Jump to content

Pierwsza warka. (brewkit WES)


Recommended Posts

Witam,

mam brewkit WES "domowe ciemne"

 

Rozumiem, że puszka ta starczy na 12litrową warkę. Pytanie brzmi czy woda którą będę uzupełniał do objętości 12litrów musi być przygotowana ? Czy może to być woda prosto z kranu/butelki.

Na forum nie znalazłem podobnego tematu.

 

Pozdrawiam.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 50
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Co by w temacie było: Ciekawe co wyjdzie z ekstraktu chmielonego ciemnego i niechmielonego jasnego? Szare WESowe?

Oryginalnie WES'owy zestaw zawiera ciemny ekstrakt chmielony i jasny niechmielony:

http://www.sklep.wes.com.pl/?d=produkt&id=115

 

 

Jejski

 

Ogólnie to gdybym mógł zaczął bym od zacierania jednak puki co nie dysponuje odpowiednim sprzętem. Musiałem ostatnio zmienić struny w kontrabasie a wydatek to nie mały ;) Gotowiec powinien dać mi jakieś pojęcie o smaku piwa domowego, przynajmniej tak myślę.

Edited by Jazzman108
Link to comment
Share on other sites

Zawartość puszki gotować przez ok 20 min. (pod przykrywką na wolnym ogniu), w ok. 4-5 litrach wody, pilnując aby nie wykipiało. W ten sposób zapewnimy sterylność brzeczki przed fermentacją.... warzy się 20 min:lol:;)

Edited by zbyszek73
Link to comment
Share on other sites

No to sobie pogotuj nachmieloną konserwę przez godzinę, ile aromatu Ci zostanie? Skończcie się bawić w te gotowce i do ROBOTY! Przeczytajcie moją sygnaturę.

Jejski ty się nie czepiaj tak tego warzenia z puchy, niech się Jazzman wyszkoli na kilku wesowych zestawach, a jak nazbiera sprzetu i się otrzaska z tematem, wtedy bedzie zacierał.Bądź wyrozumiały kolego ;)

Link to comment
Share on other sites

Troszkę motywacji trzeba dodać ;) Jednak są ludzie którzy zacierali od pierwszej warki. Niestety nie byłem to ja i bardzo żałuję, Ale tak jak piszesz trzeba się przekonać na własnej d.... @ Jazzman108

Musiałem ostatnio zmienić struny w kontrabasie a wydatek to nie mały

to trzeba było wygotować jak za komuny :/ , a zaoszczędzone pieniądze wydać na sprzęt :/ I tak powiem do roboty ;)

Link to comment
Share on other sites

Na stronce WES piszą:"zagotować" bez podawania czasu.

Ludzie brew-kity po prostu mieszają z gorącą wodą i jest ok....

Więc myślę, że "zagotowanie" i przytrzymanie na "bulgotaniu" przez 30 sek wystarczy by i tak pewnie sterylną zawartość puszki wysterylizować ;)

Sprzęt dokupisz i zaczniesz zacierać.... do tego czasu proszę się nie przejmować tylko korzystać z dobrodziejstw WES, Coopers i Muntons... :/

Zbierzesz doświadczenia co do sterylizowania sprzętu, dekantacji, rozlewu.... a to co będzie w butelkach wielu zasmakuje.

 

p.s jaką muzykę grasz??

Link to comment
Share on other sites

JA bym tam nic nie gotował, tylko do kranówy wlał zawartość puszki i spokojnie fermentował. Po co bawić się z jakimś gotowaniem tego ekstraktu, on pewnie był wysterylizowany w procesie produkcji. No chyba że sam Wes zaleca, to znaczy, że cos mają na sumieniu ;)

Link to comment
Share on other sites

JA bym tam nic nie gotował, tylko do kranówy wlał zawartość puszki i spokojnie fermentował. Po co bawić się z jakimś gotowaniem tego ekstraktu, on pewnie był wysterylizowany w procesie produkcji.

Dokładnie... ale niech zabulgocze dla pewności przez 30 sekund.

Tu rady GURU piwa z konserwy:

Link to comment
Share on other sites

brewkit - "domowe ciemne" WES

ekstrakt - Muntons Light

drożdże - Safale S-04

 

 

Drożdże dodałem przy temperaturze 24C. Postaram się później wrzucić jakąś fokte.

Fermentor stoi w pomieszczeniu w którym temp. waha się między 20-24 (zależy o której się w piecu napali :smilies:)

 

 

Pozdr.

 

EDIT: blg 12

 

 

EDIT2: tuż przed dodaniem drożdży:

 

p1000273s.jpg

Edited by Jazzman108
Link to comment
Share on other sites

Dokładnie... ale niech zabulgocze dla pewności przez 30 sekund.

A w jakim celu ?

O ile wiem Coopers nie piszą by ich brew-kity gotować...

Jeśli w WES-ie piszą by "zagotować" to ich trzeba zapytać. Co szkodzi cyt.:"zagotować, mieszając" ?

 

 

:smilies:

Edited by coelian
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.