Jazzman108 Opublikowano 29 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2010 Witam, mam brewkit WES "domowe ciemne" Rozumiem, że puszka ta starczy na 12litrową warkę. Pytanie brzmi czy woda którą będę uzupełniał do objętości 12litrów musi być przygotowana ? Czy może to być woda prosto z kranu/butelki. Na forum nie znalazłem podobnego tematu. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 29 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2010 Zazwyczaj na około 20L. Ja bym spasteryzował ew. na chwilkę zagotował. Resztę masz na wiki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jazzman108 Opublikowano 29 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2010 (edytowane) Właśnie zazwyczaj 20l a przy WES'ie pisze, że 12l i zgłupiałem http://www.homebrewing.pl/piwo-domowe-ciemne-wes-17kg-p-40.html Edytowane 29 Stycznia 2010 przez Jazzman108 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 29 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2010 żeby mieć 20 l musisz dodać 2 puszkę ekstraktu słodowego - ale nie nachmielonego lub http://www.homebrewing.pl/coopers-brew-enhancer-polepszacz-1kg-p-182.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 29 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2010 (edytowane) Na stronie WES jest przepis. A tu przykładowy zestawik do ciemnego. reszta na PW Edytowane 29 Stycznia 2010 przez coelian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jazzman108 Opublikowano 1 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2010 A więc, zamówiłem ekstrakt słodowy niechmielony jasny. Jak już przyjdzie to zaczniemy zabawę Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Sporo poczytałem na forum i raczej wątpliwości już nie mam, przynajmniej tak mi się wydaje Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 1 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2010 Gotuj wodę, jak przyjdzie to będziesz miał przestygniętą. Będziesz potrzebował 15l przegotowanej wody (w miarę sterylnej). Jak będziesz miał o temp. 4°C to warzenie zajmie godzinę. Bart Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek73 Opublikowano 1 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2010 a brew kity się warzy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 1 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2010 (edytowane) Nie wiem, ale generalnie czepiasz się Co by w temacie było: Ciekawe co wyjdzie z ekstraktu chmielonego ciemnego i niechmielonego jasnego? Szare WESowe? Edytowane 1 Lutego 2010 przez bart07 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek73 Opublikowano 1 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2010 nie czepiam się tylko tak jest brew kita się nie warzy ja też przechodziłem robienie tego piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 1 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2010 a brew kity się warzy ? Co przez to rozumiesz ? Bo jeśli chodzi o gotowanie , to tak . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 1 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2010 nie czepiam się tylko tak jest brew kita się nie warzy ja też przechodziłem robienie tego piwa Dorób interpunkcję, bo ciężko się czyta. Warka jest warką. Bart Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 1 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2010 No to sobie pogotuj nachmieloną konserwę przez godzinę, ile aromatu Ci zostanie? Skończcie się bawić w te gotowce i do ROBOTY! Przeczytajcie moją sygnaturę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jazzman108 Opublikowano 1 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2010 (edytowane) Co by w temacie było: Ciekawe co wyjdzie z ekstraktu chmielonego ciemnego i niechmielonego jasnego? Szare WESowe? Oryginalnie WES'owy zestaw zawiera ciemny ekstrakt chmielony i jasny niechmielony: http://www.sklep.wes.com.pl/?d=produkt&id=115 Jejski Ogólnie to gdybym mógł zaczął bym od zacierania jednak puki co nie dysponuje odpowiednim sprzętem. Musiałem ostatnio zmienić struny w kontrabasie a wydatek to nie mały Gotowiec powinien dać mi jakieś pojęcie o smaku piwa domowego, przynajmniej tak myślę. Edytowane 1 Lutego 2010 przez Jazzman108 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 1 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2010 Nachmielone ekstrakty należy gotować 15 min w celu zapewnienia sterylności brzeczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek73 Opublikowano 1 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2010 (edytowane) Zawartość puszki gotować przez ok 20 min. (pod przykrywką na wolnym ogniu), w ok. 4-5 litrach wody, pilnując aby nie wykipiało. W ten sposób zapewnimy sterylność brzeczki przed fermentacją.... warzy się 20 min:lol: Edytowane 1 Lutego 2010 przez zbyszek73 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 1 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2010 No to sobie pogotuj nachmieloną konserwę przez godzinę, ile aromatu Ci zostanie? Skończcie się bawić w te gotowce i do ROBOTY! Przeczytajcie moją sygnaturę. Jejski ty się nie czepiaj tak tego warzenia z puchy, niech się Jazzman wyszkoli na kilku wesowych zestawach, a jak nazbiera sprzetu i się otrzaska z tematem, wtedy bedzie zacierał.Bądź wyrozumiały kolego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 1 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2010 Troszkę motywacji trzeba dodać Jednak są ludzie którzy zacierali od pierwszej warki. Niestety nie byłem to ja i bardzo żałuję, Ale tak jak piszesz trzeba się przekonać na własnej d.... @ Jazzman108 Musiałem ostatnio zmienić struny w kontrabasie a wydatek to nie mały to trzeba było wygotować jak za komuny , a zaoszczędzone pieniądze wydać na sprzęt I tak powiem do roboty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 2 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2010 Na stronce WES piszą:"zagotować" bez podawania czasu. Ludzie brew-kity po prostu mieszają z gorącą wodą i jest ok.... Więc myślę, że "zagotowanie" i przytrzymanie na "bulgotaniu" przez 30 sek wystarczy by i tak pewnie sterylną zawartość puszki wysterylizować Sprzęt dokupisz i zaczniesz zacierać.... do tego czasu proszę się nie przejmować tylko korzystać z dobrodziejstw WES, Coopers i Muntons... Zbierzesz doświadczenia co do sterylizowania sprzętu, dekantacji, rozlewu.... a to co będzie w butelkach wielu zasmakuje. p.s jaką muzykę grasz?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 2 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2010 JA bym tam nic nie gotował, tylko do kranówy wlał zawartość puszki i spokojnie fermentował. Po co bawić się z jakimś gotowaniem tego ekstraktu, on pewnie był wysterylizowany w procesie produkcji. No chyba że sam Wes zaleca, to znaczy, że cos mają na sumieniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 2 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2010 JA bym tam nic nie gotował, tylko do kranówy wlał zawartość puszki i spokojnie fermentował. Po co bawić się z jakimś gotowaniem tego ekstraktu, on pewnie był wysterylizowany w procesie produkcji. Dokładnie... ale niech zabulgocze dla pewności przez 30 sekund. Tu rady GURU piwa z konserwy: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jazzman108 Opublikowano 2 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2010 Jejski Widzę, że Jesteś obeznany w temacie coelian Blues, jazz, funk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jazzman108 Opublikowano 6 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2010 (edytowane) brewkit - "domowe ciemne" WES ekstrakt - Muntons Light drożdże - Safale S-04 Drożdże dodałem przy temperaturze 24C. Postaram się później wrzucić jakąś fokte. Fermentor stoi w pomieszczeniu w którym temp. waha się między 20-24 (zależy o której się w piecu napali ) Pozdr. EDIT: blg 12 EDIT2: tuż przed dodaniem drożdży: Edytowane 6 Lutego 2010 przez Jazzman108 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2010 Dokładnie... ale niech zabulgocze dla pewności przez 30 sekund. A w jakim celu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 6 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2010 (edytowane) Dokładnie... ale niech zabulgocze dla pewności przez 30 sekund. A w jakim celu ? O ile wiem Coopers nie piszą by ich brew-kity gotować... Jeśli w WES-ie piszą by "zagotować" to ich trzeba zapytać. Co szkodzi cyt.:"zagotować, mieszając" ? Edytowane 6 Lutego 2010 przez coelian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się