511201 Opublikowano 4 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2016 czyli to prawda ze lepiej nie schodzic ponizej 2blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 4 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2016 (edytowane) nigdy nie miałem tak niskiej wydajności. Sam trochę się dziwię ale mam wydajność na poziomie 82-84% przez co początkowo przekraczałem parametry które chciałem osiągnąć. Sokoro tak to obstawiam dziadowski słód Bardzo dziadowski zepsuty słód Edytowane 4 Sierpnia 2016 przez morfitru75 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 4 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2016 Mnie dziwi polecanie rzadszego zacieru. Na moim sprzęcie, nie licząc piw mocnych ( 20°Blg +) większą wydajność osiągam przy gestszym zacierze. Nie schodzę poniżej 2.3 l/kg - preferuje gęste zaciery z powodu większej bezwładności temperaturowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2016 (edytowane) Tak się zastanawiam i wydaje mi się że te wszystkie problemy które opisujecie owszem mogą mieć wpływ na wydajność w stopniu powiedzmy 10-15% max 20 % ale nie w opisywanym spadku rzędu 40% Edytowane 5 Sierpnia 2016 przez morfitru75 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katohaikara Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Ja polecam sprawdzenie pH wody. U mnie obniżenie pomogło zwiększyc wydajnośc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2016 preferuje gęste zaciery z powodu większej bezwładności temperaturowe. Przy danej ilości słodu gęsty zacier ma mniejszą bezwładność temperaturową niż rzadki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazi-1986 Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Przed wszystkim wysładzaj dopòki nie zacznie wypływać brzeczka o gęstości 2-3blg. Poniżej tej wartości wypłukujesz garbniki. Szybkość filtracji ustał na poziomie ok. 1l/min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2016 preferuje gęste zaciery z powodu większej bezwładności temperaturowe. Przy danej ilości słodu gęsty zacier ma mniejszą bezwładność temperaturową niż rzadki. Tak tak, nie precyzyjnie się wyraziłem - gęsty zacier lepiej trzyma temperaturę w mojej lodówce - choć tak właściwie jest to wypadkowa gęstości i całkowitej objętości. I tak jak zacieram 3.5-4 kg śruty zdecydowanie lepiej jest dobrać tak gęstość aby uzyskać przynajmniej 14l zacieru Przy zacieraniu 5 kg śruty lepiej to działa przy 2.5l/kg co daje niecałe 16 l zacieru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jeffrey_lbn Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Dzięki wielkie za odpowiedzi. Wychodzi na to, że zbyt wcześnie kończyłem filtrację. Zamykałem kran gdy to co leciało było już rzadsze od wymaganego blg brzeczki. Sam śrutujesz słód czy sklep to robi? Jest też podejrzenie że przy takiej wydajności kolega wrzuca słód nieśrutowany No bez przesady... Fakt dopiero 3 warki za mną, ale takie pojęcie to jeszcze mam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Własnie skonczyłem pierwszą warke.FAH z wiki wersja 20l Do piwnicy zaniosłem 15 litrow 12 blg.Wydaje mi sie,że za szybko wysładzałem Niewiem jaka tam miałem wydajność,ale chyba nie za dużą:-).Pierwsze koty za płoty,już wiem,że fanem marynki nie będę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2016 już wiem,że fanem marynki nie będę Mi jej aromat podchodzi śmierdzącymi mokrymi zakiszonymi butami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się