bart07 Posted January 28, 2010 Share Posted January 28, 2010 Witam Pytanie do praktyków. Jaka powinna być objętość / wymiary lodówki turystycznej dla browaru 0.2hl (jak ma być w hl to jest ) Znalazłem jedynie informację o maksymalnej powierzchni dna (900cm2) wynikającej z wymaganej grubości złoża. Bart Link to comment Share on other sites More sharing options...
sziszi Posted January 28, 2010 Share Posted January 28, 2010 tak naprawdę to głównie ogranicza nas wybór lodówek turystycznych z większych najłatwiej zakupić 24l, są też jakieś 30l ale wyboru za bardzo nie ma i jest sezonowy to jest super lodówka i nawet niedroga ale w Polsce niedostępna http://www.coleman.com/coleman/colemancom/detail.asp?product_id=6240A718G&categoryid=8560&brand= Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted January 28, 2010 Share Posted January 28, 2010 (edited) 30L. lub więcej najlepiej od razu z kranikiem, ale nie pchaj się w lodówkę jeśli masz wiaderko z kranikiem to zobacz jak o wiele taniej, prościej i szybciej można sobie zrobić kadź. EDYTA Poczytaj jeszcze Kadź zacierno-filtracyjna - Zrób to sam. (lodówka turystyczna) Edited January 28, 2010 by Jejski Link to comment Share on other sites More sharing options...
flood Posted January 28, 2010 Share Posted January 28, 2010 W kauflandzie kupiłem jakiś czas temu za jakieś sensowne 30-40 pln lodówkę 30l. pzdr flood Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart07 Posted January 28, 2010 Author Share Posted January 28, 2010 Dziękuję za odpowiedzi. Z postu Makarona wynika, że nawet Portera Bałtyckiego zatrę w 25 l lodówce. (8kg x 2.5l/kg = 20l). Takiej będę szukał. Filtrator z kranikem mam, ale chcę go wykorzystać jako zbiornik ciepłej wody grzany grzałkami nurkowymi. Zacieranie w lodówce i gotowanie w kotle z Lidla. Trzeba było kupić trzy... Bart Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted January 28, 2010 Share Posted January 28, 2010 Ostatnio zacieram w lodówce turystycznej 30l z filtrem z oplotu ( najczęściej dekokcja ) . Słodu około 8 kg . Po wysładzaniu warzę w kegu 50l Link to comment Share on other sites More sharing options...
scooby_brew Posted January 28, 2010 Share Posted January 28, 2010 Witam Pytanie do praktyków. Jaka powinna być objętość / wymiary lodówki turystycznej dla browaru 0.2hl (jak ma być w hl to jest ) Znalazłem jedynie informację o maksymalnej powierzchni dna (900cm2) wynikającej z wymaganej grubości złoża. Bart Na warki 20L przecietna objętość całego zacieru, tj. słód + woda jest ok. 19L Powiedzmy że na zacier użyjesz 5.5-6kg zasypu i 16 litrów wody, objętość całości po wymieszaniu będzie ok. 19L. Do tego potrzebujesz trochę dodatkowego miejsca na wysładzanie, powiedzmy + 20L na wysładzanie częściowe albo +10L na wysładzanie ciągłe. Tzn. na warki 20L potrzebujesz minimalnie lodówkę turystyczną o wielkości ok. 40L przy wysładzaniu częściowym lub 30L z wysładzaniem ciągłym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted January 28, 2010 Share Posted January 28, 2010 Scooby ma 100% racji. Nawet lodówka 30L. jest troszkę ciasna na niektóre warki. Trzeba zwrócić uwagę że producenci podają pojemność razem z wypukłą pokrywą, czyli podana objętość na etykiecie 30L. to realne 25L. W polskich warunkach nie ma konkurencji jeśli chodzi o pojemność między dostępnymi lodówkami a zaizolowanym fermentorem z kranikiem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted January 29, 2010 Share Posted January 29, 2010 Zacierałem w lodówce 30L, ale było przyciasno i zrezygnowałem, jak znajdziesz to kup większą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted January 29, 2010 Share Posted January 29, 2010 (edited) Ja zacieram w lodówce 30l warki 50 litrowe , więc da się Edited January 29, 2010 by anteks Link to comment Share on other sites More sharing options...
cyoorka Posted January 29, 2010 Share Posted January 29, 2010 Ja zacierałem lekko ponad 4 kg słodu w lodówce 18 litrów i było OK. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sziszi Posted January 29, 2010 Share Posted January 29, 2010 Im większa tym lepsza taka prawda, ale oczywiście w takich 25-30 litrowych też się da. Sam takiej używam:), lecz jak gdzieś znajdę większą to od razu kupuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
scooby_brew Posted January 29, 2010 Share Posted January 29, 2010 (edited) Dziękuję za odpowiedzi. Z postu Makarona wynika, że nawet Portera Bałtyckiego zatrę w 25 l lodówce. (8kg x 2.5l/kg = 20l) Ja jestem w dosyć podobnej sytuacji gdy warzę warki 40L (podziel teraz wszystko przez 2). Moja lodówka turystyczna jest wielkości 54 qt, czyli ok. 50L . Mogę w tym spokojnie zatrzeć ?średnie? piwo (OG 1.055, ~14 Plato), ale na ?większe? piwa typu IIPA, Imperial Stout itd potrzebuje dodać extraktu albo zrobić warkę 20L. Tzn. na warki 20L cooler 25L ci wystarczy na piwa do ok. 14 P, ale na wieksze piwa to już chyba nie. Wysładzanie ciągłe zabiera mniej miejsca niż częściowe, dlatego nastaw się na ten typ wysładzania. To jest mój cooler na 50L przy warce na 40L, warka ~14 Plato. Zobacz, jak mało wolnego miejsca jest w tym coolerze nawet przy wysładzaniu ciągłym: Edited January 29, 2010 by scooby_brew Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart07 Posted January 29, 2010 Author Share Posted January 29, 2010 (edited) Scooby_brew, zdjęcia z Twoich poczynań zawsze oglądam z przyjemnością Lodówki turystycznej nie znalazłem. Właśnie kończę wyklejać fermentator karimatą. Bart Edited January 29, 2010 by bart07 Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted January 31, 2010 Share Posted January 31, 2010 Tzn. na warki 20L cooler 25L ci wystarczy na piwa do ok. 14 P, ale na wieksze piwa to już chyba nie. Dlaczego nie ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sziszi Posted January 31, 2010 Share Posted January 31, 2010 w 24 litrowej lodówce da radę zacierać 8kg słodu, infuzyjnie albo dekokocją natomiast stosunek wody do słodu będzie coś koło 2:1, czyli zapewne ma to swoje jakieś konsekwencje, pytanie czy negatywne koledzy pewnie potwierdzą, że wcale niekoniecznie Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted January 31, 2010 Share Posted January 31, 2010 w 24 litrowej lodówce da radę zacierać 8kg słodu, infuzyjnie albo dekokocjąnatomiast stosunek wody do słodu będzie coś koło 2:1, czyli zapewne ma to swoje jakieś konsekwencje, pytanie czy negatywne koledzy pewnie potwierdzą, że wcale niekoniecznie Ostatnio zacieram w lodówce turystycznej 30l z filtrem z oplotu ( najczęściej dekokcja ) . Słodu około 8 kg . Po wysładzaniu warzę w kegu 50l Nie stosuje wysładzania ciągłego tylko co jakiś czas dolewam kilka litrów wody Link to comment Share on other sites More sharing options...
bronek Posted February 13, 2010 Share Posted February 13, 2010 Ostatnie moje warzenie to było właśnie w 30 l lodówce. Słodu było 10,3 kg i to już chyba max by rzec można. Po rozpoczęciu filtracji musiałem kilka litrów odebrać bo nie chciało "ruszyć", ale jak ruszyło to wlałem to ponownie do lodówki i już było ok. Wydajność wyszła 67, więc chyba ok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
agrest Posted February 13, 2010 Share Posted February 13, 2010 A ja mam przy okaji pytanie do kolegow z USA. Mozecie polecic jakis sklepik z tego typu lodowkami w dobrej cenie? Mam pare tematow do sciagniecia wiec przy okazji mogl bym lyknac tez taka fajna lodoweczke. Kiedys widzialem taka na prawie 50litrow, z koleczkami i bardzo solidnie wykonana ale za cholere nie moge znalezc. Pozdrawiam i sorry za offtopic. J. Link to comment Share on other sites More sharing options...
uups Posted February 14, 2010 Share Posted February 14, 2010 agrest chodziło ci o coś takiego ? http://www.allegro.pl/item911892526_lodowka_turystyczna_samochodowa_45_l_230_12v.html#gallery tylko chyba cena nie bardzo no i po co ta elektryka ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
agrest Posted February 14, 2010 Share Posted February 14, 2010 Coś bardzo podobnego. Właśnie szukam u amerykańców. W tej którą podlinkowałeś mi osobiście przeszkadzały by w środku jeszcze te szczeliny na przedziałke ale ogólnie to właśnie coś takiego. W takiej lodówce można już spokojnie zacierać gęste warki nawet przy większym rozrzedzeniu. Pozdrawiam J. Link to comment Share on other sites More sharing options...
uups Posted February 14, 2010 Share Posted February 14, 2010 jeszcze znalazłem coś takiego i ta chyba będzie ok http://www.allegro.pl/item920585219_coleman_lodowka_turystyczna_cooler_heineken_45_l.html#gallery Link to comment Share on other sites More sharing options...
agrest Posted February 14, 2010 Share Posted February 14, 2010 (edited) Wydaje się być super. Tutaj masz link jak to przerobić na lodówkę do zacierania: http://brewing.foustwebdesign.com/mashtun.htm (u nich kosztuje to 17$ - ) O taki np: ideał: http://cgi.ebay.com/Coleman-Xtreme-5-Day-50qt-Cooler-on-Wheels_W0QQitemZ320485282537QQcmdZViewItemQQptZLH_DefaultDomain_0?hash=item4a9e6952e9 Pozdrawiam J. Edited February 14, 2010 by agrest Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wesoly Posted February 14, 2010 Share Posted February 14, 2010 Polecam termos gastronomiczny, np taki: http://www.allegro.pl/item915542361_termos_gastronomiczny_super_cena.html Można też szukać zbiorników od schładzarek do mleka. Ostatnio widziałem 70l za 500zł, tam też jest doskonała izolacja termiczna. Kolejnym rozwiązaniem są kotły od kuchni polowej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted February 14, 2010 Share Posted February 14, 2010 Jeśli chcemy zacierać więcej jak 4kg to można już odpuścić sobie termosy. Zwykły pojemnik pokrywka i cos do izolacji wykona odpowiednią pracę. Moi znajomi jakis czas temu kupowali duże termosy gastronomiczne (chińskie z niemiec ) ze stali nierdzewnej za jakieś 300 zł sztuka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now