Jazzman108 Posted January 29, 2010 Share Posted January 29, 2010 Witam, mam brewkit WES "domowe ciemne" Rozumiem, że puszka ta starczy na 12litrową warkę. Pytanie brzmi czy woda którą będę uzupełniał do objętości 12litrów musi być przygotowana ? Czy może to być woda prosto z kranu/butelki. Na forum nie znalazłem podobnego tematu. Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted January 29, 2010 Share Posted January 29, 2010 Zazwyczaj na około 20L. Ja bym spasteryzował ew. na chwilkę zagotował. Resztę masz na wiki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jazzman108 Posted January 29, 2010 Author Share Posted January 29, 2010 (edited) Właśnie zazwyczaj 20l a przy WES'ie pisze, że 12l i zgłupiałem http://www.homebrewing.pl/piwo-domowe-ciemne-wes-17kg-p-40.html Edited January 29, 2010 by Jazzman108 Link to comment Share on other sites More sharing options...
keda Posted January 29, 2010 Share Posted January 29, 2010 żeby mieć 20 l musisz dodać 2 puszkę ekstraktu słodowego - ale nie nachmielonego lub http://www.homebrewing.pl/coopers-brew-enhancer-polepszacz-1kg-p-182.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
coelian Posted January 29, 2010 Share Posted January 29, 2010 (edited) Na stronie WES jest przepis. A tu przykładowy zestawik do ciemnego. reszta na PW Edited January 29, 2010 by coelian Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jazzman108 Posted February 1, 2010 Author Share Posted February 1, 2010 A więc, zamówiłem ekstrakt słodowy niechmielony jasny. Jak już przyjdzie to zaczniemy zabawę Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Sporo poczytałem na forum i raczej wątpliwości już nie mam, przynajmniej tak mi się wydaje Pozdr. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart07 Posted February 1, 2010 Share Posted February 1, 2010 Gotuj wodę, jak przyjdzie to będziesz miał przestygniętą. Będziesz potrzebował 15l przegotowanej wody (w miarę sterylnej). Jak będziesz miał o temp. 4°C to warzenie zajmie godzinę. Bart Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbyszek73 Posted February 1, 2010 Share Posted February 1, 2010 a brew kity się warzy ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart07 Posted February 1, 2010 Share Posted February 1, 2010 (edited) Nie wiem, ale generalnie czepiasz się Co by w temacie było: Ciekawe co wyjdzie z ekstraktu chmielonego ciemnego i niechmielonego jasnego? Szare WESowe? Edited February 1, 2010 by bart07 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbyszek73 Posted February 1, 2010 Share Posted February 1, 2010 nie czepiam się tylko tak jest brew kita się nie warzy ja też przechodziłem robienie tego piwa Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted February 1, 2010 Share Posted February 1, 2010 a brew kity się warzy ? Co przez to rozumiesz ? Bo jeśli chodzi o gotowanie , to tak . Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart07 Posted February 1, 2010 Share Posted February 1, 2010 nie czepiam się tylko tak jest brew kita się nie warzy ja też przechodziłem robienie tego piwa Dorób interpunkcję, bo ciężko się czyta. Warka jest warką. Bart Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted February 1, 2010 Share Posted February 1, 2010 No to sobie pogotuj nachmieloną konserwę przez godzinę, ile aromatu Ci zostanie? Skończcie się bawić w te gotowce i do ROBOTY! Przeczytajcie moją sygnaturę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jazzman108 Posted February 1, 2010 Author Share Posted February 1, 2010 (edited) Co by w temacie było: Ciekawe co wyjdzie z ekstraktu chmielonego ciemnego i niechmielonego jasnego? Szare WESowe? Oryginalnie WES'owy zestaw zawiera ciemny ekstrakt chmielony i jasny niechmielony: http://www.sklep.wes.com.pl/?d=produkt&id=115 Jejski Ogólnie to gdybym mógł zaczął bym od zacierania jednak puki co nie dysponuje odpowiednim sprzętem. Musiałem ostatnio zmienić struny w kontrabasie a wydatek to nie mały Gotowiec powinien dać mi jakieś pojęcie o smaku piwa domowego, przynajmniej tak myślę. Edited February 1, 2010 by Jazzman108 Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted February 1, 2010 Share Posted February 1, 2010 Nachmielone ekstrakty należy gotować 15 min w celu zapewnienia sterylności brzeczki Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbyszek73 Posted February 1, 2010 Share Posted February 1, 2010 (edited) Zawartość puszki gotować przez ok 20 min. (pod przykrywką na wolnym ogniu), w ok. 4-5 litrach wody, pilnując aby nie wykipiało. W ten sposób zapewnimy sterylność brzeczki przed fermentacją.... warzy się 20 min:lol: Edited February 1, 2010 by zbyszek73 Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo70 Posted February 1, 2010 Share Posted February 1, 2010 No to sobie pogotuj nachmieloną konserwę przez godzinę, ile aromatu Ci zostanie? Skończcie się bawić w te gotowce i do ROBOTY! Przeczytajcie moją sygnaturę. Jejski ty się nie czepiaj tak tego warzenia z puchy, niech się Jazzman wyszkoli na kilku wesowych zestawach, a jak nazbiera sprzetu i się otrzaska z tematem, wtedy bedzie zacierał.Bądź wyrozumiały kolego Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted February 1, 2010 Share Posted February 1, 2010 Troszkę motywacji trzeba dodać Jednak są ludzie którzy zacierali od pierwszej warki. Niestety nie byłem to ja i bardzo żałuję, Ale tak jak piszesz trzeba się przekonać na własnej d.... @ Jazzman108 Musiałem ostatnio zmienić struny w kontrabasie a wydatek to nie mały to trzeba było wygotować jak za komuny , a zaoszczędzone pieniądze wydać na sprzęt I tak powiem do roboty Link to comment Share on other sites More sharing options...
coelian Posted February 2, 2010 Share Posted February 2, 2010 Na stronce WES piszą:"zagotować" bez podawania czasu. Ludzie brew-kity po prostu mieszają z gorącą wodą i jest ok.... Więc myślę, że "zagotowanie" i przytrzymanie na "bulgotaniu" przez 30 sek wystarczy by i tak pewnie sterylną zawartość puszki wysterylizować Sprzęt dokupisz i zaczniesz zacierać.... do tego czasu proszę się nie przejmować tylko korzystać z dobrodziejstw WES, Coopers i Muntons... Zbierzesz doświadczenia co do sterylizowania sprzętu, dekantacji, rozlewu.... a to co będzie w butelkach wielu zasmakuje. p.s jaką muzykę grasz?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Belzebub Posted February 2, 2010 Share Posted February 2, 2010 JA bym tam nic nie gotował, tylko do kranówy wlał zawartość puszki i spokojnie fermentował. Po co bawić się z jakimś gotowaniem tego ekstraktu, on pewnie był wysterylizowany w procesie produkcji. No chyba że sam Wes zaleca, to znaczy, że cos mają na sumieniu Link to comment Share on other sites More sharing options...
coelian Posted February 2, 2010 Share Posted February 2, 2010 JA bym tam nic nie gotował, tylko do kranówy wlał zawartość puszki i spokojnie fermentował. Po co bawić się z jakimś gotowaniem tego ekstraktu, on pewnie był wysterylizowany w procesie produkcji. Dokładnie... ale niech zabulgocze dla pewności przez 30 sekund. Tu rady GURU piwa z konserwy: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jazzman108 Posted February 2, 2010 Author Share Posted February 2, 2010 Jejski Widzę, że Jesteś obeznany w temacie coelian Blues, jazz, funk Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jazzman108 Posted February 6, 2010 Author Share Posted February 6, 2010 (edited) brewkit - "domowe ciemne" WES ekstrakt - Muntons Light drożdże - Safale S-04 Drożdże dodałem przy temperaturze 24C. Postaram się później wrzucić jakąś fokte. Fermentor stoi w pomieszczeniu w którym temp. waha się między 20-24 (zależy o której się w piecu napali ) Pozdr. EDIT: blg 12 EDIT2: tuż przed dodaniem drożdży: Edited February 6, 2010 by Jazzman108 Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted February 6, 2010 Share Posted February 6, 2010 Dokładnie... ale niech zabulgocze dla pewności przez 30 sekund. A w jakim celu ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
coelian Posted February 6, 2010 Share Posted February 6, 2010 (edited) Dokładnie... ale niech zabulgocze dla pewności przez 30 sekund. A w jakim celu ? O ile wiem Coopers nie piszą by ich brew-kity gotować... Jeśli w WES-ie piszą by "zagotować" to ich trzeba zapytać. Co szkodzi cyt.:"zagotować, mieszając" ? Edited February 6, 2010 by coelian Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now