Skocz do zawartości

Cicha fermentacja kiedy zacząć.


Zawor

Rekomendowane odpowiedzi

Wg mnie kiepski pomysł, będziesz mieć syf w butelkach. Nawet jak będzie poniżej poziomu kranika, to w pewnym momencie będziesz chciał przechylić fermentor, żeby dolać resztę, a wtedy chcąc nie chcąc wzburzysz osad.

 

Ja bym to zlał do innego fermentora, nachmielił na zimno, a potem ponownie przelał do rozlewu. Przy czym warto tutaj dodać, że stosuję automatyczny syfon (i szczerze polecam, chyba najlepszy wydatek zaraz po garnku :P), przez co zlewanie jest banalnie proste, ale co ważniejsze nie zasysa się syfu z dna - dzięki temu w ogóle nie filtruję z chmielin, bo nie ma po co.

 

No są 2 szkoły, jedni powiedzą, że najlepiej to w ogóle nie przelewać, ja jestem z tej drugiej szkoły - zlewać ile wlezie ;)

Edytowane przez Wilczur
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.