Thorgall Opublikowano 16 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2018 Warka #31 Wild fruit z wiśienkąPomiary odfermentowania,normalnie bym tego nie robił ale w tym wypadku,cele naukowo badawcze wzięły górę nad zdrowym rozsądkiem.27.06 Warzenie30.06 6 brix-2,2 blg03.07 6 brix-2,2 blg07.07 5,9 brix-2,0 blg10.07 5,8 brix-1,9 blg13.07 5,8 brix-1,9 blgJak widać brety dość szybko przejadły cukry(25C otoczenia),ale potem spokojnie sobie jeszcze dojadały.Wlp 650 z kolby fajnie pachniały owocami(truskawka,miód)teraz do głosu doszły nuty funky,ale dość delikatne na akceptowalnym dla mnie poziomie. Z fermentorze udało mi się zebrać ok 0,5l gęstwy,którą przeznaczę na kolejne warzenie,tym razem czegoś mocniejszego zobaczymy jak drożdże sobie poradzą z brzeczką 20+blg.Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 20 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2018 (edytowane) 21.07.2018 warka#32 Brett Barley Wine 24 BLG, 70 IBU Słody: Monachijski I 9,5 kg Czekoladowy 400 0,2 kg Caraaroma 0,2 kg Dodatki:rodzynki 200g ,daktyle 300g ,figi 200g Chmiel:Summit 50g Zacieranie: słody wsypane do 30 litrów wody 60 min 67`C 20 min 72`C Wysładzanie: Bez wysładzania Chmielenie: 60 min Summit 50g 10 min suszone owoce Drożdże: Gęstwa WLP 650 brettanomyces bruxellensis 350ml Fermentacja:W stałej temperaturze około 25C.Do wiadra trafiło 15 litrów brzeczki 25 brix. Bardzo szybki start,po 5 godz wieko w fermentorze wybrzuszone konkretnie. 28.07 Brety zjechały do 3,5 blg.Zostawiam na kolejne 3 tygodnie,zleje na cichą i dodam płatków sherry które się macerują przeszło rok. 15.08 Przelane na cichą i dodane 40g płatków Sherry macerowanych w Whisky.Pomiar blg wykazał 4,2 blg,coś musiałem sknocić przy poprzednim pomiarze. Edytowane 18 Sierpnia 2018 przez Thorgall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 22 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2018 Warka #32 Brett Barley Wine wyszła sobie na spacer. Taki widok zastał mnie rano po przebudzeniu. Strach pomyśleć co by było,gdybym miał 20litrów w wiadrze Jednak 25C przy 25 blg to trochę dużo,kolejną Warkę puszczę w 20C przy podobnym ekstrakcie.Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrST Opublikowano 22 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2018 Przy 20l miałbyś odwiedziny w sypialni ;-)Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Kilka butelek z warki#30 Hefeweizen i warki#24 Belgian Stout które miały pójść do wylania,zabreciłem w butelkach Wlp 650. Do dażdej dodałem kilka ml fermentującego piwa z warki#32. Co jakiś czas będę zaglądał,badał nagazowanie i za jakieś pół roku zobaczymy co tam wychowaliśmy ciekawegoWysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2018 21.07.2018 warka#32 Brett Barley Wine 25 BLG, 70 IBU Słody: Monachijski I 9,5 kg Czekoladowy 400 0,2 kg Caraaroma 0,2 kg Dodatki:rodzynki 200g ,daktyle 300g ,figi 200g Chmiel:Summit 50g Zacieranie: słody wsypane do 30 litrów wody 60 min 67`C 20 min 72`C Wysładzanie: Bez wysładzania Chmielenie: 60 min Summit 50g 10 min suszone owoce Drożdże: Gęstwa WLP 650 brettanomyces bruxellensis 350ml Fermentacja:W stałej temperaturze około 25C.Do wiadra trafiło 15 litrów brzeczki 25 brix. Bardzo szybki start,po 5 godz wieko w fermentorze wybrzuszone konkretnie. 28.07 Brety zjechały do 3,5 blg.Zostawiam na kolejne 3 tygodnie,zleje na cichą i dodam płatków sherry które się macerują przeszło rok. Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 18 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2018 15.08.2018 warka#33 Brett IPA 15 BLG Słody: Pale ale 5 kg Płatki pszenne 0,5 kg kg Cristal 0,3 Chmiel: Citra 100g Centenial 100g Amarillo 50g Marynka 50g Zacieranie: słody wsypane do 17 litrów wody 30 min 67`C 30 min 72`C Mash out Wysładzanie: Do uzyskania 27litrów Chmielenie: 60 min-Marynka 50g 0 min-Citra 30g,Centenial 30g Hop stand (70`C-25min)Amarillo 20g,Citra 30g,Centenial 30g Na zimno-Amarillo 30g,CItra 40g,Centenial 40g. Drożdże: Gęstwa WLP 650 brettanomyces bruxellensis 150ml Fermentacja: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Najnowszy nabytek,zajęło mi to rok z okładem ale jest. Sterownik stc-1000 podłączony, wszystko działa jak należy. Niedługo pierwsze testy na żywych organizmach.Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Gawron 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spiewaczek1 Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Pokaże w środku . Jakie wymiary . Ile Cię kosztowała? Też mi się marzy taką nieduża Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Pokaże w środku . Jakie wymiary . Ile Cię kosztowała? Też mi się marzy taką nieduża Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka Wymieniałem dużą lodówkę w kuchni na nową,udało mi się zamienić na to małe cudeńko.Wchodzi fermentor 33litry na styk,musiałem tylko dorobić półkę na dole bo z tyłu jest stopień, podejrzewam,że jest tam agregat.Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrST Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Wchodzi fermentor 33litry na stykA co z rurką fermentacyjną? Jak chcesz to rozwiązać?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2018 A co z rurką fermentacyjną? Jak chcesz to rozwiązać?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk33 warki zrobiłem bez rurki myślę,że nie jest niezbędnaWysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrST Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2018 33 warki zrobiłem bez rurki myślę,że nie jest niezbędnaJa bez bulkania jestem niespokojny ;-) Ale tak poważnie, rozumiem, że zostawiasz po prostu uchyloną pokrywę...?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Ja bez bulkania jestem niespokojny ;-) Ale tak poważnie, rozumiem, że zostawiasz po prostu uchyloną pokrywę...?Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkDokładnie takWysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronson Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2018 (edytowane) Jakie masz opinie o chmieleniu whirpoolowym (hop stand)? Robiłem 2 amerykańskie pszenice i ta po chmieleniu whirpoolowym (start w 80 stopniach, 30 min, na koniec było 60 stopni) miała goryczkę bardzo słabej jakości, także ja zrezygnowałem z takiego chmielenia. Edytowane 21 Sierpnia 2018 przez ronson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Jakie masz opinie o chmieleniu whirpoolowym (hop stand)? Robiłem 2 amerykańskie pszenice i ta po chmieleniu whirpoolowym (start w 80 stopniach, 30 min, na koniec było 60 stopni) miała goryczkę bardzo słabej jakości, także ja zrezygnowałem z takiego chmielenia.U mnie się sprawdza,aromat może nie jest silniejszy,(przy chmieleniu tylko na zimno)ale mam wrażenie,że utrzymuje się dłużej.Hop stand w twoim wypadku 80'C to troszkę za dużo,spróbuj od 70'C a nawet 60C i potrzymaj trochę dłużej. Na odczucie goryczki mogło wpłynąć również słabe odfiltrowanie chmielin,jak i sam chmiel jaki dałeś na goryczkę.Zbyt wiele zmiennych,ja bym winowajcy w chmieleniu na Hop standard nie szukał.Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 21 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2018 (edytowane) Warka testowa po wpuszczeniu do browaru dzikich drożdży.Przy okazji wypróbuje ekstrakt chmielowy cytrusowy,który kupiłem kiedyś Bóg raczy wiedzieć po co? 23.09.2018 warka#34 Zytnia APA 12,3 Brix Słody: Pale ale 3,5 kg Pszeniczny 0,5 kg Zytni 0,2 kg Chmiel: Marynka 40g Zacieranie: 30 min 67`C 30 min 72`C Mash out Wysładzanie: Chmielenie: 60 min-Marynka 50g Drożdże: US-05 rehydratyzacja w 35C schłodzone do 15C i zadane do brzeczki. Fermentacja:Brzeczka schłodzona do 25C chłodnicą i dalej ni huhu.Przelałem do fermentora i resztę dochłodzę w lodówce. Fermentacja w 15C Po fermentacji dodam 20g aromatu brewferm cytrusowy. Aromat cytrusowy niewiele wniósł do piwa,dodałem 100g Pacyfica na zimno. Piwo zabutelkowane z 80g cukru.Odfermentowanie 2,5 blg. Edytowane 13 Października 2018 przez Thorgall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 29 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2018 (edytowane) 06.10.2018 warka#35 Milk Stout 13 Brix Słody: Pale ale 4 kg Caraaroma 0,3 kg Jęczmień palony 0,3 kg Carafa 2 spec 0,2 kg Laktoza 0,5 kg Chmiel: Marynka 20g Zacieranie: 30 min 67`C 30 min 72`C Mash out Wysładzanie: Chmielenie: 60 min-Marynka 20g Drożdże: US-05 gęstwa po #34 Fermentacja:Fermentacja w 15C. Po 24 godzinach fermentacja już trwała. Po 3 dniach podniesiona do 16C Edytowane 13 Października 2018 przez Thorgall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 13 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2018 (edytowane) 20.10.2018 warka#36 Pils Słody: Pilzneński Bestmaltz 4,7kg 2.Monachijski I 0,1 kg Chmiel: Marynka 30g H.Tradition 50g Zacieranie: Dodatek 5 ml kwasu mlekowego 20 min 63`C 40 min 72`C Wysładzanie:Do wysładzania 5 litrów wody demineralizowanej Chmielenie: 60 min-Marynka 20g 15 min H.Trad 25g 0 min H.Trad 25g Drożdże: FM 31 Bawarska Dolina .Starter dwustopniowy(mieszadło) 1L+2L Fermentacja:Fermentacja w 9C Po 24 godz fermentacja już trwała. Edytowane 22 Października 2018 przez Thorgall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 22 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2018 (edytowane) 10.11.2018 warka#37 Smoked Baltic Porter 21Blg Słody: Wędzony bukiem Steinbach 4 kg Monachijski I 4 kg Pszeniczny karmelowy 1 kg Pszeniczny czekoladowy 0,30 kg Abbey 0,4 kg Cararoma 0,25 kg Jęczmień prażony 0,15 kg Chmiel: Marynka 50g H. Traditional 15g Zacieranie: 50 min 66`C 30 min 72`C Wysładzanie:Wysłodziłem 5 litrami wody i uzyskałem 27 litrów brzeczki 21brix Chmielenie: 60 min-Marynka 50g 10 min H.Traditional 15g Drożdże: FM 31 Bawarska Dolina gęstwa 400 ml po warce#36 Fermentacja:Fermentacja w 10C. Edytowane 11 Listopada 2018 przez Thorgall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 5 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2018 Pils #36 zszedł do 2,8 blg, piana zaczęła opadać więc podniosłem temperaturę do 13C w której postoi sobie 3 dni.Cichą fermentacje przeprowadzę na balkonie, zapowiadają ochłodzenie i co za tym idzie temperatury bardziej przyjazne dla "dolniaków".Gęstwa poleci do Portera Wędzonego,który był planowany na 20-tego,ale przecież nie damy gęstwie starzeć się w lodówce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 11 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2018 (edytowane) 17.11.2018 warka#38 Black IPA Zest 16 Blg Słody: Pilzneński 3,5 kg Monachijski I 1 kg Pszeniczny 0,5 kg Carafa 2 spec 0,3 kg Chmiel: Marynka 40g Enigma 100 g Nelson Sauvin 100 g Zacieranie: 30 min 64`C 30 min 72`C Wysładzanie: Chmielenie: 60 min-Marynka 40 g 0 min -Nelson 30 g,Enigma 50 g Hop stand-70C Nelson 30 g,Enigma 50 g Hop stand-zest z 2 grejpfrutów czerwonych i wyciśnięty sok. Na zimno Nelson 40g,Enigma 40g Drożdże: FM 52 Starter 2 Niestety chmiel Nelson Sauvin 2018 po otwarciu walił skarpetą.Ostatecznie zrezygnowałem z niego,nie mając nic w zastępstwie,zmodyfikowałem chmieleie ,sypnę na zimno Enigmę która pachniała nieziemsko. Fermentacja:W piwnicy 14C otoczenia. Edytowane 19 Listopada 2018 przez Thorgall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 19 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2018 (edytowane) 09.12.2018 warka#39 Coffee sweet stout 13 blg Słody: Pale ale 4 kg Caraaroma 0,3 kg Palony jęcz. 0,3 kg Carafa 2 Spec 0,2 kg Chmiel: Marynka 9 g Tomahawk 15 g Zacieranie: 69C-64C spadkowo w 1 godz Wysładzanie: Do uzyskania 25 litrów brzeczki Chmielenie: 60 min-Tomahawk i Marynka Drożdże: FM 52 gęstwa Fermentacja:Fermentacja w lodówce dzień 1 - 16C dzień 2- 17C dzień 4 -18 C dzień 6-14 19C Odfermentowało do 4,4 Blg.Po przelaniu na cichą dodatek 100g kawy grubo mielonej na 24h.Aromat kawy całkowicie zdominował piwio,następnym razem 50g lub czas ekstrakcji 12h. 27.12 Zabutelkowane z 80g cukru Edytowane 21 Stycznia 2019 przez Thorgall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 12 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2019 (edytowane) 10.02.2019 Warka#40 Wheat Sesion IPA 11 Blg 40 IBU Słody: Pilzneński 1,5 kg Pszeniczny 1 kg Pale Ale 1 kg Płatki Orkiszowe 0,4 kg Chmiel: Marynka 40 g Citra 100 g Mosaic 100 g Zacieranie: 66`C - 60 minut Wysładzanie: Do uzyskania 25 litrów brzeczki Chmielenie: 60 min- Marynka 40 g 0 min - Citra 25 g i Mosaic 25 g Hopstand - Citra 25 g i Mosaic 25 g (30 minut w 75`C>>>65`C) Na zimno Citra i Mosaic po 50 g. Drożdże: US-05 uwodnina saszetka Fermentacja:Fermentacja w lodówce dzień 1 - 16`C dzień 2- 17`C dzień 3 - 17`C dzień 4 - 18`C Edytowane 17 Lutego 2019 przez Thorgall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 17 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2019 (edytowane) 02.03.2019 Warka#41 SMOKED RIS BOURBON OAK AGED 27BLG 120IBU Słody: Monachijski 5 kg Pale Ale 3 kg Caraaroma 1 kg Carafa 3 spec 1 kg Steinbach 1 kg Medium peated 1 kg Pszeniczny czek 0,5 kg Płatki owsiane opiek 0,5 kg (zapomniałem dodać) Chmiel: Marynka 170g Tomahawk 25g Zacieranie: 66`C - 90 minut Wysładzanie: Do uzyskania 27 litrów Chmielenie: 60 min- Marynka 170g + Tomahawk 25g Drożdże: US-05 gęstwa po #40 Fermentacja:Fermentacja w lodówce,na początek myśle,że w 14`C. Na cichą 100 g kostki dębowej(50g lekko opiekanej i 50 g mocno opiekanej)wychodzi 5g/L.Maceracja kostki 30 dni w Jim Beam. Jak długo potrzymam kostki,zależy od efektu jaki uzyskam.Poprzednio 50g kostki ,na około miesiąc leżakowania,dało fajny efekt ale mało intensywny. 17.03.2019 Piwo odfermentowało do 10 blg,przy goryczce 120 Ibu nie wydaje się zbyt słodkie.Słód wędzony torfem nie wniósł nic do piwa,a jeśli już ,to pewnie bardziej autosugestia. Przelane na cichą,kostka dodana,czekamy . Edytowane 17 Marca 2019 przez Thorgall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się