Apofis Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2016 witam Jestem po kilku warkach z zestawów i chciałbym uwarzyć coś samemu , proszę o rady z góry dziękuję : Warka 10 l 15 Blg Ibu 42,8 EBC 11,4 1. Pale Ale Strzegom 5,5 Ebc 2,5 kg 2.Bursztynowy Strzegom 30 Ebc 0,3 kg 3.Pszeniczny Strzegom 3 Ebc 0,3 kg 4.mech irlandzki 2,5 g 5.Chmiel Equinox 90 g Zacieranie 66 stopni -60 min gotowanie 70 min chmielenie 45g -60 min chmielenie na zimno 7 dni 25 g -//- 3 dni 20 g Drożdże US-05 ? -lub czy mogę zadać gęstwę po Sweet Stout na US -04 są jeszcze w fermentorze na cichej od 2 tyg? ile jej dodać ? ( w sumie od początku to ok 30 dni ) Proszę o skorygowanie co jak ma być najbardziej to z chmieleniem mam problem. pozdrawiam Karol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Cześć. Zasyp OKEJ, schemat zacierania OK. Chmielenia nie rozumiem, ale jeżeli masz zamiar dać 45 g equinoxa na 60 min. to wyjdzie ponad 100 IBU. Ja bym proponował: 60 minut - 15 g 10 minut - 10 g 0 minut - 25 g i 40 g na cichą na 5-7 dni. Wyjdzie około 50 IBU. Co do drożdży to możesz użyć S-04, zebrać czystą gęstwę i wg kalkulatora zadać odpowiednią ilość. Możesz też świeżych US-05, moim zdaniem do IPA bardziej się nadają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jurgen Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Ja bym wywalił ten bursztynowy a dał np. monachijski albo zmienił na 150g ale co kto lubi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amrish Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2016 zostaw pale ale, resztę wywal, możesz dać do pale ale carapils zmień chmielenie s-04 są dobre do ipy, tylko je przemyj kilka razy żeby usunąć posmaki stouta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2016 zostaw pale ale, resztę wywal, możesz dać do pale ale carapils Czemu? Pszenica wspomoże pianę a bursztynowy podbije kolor i lekko słodowość. Tego słodu jest 10 %, tak więc ja bym nic nie zmieniał. W sumie z tym bursztynowym to jak kto woli, jak doda będzie ciemniejsze i bardziej słodowe, jak nie to nie Osobiście słodu pszenicznego dodaje do każdej warki i z piany jestem zadowolony, co słód ten w takiej ilości na smak nie wpływa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2016 ja robiłem tak http://www.piwo.org/topic/15932-8th-floor-brewery/page-2?do=findComment&comment=359388i wyszło bardzo dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Apofis Opublikowano 1 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2016 ok.dziekuję za porady poprawię chmielenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 2 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2016 (edytowane) Do usunięcia - nie doczytałem że to warka 10l Edytowane 2 Września 2016 przez redlum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się