pneuropathic Opublikowano 20 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 Cukier rozrobie z niewielką ilością ciepłej wody i po ostudzeniu zadam do wiadra z którego po wymieszaniu będę nalewał piwo, jednak nurtuje mnie fakt, że taki roztwór jest gęstrzy od samego piwa i czy nie opadnie na dno przez co pierwsze piwa będą przegazowane a ostatnie nieodgazowane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 20 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 Zlewasz tak, żeby się mieszało samo i będzie ok. Nigdy nie miałem widocznych różnic w nagazowaniu. Możesz też zamieszać delikatnie wysterylizowaną łyżką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_K Opublikowano 20 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 (edytowane) Cukier rozrobie z niewielką ilością ciepłej wody i po ostudzeniu zadam do wiadra z którego po wymieszaniu będę nalewał piwo, jednak nurtuje mnie fakt, że taki roztwór jest gęstrzy od samego piwa i czy nie opadnie na dno przez co pierwsze piwa będą przegazowane a ostatnie nieodgazowane?Cukier pogotuj z 5 minut. Roztwór przygotuj o takim samym blg co piwo i delikatnie wymieszaj. Edytowane 20 Września 2016 przez Marcin_K Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudi Opublikowano 21 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 Czemu 5 min? Nie wystarczy zagotować? Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 21 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 (edytowane) Czemu 5 min? Nie wystarczy zagotować? Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka Polecam: "KWAS MASŁOWY / BUTYRIC ACID (0614) (kwas butanowy) Najczęstsze skojarzenia: zjełczały, wymioty dziecka, zgniły Charakterystyka: Kwas masłowy jest organicznym związkiem z grupy kwasów karboksylowych. Występuje w zjełczałym maśle, nadaje lekko gorzki posmak wielu serom i tworzy się w żołądku, w którym zbyt długo zalegają produkty mlekopochodne. W mniejszych stężeniach (10-100 ppm) nadaje potrawom lekko gorzki smak, z zauważalną nutą słodką. W nieco większych jego zapach kojarzy się wielu ludziom z wymiocinami, ze względu na to, że to właśnie ten związek nadaje charakterystyczny zapach wymiocinom małych dzieci, które są nadmiernie karmione mlekiem. W większych stężeniach posiada ostry, intensywny, trudny do zniesienia zapach zjełczałego tłuszczu. Do piwa dostaje się w wyniku infekcji bakteryjnej przy produkcji brzeczki lub zawarty jest w syropach cukrowych. Może być również wytworzony przez bakterie po zabutelkowaniu piwa. Kwas masłowy jest bardzo łatwo wyczuwalny dla sensoryków, a także dla konsumentów. Przyczyny powstania: – zakażenie bakteryjne na etapie warzenia brzeczki lub w trakcie leżakowania – dodanie syropów cukrowych (warzenie, refermantacja), które nie zostały należycie wysterylizowane (gotowane przez ok. 5 minut)" Źródło: http://warszawskifestiwalpiwa.pl/opis_cech_piwa.pdf Wiem co mówię, bo sam ograniczałem się, do pewnego czasu, do samego zagotowania. Aż dostałem metryczkę z konkrusu Edytowane 21 Września 2016 przez BrPr marek- 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudi Opublikowano 21 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 Dziękuję za odpowiedź Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pneuropathic Opublikowano 21 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 Ale do odpowiedniego blg będę musiał dodać chyba z litr wody... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 21 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 Zawsze to będzie 1l piwa więcej PS a ludzie co sypia cukier bezpośrednio do butelek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_K Opublikowano 21 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 Ale do odpowiedniego blg będę musiał dodać chyba z litr wody...No i? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pneuropathic Opublikowano 21 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 Ale do odpowiedniego blg będę musiał dodać chyba z litr wody...No i? Nie chcę za bardzo rozcieńczać browarka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_K Opublikowano 21 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 Wątpliw żebyś poczuł różnicę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 21 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 A po to dajesz więcej wody aby średnia ilość alkoholu się nie zmieniła. Wiec nie rozcienczasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się