Jump to content

Chłodziarka do fermentacji z ogniwem peltiera

Rafał Pałka

Recommended Posts

Czy ktoś z forumowiczów ma jakieś doświadczenia w konstruowaniu lodówki z wykorzystaniem zestawu z ogniwem peltiera takim jak ten:

https://www.alibaba.com/product-detail/peltier-cooler-with-heat-sink-for_60517045700.html?spm=a2700.7735675.30.148.WvKjLJ&s=p

Myślałem o  pudle styropianowym z tym, że zamiast petów chłodzonym ogniwem peltiera sterowanym np arduino.

Też kiedyś o tym myślałem i wszystkie opinie były takie, że zbyt niska skuteczność i zbyt duży koszt.

I przychylam się do tego - lepiej kupić zwykłą lodówkę.

Gra nie warta świeczki. Eksperymentując z PETA-mi (różną ilością wody w butelce) i "znając" swoją skrzynię jesteś w stanie utrzymać wahania temperatury brzeczki w granicach max. 2 stopni...

Ja właśnie buduje taką skrzynie, robię to dla własnej wygody. Często nie mam czasu, żeby dołożyć wkłady. Przy okazji przypomnę sobie arduino, projektowanie płytek. Z mojego zasilacza 24V 16A będę mógł zasilić max 3-4 ogniwa peltiera. Co da 3 lodówki i każda z własną zadaną temperaturą. Widzę to tak, że chłodzę brzeczkę (petami) do temperatury pracy drożdży i je wlewam do fermentora, dalej uruchamiam lodówkę i niech ona już utrzymuje stałą temperaturę. Modul od strony zimnej będzie wyposażony w radiator, a od strony ciepłej w radiator CPU z wentylatorem. Wszystkimi lodówkami ma sterować arduino mega . Czujniki temperatury, części elektroniczne, arduino, zaslacz, styropian mam za darmo. Gdybym musiał to wszystko kupować i nie chciałbym się niczego nowego nauczyć to poszedłbym w gotową lodówkę.

Matz podziel się koniecznie efektami. Słyszałem opinie, że to nie chce za bardzo działać ale nie chce mi się w to wierzyć. 

Zrobiłem mały test lodówki turystycznej. Włączyłem i po około 10 minutach zbiła temperature w środku z 26 do 14 C. Oczywiście na pusto ale i tak jest to zachęcające.

No cóż, jest jednak różnica w schłodzeniu powietrza a wody - pojemności cieplne różnią się jakieś 4000 razy. U mnie nie działało. To znaczy działało, ale z bardzo małą wydajnością - chłodzenie peltierem 60W nie pokrywało zysków ciepła. Lodówka wychodzi taniej i duuuużo skuteczniej.