szwagry Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2016 (edytowane) Cześć, mam takie pytanie, uwarzyłem 2 (warka 8 i 9) piwa na drożdżach s-04 (zrehydatyzowanych) http://www.brewness.com/pl/recipe/the-dark-side-of-the-moon/view http://www.brewness.com/pl/recipe/bitter-better/view pierwsze zeszło do 4,5 blg po 3 tygodniach fermentacji (temp zadnia 16C, później około 18, pod koniec 20C ) drugie zeszło do 5 blg po 3 tygodniach fermentacji (temp zadnia 17C, później około 18, pod koniec 20C ) przy zacieraniu temp mogły być wyższe niż podane, ponieważ termometr sądowy (jak później się zorientowałem) pokazuje czasem niższe temperatury (ekstremalnie o 4C). moje pytanie jest takie skąd takie niskie od fermentowanie? Co można z tym zrobić na przyszłość? Edytowane 12 Sierpnia 2016 przez szwagry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2016 A to pytanie to gdzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagry Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2016 (edytowane) pierwsze zeszło do 4,5 blg po 3 tygodniach fermentacji (temp zadnia 16C, później około 18, pod koniec 20C ) drugie zeszło do 5 blg po 3 tygodniach fermentacji (temp zadnia 17C, później około 18, pod koniec 20C ) przy zacieraniu temp mogły być wyższe niż podane, ponieważ termometr sądowy (jak później się zorientowałem) pokazuje czasem niższe temperatury (ekstremalnie o 4C). moje pytanie jest takie skąd takie niskie od fermentowanie? Co można z tym zrobić na przyszłość? A to pytanie to gdzie? nie wiem dlaczego ale nie załączyło tekstu po linkach do receptur Edytowane 12 Sierpnia 2016 przez szwagry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Zacierać niżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Wielkim ekspertem od drożdży S04 nie jestem, ale jak dla mnie normalne odfermentowanie jak na zacieranie przez 60 min w 67°C. Dodatkowo: przy zacieraniu temp mogły być wyższe niż podane, ponieważ termometr sądowy (jak później się zorientowałem) pokazuje czasem niższe temperatury (ekstremalnie o 4C). Wynikałoby, że zacierałeś w jeszcze wyższej temperaturze, czyli jeszcze bardziej na "słodko". Stąd być może takie odfermentowanie. Chociaż jak dla mnie nie ma w tym tragedii. P.S. drugi link nie działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Z mojego doświadczenia odfermentowanie na S-04 jest dość mocno podatne ma schemat zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagry Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Wielkim ekspertem od drożdży S04 nie jestem, ale jak dla mnie normalne odfermentowanie jak na zacieranie przez 60 min w 67°C. Dodatkowo: przy zacieraniu temp mogły być wyższe niż podane, ponieważ termometr sądowy (jak później się zorientowałem) pokazuje czasem niższe temperatury (ekstremalnie o 4C). Wynikałoby, że zacierałeś w jeszcze wyższej temperaturze, czyli jeszcze bardziej na "słodko". Stąd być może takie odfermentowanie. Chociaż jak dla mnie nie ma w tym tragedii. P.S. drugi link nie działa. Dzięki za info, muszę jeszcze trochę popracować nad kontrolą temperatury przy zacieraniu. Myślę jednak, że do tych piw takie zacieranie będzie ok. wklejam jeszcze link do drugiej receptury: http://www.brewness.com/pl/recipe/bitter-better/view Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się