piekarnik Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Cześć, jestem nowy w temacie produkcji alkoholi, od pewnego czasu robię piwo (na razie z brew kitu). Pod koniec sierpnia planuję zrobić cydr z jabłek, korzystając ze świeżych owoców. Jednak, żeby fermentor nie stał pusty zastanawiam się, żeby zrobić coś wcześniej. Zastanawiam się nad "cydrem" z soku pomarańczowego, arbuzowego, ewentualnie kokosowego - lub jakieś mieszanki (np pomarańcz + trochę wody z kokosa) - do wyboru mam te soki, ponieważ mam możliwość uzyskania tych soków kompletnie po kosztach (głównie pomarańczowego).Mało jest na internecie o takich eksperymentach - więc może poratujecie mnie swoim doświadczeniem, lub radą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Arbuza sporo osób odradza Wklejam jak coś link, jeżeli nie masz dostępu to tekst poniżej: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10208773610170948&set=gm.983248761793037&type=3&theater Gdyby ktokolwiek, kiedykolwiek pomyślał 'ej, arbuzy są spoko, może zrobię z nich pseudocydr' to już rozwiewam jego wątpliwości.Gigantyczny arbuz zblendowany, odsaczony i zagotowany żeby zmniejszyć ryzyko infekcji. Tydzień fermentacji drozdzami biowinu do win musujących po czym rozlew bez czegoś na doslodzenie i cukru na refermentacje, parę dni w butelkach i pierwszy(tak serio to drugi ale podczaspierwszego byłem po mocnych alkoholach) test. BOŻE JAK TO ŚMIERDZI, nawet nie wiem co to za zapach ale wydaje się połączeniem mokrych ręczników zostawionych na miesiąc w reklamowce i ogórków kiszonych. W smaku też chujnia ale zupełnie inna, smakuje jak kwaskowy, bardzo ale to bardzo rozwodniony arbuz z ledwo wyczuwalnym wysyceniem.Nie warto było Próbowałbym jabłko + pomarańcz. Są też dobre wina pomarańczowe ale to odsyłam do wino.org Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kudys11 Opublikowano 13 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2016 Ja zrobiłem cydr z samego soku pomarańczowego, gorycz nieziemska, nie do wypicia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R_RUFUS_R Opublikowano 14 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2016 Może nie pomarańcza, ale http://rufusbrowardomowy.blogspot.co.uk/ Ogólnie, zrobiłem "Cydr" na próbę z skoku z Biedronki, o dziwo, ku mojemu zaskoczeniu wyszedł naprawde dobry, na pewno lepszy niż sklepowy lubelski. Teraz poszła wersja z skou z granatu, cydrem nie można nazwać ale,,,, też w ramach ćwiczenia "co z tego wyjdzie". Chciałem po prostu zapełnić miejsce w szafie, 2 x Piwo plus wspomiany cydr plus granat z dodatkiem Marakui. Pomarańcze tez planuję i też soku nie z owoców, ale będę dosładzał przy butelkowaniu (pewnie Lidl jak przy piwie z malinami). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 14 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2016 A próbował ktoś do jablkowego soku z biedronki dać np 10% soku pomarańczowego? Dla posmaku I goryczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 14 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2016 na wino.org.pl chyba kiedyś cos takiego widziałem. Myślę że efekt będzie ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się