Sylwester87 Opublikowano 18 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2016 Wrzuć to do bs. Ja robiłem podobnie z ekstraktów kiedyśtam i było super. Na początek świetne, przypilnij temperatury fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudi Opublikowano 18 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2016 co tzn. "bs"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester87 Opublikowano 18 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2016 Beer Shith 2, masz darmowo kilkanaście dni, ewentualnie brewness.com czy inne PPPP dudi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudi Opublikowano 18 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2016 kó..a mam dylemat nie wiem czemu kupiłem Safbrew s33 które jak czytam fermentują płytko, uwarzyłem pierwsze piwo 4% później 4,5% i chciałbym w końcu skoczyć powyżej 5% czy mam szanse to osiągnąć na tych drożdżach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 18 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2016 Panowie dziś odebrałem ekst. słodowy bruntal jasny 2 x 1,7kg, marynka 30g na goryczkę i lubelski 50g na aromat. Czy da dobry efekt taki zestaw chmieli? Będę chmielić 20L brzeczki. Jak obliczyć początkowe BLG zakładając taki zestaw surowców na 20L piwa. Drożdże to s-33 Wyjdzie gdzieś 12blg. Chmielenie wg mnie bardzo dobre. Taki standardzik. Niestety nie używałem tych drożdży... Ale robiłem podobne na us-05 i wychodziło ok... Powodzenia dudi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 19 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2016 kó..a mam dylemat nie wiem czemu kupiłem Safbrew s33 które jak czytam fermentują płytko, uwarzyłem pierwsze piwo 4% później 4,5% i chciałbym w końcu skoczyć powyżej 5% czy mam szanse to osiągnąć na tych drożdżach? Jeśli robisz piwo z ekstraktów: cholera wie, zależy od tego co zrobią drożdże. Jeśli zacierasz: zależy jak zatrzesz i jakie będzie OG, no i od tego co zrobią drożdże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 19 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2016 kó..a mam dylemat nie wiem czemu kupiłem Safbrew s33 które jak czytam fermentują płytko, uwarzyłem pierwsze piwo 4% później 4,5% i chciałbym w końcu skoczyć powyżej 5% czy mam szanse to osiągnąć na tych drożdżach? Dosyp cukru pod koniec fermentacji, będzie mocniejsze ;D A na poważnie to poczekaj z tą warką, kup odpowiednie drożdże i będzie po problemie. Jak już mocno suszy to uwarz na tych s-33, najwyżej następne mocniejsze zrobisz (RISa czy Barley WIne) i drożdże konkretniejsze do tego zamówisz. PS. Bierz się za zacieranie. dudi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudi Opublikowano 29 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 ok, dzięki za odpowiedzi. Koledzy możecie mi podpowiedzieć z własnego doświadczenia ile czasu potrzebuje aby schłodzić w wannie 20L piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 29 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 Jak w garnku z nierdzewki to mi się chłodziło jakoś niecałe 2h z tego co pamiętam. dudi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudi Opublikowano 29 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 Dzięki kolego, mam emaliowany. Wiem ile czasu mam założyć na chłodzenie, przynajmniej w przybliżeniu. Wiadomo że zależy od wymiany zimnej wody itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 29 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 (edytowane) ok, dzięki za odpowiedzi. Koledzy możecie mi podpowiedzieć z własnego doświadczenia ile czasu potrzebuje aby schłodzić w wannie 20L piwa? Jeśli jest u Ciebie śnieg to zrób tak: Do wanny lub brodzika nanieś śniegu, zalej to zimną wodą żeby zrobić mieszaninę śniegu i wody i do tego włóż gar z gorącą brzeczką. W międzyczasie raz spuść nieco wodę i donieś śniegu. Mi się schłodziło w około godzinę do 20°C. Jedyny mankament jest taki, że sąsiedzi będą się na Ciebie patrzyli jak na debila gdy będziesz wiadrami do domu śnieg wnosił Edytowane 29 Listopada 2016 przez kamilg20 jkx6 i tauruss 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 29 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 sąsiedzi będą się na Ciebie patrzyli jak na debila gdy będziesz wiadrami do domu śnieg wnosił Zrobiłeś mi dzień Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudi Opublikowano 30 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 (edytowane) Dobre to było, tak zrobię ewentualnie pety zmrożone zostają. Marynkę 30g wrzucam na start gotowania a jak rozłożyć 50g lubelskiego? Może 30g na 25' a 20g na 0' co wy na to? Edytowane 30 Listopada 2016 przez dudi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 30 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 To zależy co chcesz uzyskać. Lubelski nie ma tak intensywnego aromatu jak wynalazki zza wielkiej wody więc spanie na zero traktował bym z przymrużeniem oka. A na smak jak najbardziej. Wylicz sobie tylko ile IBU będziesz z tego miał i czy będzie Ci to odpowiadać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudi Opublikowano 30 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 ok dałem marynki 30g na 60' pożniej 40g lubeskiego na 25' i później 10g na 10' lubeskiego skoro piszesz że nie ma co dawać na 0' bo ma mało aromatu. Zobaczymy co wyjdzie. Brzeczka w wannie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 30 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 Na 60' też nie ma co dawać chmielu który ma alfa <4 większy użytek byłby jakbyś dał na 0' Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester87 Opublikowano 30 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 Ale on marynke dał na 60 Chyba, że tylko na przyszłość pisałeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 30 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 O kurka - źle doczytałem. Wiec niech będzie - tak na przyszłość Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 30 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 To zależy co chcesz uzyskać. Lubelski nie ma tak intensywnego aromatu jak wynalazki zza wielkiej wody więc spanie na zero traktował bym z przymrużeniem oka. A na smak jak najbardziej. Wylicz sobie tylko ile IBU będziesz z tego miał i czy będzie Ci to odpowiadać. To, że nie jest tak intensywny jak chmiele z USA nie znaczy, że nie ma sensu sypać go na 0', wręcz przeciwnie. Jak kolega używa tylko Marynki i Lubelskiego, więc nie ma innych intensywnych chmieli, które by go mogły zakryć, a chce mieć chmielowy aromat to jak najbardziej polecam sypać na 0'. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 30 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 To zależy co chcesz uzyskać. Lubelski nie ma tak intensywnego aromatu jak wynalazki zza wielkiej wody więc spanie na zero traktował bym z przymrużeniem oka. A na smak jak najbardziej. Wylicz sobie tylko ile IBU będziesz z tego miał i czy będzie Ci to odpowiadać. To, że nie jest tak intensywny jak chmiele z USA nie znaczy, że nie ma sensu sypać go na 0', wręcz przeciwnie. Jak kolega używa tylko Marynki i Lubelskiego, więc nie ma innych intensywnych chmieli, które by go mogły zakryć, a chce mieć chmielowy aromat to jak najbardziej polecam sypać na 0'. Nigdzie nie napisałem, że nie ma sensu. Tylko żeby nie podchodzić do tego zbyt poważnie. Nie otrzymamy wspaniałego aromatu cytrusów czy owoców tropikalnych. W najleprzym wypadku trochę ziół. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 30 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 No i co z tego? Każde piwo musi cytrusami buchać? Jakby nie te trochę ziół to nie byłoby takiego stylu jak pilsner. dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudi Opublikowano 30 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 zobaczymy jak wyjdzie, dam znać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 30 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 Ja dawałem kiedyś szyszki lubelskiego na zimno i aromat był znakomity. Nie tak intensywny jak przy ameryce i na pewno nie dawało cytrusami, ale piło się nadzwyczaj przyjemnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudi Opublikowano 30 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 O gustach się nie dyskutuje ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudi Opublikowano 1 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2016 Powiedz cię mi proszę bo się zastanawiam nad chmielinami po gotowaniu które wleciały mi do fermentora przy przelewaniu. Wydaje mi się że osiądą na dnie z drożdżami i przy dekantacji nie sprawią problemu, mam rację? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się