Jump to content

IPA Equinox

Apofis

Recommended Posts

witam

Jestem po kilku warkach z zestawów i chciałbym uwarzyć coś samemu , proszę o rady  z góry dziękuję :

Warka 10 l   15 Blg    Ibu 42,8     EBC 11,4

1. Pale Ale Strzegom 5,5 Ebc      2,5 kg

2.Bursztynowy Strzegom 30 Ebc 0,3 kg

3.Pszeniczny Strzegom   3 Ebc   0,3 kg

4.mech irlandzki     2,5 g

5.Chmiel Equinox     90 g

Zacieranie  66 stopni  -60 min

gotowanie 70 min 

chmielenie 45g  -60 min

chmielenie na zimno 7 dni 25 g

-//-                         3 dni 20 g

Drożdże US-05 ?  -lub   czy mogę zadać gęstwę  po Sweet Stout na US -04 są jeszcze w fermentorze na cichej od 2 tyg?

ile jej dodać ?                                             ( w sumie od początku to ok 30 dni )

Proszę o skorygowanie co jak ma być najbardziej to z chmieleniem mam problem.

pozdrawiam

Karol

Cześć. 

Zasyp OKEJ, schemat zacierania OK. Chmielenia nie rozumiem, ale jeżeli masz zamiar dać 45 g equinoxa na 60 min. to wyjdzie ponad 100 IBU. Ja bym proponował:

60 minut - 15 g 

10 minut - 10 g

0 minut - 25 g 

i 40 g na cichą na 5-7 dni. Wyjdzie około 50 IBU. 

Co do drożdży to możesz użyć S-04, zebrać czystą gęstwę i wg kalkulatora zadać odpowiednią ilość. Możesz też świeżych US-05, moim zdaniem do IPA bardziej się nadają. 

zostaw pale ale, resztę wywal, możesz dać do pale ale carapils

Czemu? Pszenica wspomoże pianę a bursztynowy podbije kolor i lekko słodowość. Tego słodu jest 10 %, tak więc ja bym nic nie zmieniał. W sumie z tym bursztynowym to jak kto woli, jak doda będzie ciemniejsze i bardziej słodowe, jak nie to nie :) Osobiście słodu pszenicznego dodaje do każdej warki i z piany jestem zadowolony, co słód ten w takiej ilości na smak nie wpływa.