Jump to content

Wielkość lodówki turystycznej jako kadź zacierno - filtracyjna.


bart07

Recommended Posts

Witam

 

Pytanie do praktyków.

 

Jaka powinna być objętość / wymiary lodówki turystycznej dla browaru 0.2hl (jak ma być w hl to jest :D )

 

Znalazłem jedynie informację o maksymalnej powierzchni dna (900cm2) wynikającej z wymaganej grubości złoża.

 

Bart

Link to comment
Share on other sites

tak naprawdę to głównie ogranicza nas wybór lodówek turystycznych

z większych najłatwiej zakupić 24l, są też jakieś 30l ale wyboru za bardzo nie ma i jest sezonowy

to jest super lodówka i nawet niedroga ale w Polsce niedostępna

http://www.coleman.com/coleman/colemancom/detail.asp?product_id=6240A718G&categoryid=8560&brand=

Link to comment
Share on other sites

30L. lub więcej najlepiej od razu z kranikiem, ale nie pchaj się w lodówkę jeśli masz wiaderko z kranikiem to zobacz jak o wiele taniej, prościej i szybciej można sobie zrobić kadź.

EDYTA

Poczytaj jeszcze Kadź zacierno-filtracyjna - Zrób to sam. (lodówka turystyczna)

Edited by Jejski
Link to comment
Share on other sites

Dziękuję za odpowiedzi. Z postu Makarona wynika, że nawet Portera Bałtyckiego zatrę w 25 l lodówce. (8kg x 2.5l/kg = 20l). Takiej będę szukał. Filtrator z kranikem mam, ale chcę go wykorzystać jako zbiornik ciepłej wody grzany grzałkami nurkowymi. Zacieranie w lodówce i gotowanie w kotle z Lidla. Trzeba było kupić trzy...

 

Bart

Link to comment
Share on other sites

Witam

 

Pytanie do praktyków.

 

Jaka powinna być objętość / wymiary lodówki turystycznej dla browaru 0.2hl (jak ma być w hl to jest :) )

 

Znalazłem jedynie informację o maksymalnej powierzchni dna (900cm2) wynikającej z wymaganej grubości złoża.

 

Bart

Na warki 20L przecietna objętość całego zacieru, tj. słód + woda jest ok. 19L Powiedzmy że na zacier użyjesz 5.5-6kg zasypu i 16 litrów wody, objętość całości po wymieszaniu będzie ok. 19L. Do tego potrzebujesz trochę dodatkowego miejsca na wysładzanie, powiedzmy + 20L na wysładzanie częściowe albo +10L na wysładzanie ciągłe.

 

Tzn. na warki 20L potrzebujesz minimalnie lodówkę turystyczną o wielkości ok. 40L przy wysładzaniu częściowym lub 30L z wysładzaniem ciągłym.

Link to comment
Share on other sites

Scooby ma 100% racji. Nawet lodówka 30L. jest troszkę ciasna na niektóre warki. Trzeba zwrócić uwagę że producenci podają pojemność razem z wypukłą pokrywą, czyli podana objętość na etykiecie 30L. to realne 25L. W polskich warunkach nie ma konkurencji jeśli chodzi o pojemność między dostępnymi lodówkami a zaizolowanym fermentorem z kranikiem.

Link to comment
Share on other sites

Dziękuję za odpowiedzi. Z postu Makarona wynika, że nawet Portera Bałtyckiego zatrę w 25 l lodówce. (8kg x 2.5l/kg = 20l)

Ja jestem w dosyć podobnej sytuacji gdy warzę warki 40L (podziel teraz wszystko przez 2). Moja lodówka turystyczna jest wielkości 54 qt, czyli ok. 50L . Mogę w tym spokojnie zatrzeć ?średnie? piwo (OG 1.055, ~14 Plato), ale na ?większe? piwa typu IIPA, Imperial Stout itd potrzebuje dodać extraktu albo zrobić warkę 20L. Tzn. na warki 20L cooler 25L ci wystarczy na piwa do ok. 14 P, ale na wieksze piwa to już chyba nie.

 

Wysładzanie ciągłe zabiera mniej miejsca niż częściowe, dlatego nastaw się na ten typ wysładzania.

 

To jest mój cooler na 50L przy warce na 40L, warka ~14 Plato. Zobacz, jak mało wolnego miejsca jest w tym coolerze nawet przy wysładzaniu ciągłym:

 

0629091831.jpg

Edited by scooby_brew
Link to comment
Share on other sites

w 24 litrowej lodówce da radę zacierać 8kg słodu, infuzyjnie albo dekokocją

natomiast stosunek wody do słodu będzie coś koło 2:1, czyli zapewne ma to swoje jakieś konsekwencje, pytanie czy negatywne

koledzy pewnie potwierdzą, że wcale niekoniecznie

Link to comment
Share on other sites

w 24 litrowej lodówce da radę zacierać 8kg słodu, infuzyjnie albo dekokocją

natomiast stosunek wody do słodu będzie coś koło 2:1, czyli zapewne ma to swoje jakieś konsekwencje, pytanie czy negatywne

koledzy pewnie potwierdzą, że wcale niekoniecznie

Ostatnio zacieram w lodówce turystycznej 30l z filtrem z oplotu ( najczęściej dekokcja ) . Słodu około 8 kg . Po wysładzaniu warzę w kegu 50l

Nie stosuje wysładzania ciągłego tylko co jakiś czas dolewam kilka litrów wody

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ostatnie moje warzenie to było właśnie w 30 l lodówce. Słodu było 10,3 kg i to już chyba max by rzec można. Po rozpoczęciu filtracji musiałem kilka litrów odebrać bo nie chciało "ruszyć", ale jak ruszyło to wlałem to ponownie do lodówki i już było ok.

Wydajność wyszła 67, więc chyba ok.

Link to comment
Share on other sites

A ja mam przy okaji pytanie do kolegow z USA.

Mozecie polecic jakis sklepik z tego typu lodowkami w dobrej cenie? Mam pare tematow do sciagniecia wiec przy okazji mogl bym lyknac tez taka fajna lodoweczke. Kiedys widzialem taka na prawie 50litrow, z koleczkami i bardzo solidnie wykonana ale za cholere nie moge znalezc.

 

Pozdrawiam i sorry za offtopic.

J.

Link to comment
Share on other sites

Coś bardzo podobnego. Właśnie szukam u amerykańców. W tej którą podlinkowałeś mi osobiście przeszkadzały by w środku jeszcze te szczeliny na przedziałke ale ogólnie to właśnie coś takiego. W takiej lodówce można już spokojnie zacierać gęste warki nawet przy większym rozrzedzeniu.

 

Pozdrawiam

J.

Link to comment
Share on other sites

Wydaje się być super.

Tutaj masz link jak to przerobić na lodówkę do zacierania:

http://brewing.foustwebdesign.com/mashtun.htm

 

(u nich kosztuje to 17$ - :beer:)

 

O taki np: ideał: http://cgi.ebay.com/Coleman-Xtreme-5-Day-50qt-Cooler-on-Wheels_W0QQitemZ320485282537QQcmdZViewItemQQptZLH_DefaultDomain_0?hash=item4a9e6952e9

 

Pozdrawiam

J.

Edited by agrest
Link to comment
Share on other sites

Polecam termos gastronomiczny, np taki:

 

http://www.allegro.pl/item915542361_termos_gastronomiczny_super_cena.html

 

Można też szukać zbiorników od schładzarek do mleka. Ostatnio widziałem 70l za 500zł, tam też jest doskonała izolacja termiczna. Kolejnym rozwiązaniem są kotły od kuchni polowej.

Link to comment
Share on other sites

Jeśli chcemy zacierać więcej jak 4kg to można już odpuścić sobie termosy.

Zwykły pojemnik pokrywka i cos do izolacji wykona odpowiednią pracę. Moi znajomi jakis czas temu kupowali duże termosy gastronomiczne (chińskie z niemiec :beer:) ze stali nierdzewnej za jakieś 300 zł sztuka.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.