Mercenarier Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Fermentor z kranikiem. Chmieli łącznie z tym co chce dodać na zimno to będzie 120g w granulacie, a drożdże US05. Dzisiaj sprawdzę jak się układa osad na dnie fermentora, czy jest poniżej poziomu kranika/reduktora czy niebezpiecznie się zbliża i wtedy zdecyduje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilczur Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2016 (edytowane) Wg mnie kiepski pomysł, będziesz mieć syf w butelkach. Nawet jak będzie poniżej poziomu kranika, to w pewnym momencie będziesz chciał przechylić fermentor, żeby dolać resztę, a wtedy chcąc nie chcąc wzburzysz osad. Ja bym to zlał do innego fermentora, nachmielił na zimno, a potem ponownie przelał do rozlewu. Przy czym warto tutaj dodać, że stosuję automatyczny syfon (i szczerze polecam, chyba najlepszy wydatek zaraz po garnku ), przez co zlewanie jest banalnie proste, ale co ważniejsze nie zasysa się syfu z dna - dzięki temu w ogóle nie filtruję z chmielin, bo nie ma po co. No są 2 szkoły, jedni powiedzą, że najlepiej to w ogóle nie przelewać, ja jestem z tej drugiej szkoły - zlewać ile wlezie Edytowane 24 Sierpnia 2016 przez Wilczur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Przecież kolega nie będzie butelkował z tego samego fermentora. Wiadomo, że do rozlewu zleje piwo znad drożdży i chmielin. Chodzi o eliminację jednego dodatkowego zlewania przed chmieleniem na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilczur Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Ok, racja. Zasugerowałem się fermentorem z kranikiem, bo sam do fermentacji stosuję najczęściej bez kranika, więc sądziłem, że to ma być takie 3w1. W takim razie nie ma tragedii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się