Skocz do zawartości

Więcej czekolady w Milk Stout


Versaar

Rekomendowane odpowiedzi

Prosiłbym o poradę i doradztwo. Swego czasu uwarzyłem Milk Stouta o następującym zasypie:

 

Warka 20l.

 

-Słód jasny pilzneński Strzegom 3.8kg
-Słód karmelowy Caraaroma 0.25kg
-Słód czekoladowy Strzegom  0.40kg
-Laktoza 0.5kg.
Słód czekoladowy wrzucony na koniec zacierania przy podnoszeniu temp. do mash-out.
 
Chmielone 40g perle na 60'
Drożdże: Safale S-04
 
Piwko było udane, bardzo smaczne. Chciałem powtórzyć tę warkę, ale jednocześnie chciałbym uzyskać więcej czekoladowego posmaku przy tak samo niskim poziomie paloności i kwaśności. Co polecacie zrobić, co zmienić w zasypie?
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A nie powinieneś tego czekoladowego zatrzeć od początku?

No właśnie nie, polecam artykuł na blogu:

http://blog.homebrewing.pl/kiedy-dodawac-ciemne-slody/

 

 

Carafa I Special daje dla mnie fajny posmak czekolady. 

 

400 gram wystarczy na 20l? Barwa Special I jest wystarczająca?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

400 gram wystarczy na 20l? Barwa Special I jest wystarczająca?

Powinno wystarczyć. Pamiętaj tylko, że w zasadzie paloności mieć w tym nie będziesz. A ten czekoladowy ze Strzegomia to jasny czy ciemny? Aha, ale Carafa do zacierania, bo inaczej da tylko kolor, a czekolady nie.

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrobię eksperyment, zmienię słód palony na innej firmy, dam go trochę mniej, a dodatkowo do zacierania dam słodu typu special, zobaczę, czy podbije to czekoladowość. Ten słód czekoladowy był ciemny, wg słodowni Strzegom, 1100-1300 EBC.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W książce "Mastering Homebrew" jest takie zdanie:

 

    Chocolate    malt    is    misnamed.    It    is    actually    quite    tangy    and    coffeelike,    so    I    recommend    caution.    Black    (patent)    malts    are    often    very    chocolatey;    roasted    unmalted    barley has    a    penetrating    espresso    flavor;    no    wonder    it’s    often    paired    with    the    creaminess    of    flaked    barley.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.