikowano 28 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 To jak będziesz u mnie to zabierz ze sobą stołową. Dam Ci butelki do zakapslowania. Masz taką samą,spróbuję na Twojej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plx Opublikowano 29 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2010 No niestety trzeba kochać GRETĘ na każdą okazję. GRETA zawsze zrobi Ci dobrze. EEEE' date='przy stołowej Greta,to jak maluch przy Porsche [/quote'] Wiesz, maluch nadaje się podskoczyć do kiosku po papierosy, lub śmiecie wywieść do śmietnika. Porsche dobre na długie trasy, to samo z kapslownicą, Jak mam małe flaszki z dużym kołnierzem, stołową dam se radę, ale Gretą idzie mi sprawniej, natomiast do z gwintem, stołowa jest bezcenna, Greta se nie radzi. Nie dociśnie tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się