Versaar Opublikowano 24 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2016 Prosiłbym o poradę i doradztwo. Swego czasu uwarzyłem Milk Stouta o następującym zasypie: Warka 20l. -Słód jasny pilzneński Strzegom 3.8kg -Słód karmelowy Caraaroma 0.25kg -Słód czekoladowy Strzegom 0.40kg -Laktoza 0.5kg. Słód czekoladowy wrzucony na koniec zacierania przy podnoszeniu temp. do mash-out. Chmielone 40g perle na 60' Drożdże: Safale S-04 Piwko było udane, bardzo smaczne. Chciałem powtórzyć tę warkę, ale jednocześnie chciałbym uzyskać więcej czekoladowego posmaku przy tak samo niskim poziomie paloności i kwaśności. Co polecacie zrobić, co zmienić w zasypie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BretBeermann Opublikowano 24 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2016 (edytowane) Smak czekolady bedzie lepszy jezeli uzyjesz Pale Chocolate http://twojbrowar.pl/pl/palone/414-pale-chocolate-thomas-fawcett.html Edytowane 24 Lipca 2016 przez BretBeermann Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 24 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2016 A nie powinieneś tego czekoladowego zatrzeć od początku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 24 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2016 Carafa I Special daje dla mnie fajny posmak czekolady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 25 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 A nie powinieneś tego czekoladowego zatrzeć od początku? No właśnie nie, polecam artykuł na blogu: http://blog.homebrewing.pl/kiedy-dodawac-ciemne-slody/ Carafa I Special daje dla mnie fajny posmak czekolady. 400 gram wystarczy na 20l? Barwa Special I jest wystarczająca? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 25 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 No ale warzysz stouta... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 25 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 (edytowane) 400 gram wystarczy na 20l? Barwa Special I jest wystarczająca? Powinno wystarczyć. Pamiętaj tylko, że w zasadzie paloności mieć w tym nie będziesz. A ten czekoladowy ze Strzegomia to jasny czy ciemny? Aha, ale Carafa do zacierania, bo inaczej da tylko kolor, a czekolady nie. Edytowane 25 Lipca 2016 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 27 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 Zrobię eksperyment, zmienię słód palony na innej firmy, dam go trochę mniej, a dodatkowo do zacierania dam słodu typu special, zobaczę, czy podbije to czekoladowość. Ten słód czekoladowy był ciemny, wg słodowni Strzegom, 1100-1300 EBC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 27 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 W książce "Mastering Homebrew" jest takie zdanie: Chocolate malt is misnamed. It is actually quite tangy and coffeelike, so I recommend caution. Black (patent) malts are often very chocolatey; roasted unmalted barley has a penetrating espresso flavor; no wonder it’s often paired with the creaminess of flaked barley. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się