marlow Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Czym się różni gips piwowarski od takiego z Castoramy? Oba, to chyba uwodniony siarczan wapnia. Ale może gips budowlany jest brudny albo ma jakieś dodatki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyzaku Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Warto zobaczyć czy nie ma dodatków które dorzucił producent, aby polepszyć właściwości budowlane takiego gipsu. Czystość samego CaSO4 może być mniejsza - ale przy ilościach jakie dodaje się w piwowarstwie nie ma to większego znaczenia tak naprawdę. Oczywiście gipsy w sklepach piwowarskich są nieprawdopodobnie drogie w przeliczeniu na kilogram - ale 20g styka na 80l piwa i pytanie czy jest sens kombinować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkkr Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2016 (edytowane) Jeśli można podepnę się pod temat. Czym podnosi się poziom wapnia Ca w wodzie? Siarczanem wapnia (gips), węglanem wapnia (kreda), czy chlorkiem wapnia? Edytowane 8 Sierpnia 2016 przez rkkr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Wszystkim z powyższych. Pytanie co oprócz podniesienia stężenia wapnia chcesz osiągnąć Thorgall i rkkr 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_doctor Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Jeśli można podepnę się pod temat. Czym podnosi się poziom wapnia Ca w wodzie? Siarczanem wapnia (gips), węglanem wapnia (kreda), czy chlorkiem wapnia? Właściwie każdą z wymienionych soli. Naskuteczniej zrobisz to dodając chlorek, bo jest najlepiej rozpuszczalny spośród tych trzech soli. rkkr 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkkr Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2016 (edytowane) Kieruję się wskazówkami z wiki z tej strony. Tematem wody zacząłem interesować się po tym jak jedno z piw nie chciało iść na współpracę i nie mogło się wyklarować. Ze strony z linku wziąłem informację, że w przypadku gdy woda ma mniej niż 50 ppm Ca mogą wystąpić problemy z klarowaniem (wiem, że mogą też być inne przyczyny ale na razie wziąłem się za wodę). Obliczyłem, że woda z kranu, której użyłem do piwa miała ok 30 ppm Ca, stąd mój pomysł aby spróbować podnieść jego poziom. Jednocześnie chciałbym uzyskać poprawny poziom innych jonów (tutaj również kierując się wskazówkami z linku). Dlatego do następnej warki IRA (do zacierania) zmieszałem dwie wody mineralne w efekcie czego uzyskałem takie parametry: Ca 53ppm, HCO3 190ppm, SO4 11ppm, Cl 6ppm. Do wysładzania użyłem wody z sieci. W wiki stoi: "Aby móc dokonywac modyfikacji, musimy znać skład naszej wody i posiadać sole wapnia: Siarczan wapnia (gips), Węglan wapnia (kreda), Chlorek wapnia (rzadziej używane to sól epsom (siarczan magnezu), soda oczyszczona (węglan sodu) i sól kuchenna (chlorek sodu))" Stąd moje pytanie czym podnieść poziom Ca... i kolejna wątpliwość czym korygować np. poziom HCO3... Wcześniej nie miałem problemów z klarowaniem wpadłem więc na pomysł, że zmieniła się woda w kranie. To ostatnie raczej jednak nie miało miejsca bo w międzyczasie dotarłem do wcześniejszych raportów badań wody i są one podobne z teraźniejszymi. A może brak klarowności może wynika ze zjawiska elektrolizy? (w warce, która nie chciała się wyklarować po raz pierwszy użyłem mieszadła z silnikiem od wycieraczek oraz termometru z sondą włożoną w miedzianą rurkę - po połączeniu miernikiem mieszadła oraz tej miedzianej rurki pokazuje mi ok 0,5V, woda nie zmieniła koloru, na miedzianej rurce brak oznak zielonego nalotu i na mieszadle brak oznak rdzy... więc nie wiem czy jest elektroliza czy jej nie ma... zacieram w garnku emaliowanym, na płycie indukcyjnej...) Edytowane 8 Sierpnia 2016 przez rkkr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_doctor Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Kieruję się wskazówkami z wiki z tej strony. Tematem wody zacząłem interesować się po tym jak jedno z piw nie chciało iść na współpracę i nie mogło się wyklarować. Ze strony z linku wziąłem informację, że w przypadku gdy woda ma mniej niż 50 ppm Ca mogą wystąpić problemy z klarowaniem (wiem, że mogą też być inne przyczyny ale na razie wziąłem się za wodę). Obliczyłem, że woda z kranu, której użyłem do piwa miała ok 30 ppm Ca, stąd mój pomysł aby spróbować podnieść jego poziom. Jednocześnie chciałbym uzyskać poprawny poziom innych jonów (tutaj również kierując się wskazówkami z linku). Dlatego do następnej warki IRA (do zacierania) zmieszałem dwie wody mineralne w efekcie czego uzyskałem takie parametry: Ca 53ppm, HCO3 190ppm, SO4 11ppm, Cl 6ppm. Do wysładzania użyłem wody z sieci. W wiki stoi: "Aby móc dokonywac modyfikacji, musimy znać skład naszej wody i posiadać sole wapnia: Siarczan wapnia (gips), Węglan wapnia (kreda), Chlorek wapnia (rzadziej używane to sól epsom (siarczan magnezu), soda oczyszczona (węglan sodu) i sól kuchenna (chlorek sodu))" Stąd moje pytanie czym podnieść poziom Ca... i kolejna wątpliwość czym korygować np. poziom HCO3... Wcześniej nie miałem problemów z klarowaniem wpadłem więc na pomysł, że zmieniła się woda w kranie. To ostatnie raczej jednak nie miało miejsca bo w międzyczasie dotarłem do wcześniejszych raportów badań wody i są one podobne z teraźniejszymi. A może brak klarowności może wynika ze zjawiska elektrolizy? (w warce, która nie chciała się wyklarować po raz pierwszy użyłem mieszadła z silnikiem od wycieraczek oraz termometru z sondą włożoną w miedzianą rurkę - po połączeniu miernikiem mieszadła oraz tej miedzianej rurki pokazuje mi ok 0,5V, woda nie zmieniła koloru, na miedzianej rurce brak oznak zielonego nalotu i na mieszadle brak oznak rdzy... więc nie wiem czy jest elektroliza czy jej nie ma... zacieram w garnku emaliowanym, na płycie indukcyjnej...) Śmiało możesz wykluczyć elektrolizę Ja bym na Twoim miejscu przyjżał się pH zacieru. To właściwie jedyny element związany z wodą do którego należy przykładać wagę (wg mojej opinii). Dodatkowo zastosuj whirfloc lub mech irlandzki jeżeli jeszcze tego nie robisz. rkkr 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkkr Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2016 (edytowane) Ja bym na Twoim miejscu przyjżał się pH zacieru. To właściwie jedyny element związany z wodą do którego należy przykładać wagę (wg mojej opinii). Dodatkowo zastosuj whirfloc lub mech irlandzki jeżeli jeszcze tego nie robisz. Dzięki za rady odnośnie pH... tak zrobię. Odnośnie mchu irlandzkiego raz go stosowałem a raz nie i w warkach gdzie go nie używałem nie było problemów z klarowaniem. Stąd raczej szedłem innym tropem. Czy niewłaściwe pH może wpłynąć na utrudnione klarowanie? Edytowane 8 Sierpnia 2016 przez rkkr GrzegorzG 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2016 A ja obstawiam infekcje. Robiłem piwa z bardzo mała ilością Ca w wodzie (mam wodę RO i sam sobie ustala skład pierwiastków) i wszystkie były kristall klar. Woda, elektroliza i inna halucynacja - tego bym się czepiał na końcu. rkkr 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nagellan Opublikowano 19 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2021 (edytowane) Mam pytanie. Znalazłem na Allegro ofertę firmy WarChem. Mają np.: siarczan wapnia bezwodny czysty. CaSO4 gatunek - czysty. Chlorek wapnia 2hydrat gatunek - czysty. Siarczan Magnezu - sól gorzka gatunek czysty MgSO4 x 7H2O. Czy uważacie ze można użyć do modyfikacji wody te produkty? Edytowane 19 Marca 2021 przez Nagellan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NoToMasz Opublikowano 19 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2021 Mam pytanie. Znalazłem na Allegro ofertę firmy WarChem. Mają np.: siarczan wapnia bezwodny czysty. CaSO4 gatunek - czysty. Chlorek wapnia 2hydrat gatunek - czysty. Siarczan Magnezu - sól gorzka gatunek czysty MgSO4 x 7H2O. Czy uważacie ze można użyć do modyfikacji wody te produkty?Oczywiście Wysłane z mojego Pixel 4a przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nagellan Opublikowano 19 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2021 Ok dzięki za info. W takim razie zamawiam ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 19 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2021 Jeżeli jeszcze nie czytałeś, a zamierzasz modyfikować wodę (również jest o dodatkach i ich postaci) polecam ten wpis: DanielN 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się