bronek Posted January 27, 2010 Share Posted January 27, 2010 Więc postanowiłem spróbować coś z lagera. Jako że aura odpowiednia i poganiałem trochę po chaupie z termometrem mogę stwierdzić iż jest dla mnie dostępny przedział temperatur odpowiedni dla legera 10-15°C z tego co piszą na opakowaniu s-23 Moim celem jest warka 50l pils rozlana na 2 fermentatory. Marzeniem jest aby piwko wyszło bardzo bogate w aromat chmielowy, ala piwo Perła, Carlsberg. Posiadam chmiel lubelski i marynka oraz jedną tabletkę hop aroma tab. Link to comment Share on other sites More sharing options...
darko Posted January 27, 2010 Share Posted January 27, 2010 Bronku, czy oczekujesz, że podamy Ci gotową recepturę? Na forum jest już kilka podobnych tematów, przejrzyj je. Nie napisałeś, jaki masz słód i ile tego chmielu i w jakiej formie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bronek Posted January 27, 2010 Author Share Posted January 27, 2010 Widać jakoś niefortunnie używam tej wyszukiwarki bo nie znalazłem odpowiedzi, a jedynie wskazówkę odnośnie chmielenia na zimno. Jeśli masz pod ręką linki do tych wątków to poproszę. Słód mam z wesu, a planuję użyć tylko pilzneńskiego, co by mieć porównanie gdy zrobię za rok piwo z własnego słodu Chmielu u nas dostatek, bo z 0,7 kg lubelskiego i 0.5 kg marynki i wspomniana tabletka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted January 27, 2010 Share Posted January 27, 2010 Możesz zrobic pilsa w stylu czeskim albo jeszcze lepiej niemieckim - poszperaj w takich recepturach Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted January 27, 2010 Share Posted January 27, 2010 Więc postanowiłem spróbować coś z lagera. Jako że aura odpowiednia i poganiałem trochę po chaupie z termometrem mogę stwierdzić iż jest dla mnie dostępny przedział temperatur odpowiedni dla legera 10-15°C z tego co piszą na opakowaniu s-23 Moim celem jest warka 50l pils rozlana na 2 fermentatory. Marzeniem jest aby piwko wyszło bardzo bogate w aromat chmielowy, ala piwo Perła, Carlsberg. Posiadam chmiel lubelski i marynka oraz jedną tabletkę hop aroma tab. Carlsberga nie rób-najlepszy jest w sklepie. Zrób zwykłego pilsa będzie napewno lepszy niż carlsberg. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bronek Posted January 27, 2010 Author Share Posted January 27, 2010 OK, więc niech tak się stanie, będzie pils niemiecki. Moje na pozór przygłupawe pytania z tąd, że na 6 warek które udało mi się jak dotąd zatrzeć i dodaniu do nich ~50 g chmieli prawie wcale nie czuć zapachu chmielu z kufla (goryczka jest ok) a przykładowy calsberg czy Perła (notabene chmielona lubelskim chmielem) bardzo fajnie pachnie i coś w tym stylu chciałbym uzyskać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted January 27, 2010 Share Posted January 27, 2010 OK, więc niech tak się stanie, będzie pils niemiecki. Moje na pozór przygłupawe pytania z tąd, że na 6 warek które udało mi się jak dotąd zatrzeć i dodaniu do nich ~50 g chmieli prawie wcale nie czuć zapachu chmielu z kufla (goryczka jest ok) a przykładowy calsberg czy Perła (notabene chmielona lubelskim chmielem) bardzo fajnie pachnie i coś w tym stylu chciałbym uzyskać. Do dorzuć 40g lubelskiego w ostatniej minucie gotowania Link to comment Share on other sites More sharing options...
bronek Posted February 13, 2010 Author Share Posted February 13, 2010 Ciąg dalszy. 31.01 uwarzyłem tego pilsa, a dzisiaj przelałem na cichą. Piwko stoi w pomieszczeniu w którym prawie cały czas jest 10-8°C. Zdziwko wielkie miałem gdy balingometr wskazał w jednym "wiaderku" 13°Blg a w drugim 11°Blg Zaznaczyć trzeba że 13°Blg miał ten pils przed zadaniem drożdży, lecz uwzględniając korektę -0.6 °Blg z powodu pomiaru w 10 °C to bardzo niewielkie to odfermentowanie. Za zimno? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted February 13, 2010 Share Posted February 13, 2010 Drożdże ruszyły wogóle? Przez dwa tygodnie spokojnie powinno odfermentować. Drożdże miałeś do lagerów? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bronek Posted February 13, 2010 Author Share Posted February 13, 2010 Tak, wizualnie to wyglądało na zakończoną burzliwą tzn piana znacznie się zredukowała, na powierzchni utworzyły się "zlepki" drożdżowe. Starter zrobiony z s-23 na 3 dni przed zadaniem. Zadane w temp 10°C, fermentacja ruszyła po 24h. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted February 13, 2010 Share Posted February 13, 2010 No to jak może być 11°Blg ??? Coś tu nie tak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bronek Posted February 13, 2010 Author Share Posted February 13, 2010 No tak, miałem ten starter ok 0,8l i tak na oko rozlałem na 2 pojemniki. Co mogę dodać to że ocena organoleptyczna tej 11 wyszła ok "czuć że to piwo" a ta 13 to jakby brzeczka przednia słodkie z lekkimi posmakami piwnymi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted February 13, 2010 Share Posted February 13, 2010 (edited) "czuć że to piwo" . chyba bezalkoholowe w jaki sposób mierzyłeś blg , w menzurce czy wrzuciłeś do pojemnika ? Edited February 13, 2010 by anteks Link to comment Share on other sites More sharing options...
bronek Posted February 13, 2010 Author Share Posted February 13, 2010 Od jakiegoś czasu wrzucam bezpośrednio do pojemnika gdyż w menzurce nawet po kręceniu różnie pokazuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted February 13, 2010 Share Posted February 13, 2010 Czesć. Bronek bez sensu , tam jest więcej CO2 niż w menzurce po 0,5h odczekaniu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bronek Posted February 13, 2010 Author Share Posted February 13, 2010 Hmm, nigdy nie czekałem tyle z pomiarem. Zauważyłem kiedyś jak robiłem piwo z puszek, że w menzurce zawsze więcej °Blg pokazywało niż w pojemniku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted February 13, 2010 Share Posted February 13, 2010 Cześc Hmm, nigdy nie czekałem tyle z pomiarem. Ja zawsze odczekam i jeszcze w międzyczasie kilka razy poruszam cukromierzem w góre i w dół oraz okręcę wokół osi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now