WincyjChmielu Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2020 3 minuty temu, anatom napisał: Prawdopodobnie piwa się szybko utleniły. Podczas przelewania z wiadra do wiadra młode piwo narażone jest na kontakt z tlenem z powietrza, który źle wpływa na jasne lekkie piwa i "zabija" chmielowość. Trzeba z tym bardzo uważać i tak dopracować proces przelewania/butelkowania żeby piwo jak najmniej było narażone na kontakt z tlenem. Ewentualnie spożyć w dwa tygodnie po nagazowaniu? Tak czy inaczej nie zniechęcaj się po pierwszej warce. No właśnie wszystko robiłem w jednym wiadrze z tego co pamiętam, może nie nalałem wystarczająco piwa do butelek i za dużo powietrza tam było (choć wydaje mi się ze nalałem tyle ile przeważnie jest nalane w sklepowych). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2020 (edytowane) 11 minut temu, WincyjChmielu napisał: No właśnie wszystko robiłem w jednym wiadrze z tego co pamiętam, może nie nalałem wystarczająco piwa do butelek i za dużo powietrza tam było (choć wydaje mi się ze nalałem tyle ile przeważnie jest nalane w sklepowych). Powinieneś nalać tak, aby pozostało 5-6mm powietrza pod kapslem. Nie spieniać piwa podczas rozlewu. Edytowane 11 Kwietnia 2020 przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WincyjChmielu Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2020 14 minut temu, fotohobby napisał: Powinieneś nalać tak, aby pozostało 5-6mm powietrza pod kapslem. toż to lanie praktycznie pod sam kapsel, kopyr w swoim filmie o butelkowaniu piwa domowego raczej zalecal wiecej miejsca (i z tego co widać było jak nalewa). nie rozwali mi butelek podczas refermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Gdyby miało ci rozwalić butelki to raczej bym o tym wspomniał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2020 20 minut temu, fotohobby napisał: Powinieneś nalać tak, aby pozostało 5-6mm powietrza pod kapslem. Nie spieniać piwa podczas rozlewu. Tylko że lejąc rurką z zaworkiem grawitacyjnym, nie ma szans żeby tak mało zostało. Lejąc do pełna, po wyciągnięciu rurki zostaje więcej miejsca. primordial 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2020 (edytowane) 6 minut temu, skazi napisał: Tylko że lejąc rurką z zaworkiem grawitacyjnym, nie ma szans żeby tak mało zostało. Lejąc do pełna, po wyciągnięciu rurki zostaje więcej miejsca. No i jaki to problem ? Umieszczasz końcówkę rurki przy końcu szyjki, przechylasz lekko butelke i dolewasz. Edytowane 11 Kwietnia 2020 przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WincyjChmielu Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2020 3 godziny temu, fotohobby napisał: Gdyby miało ci rozwalić butelki to raczej bym o tym wspomniał No ok, poprostu jak widziałem multum filmików na yt z butelkowania to zawsze każdy zostawiał te~4cm i nie widziałem żeby robił inaczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2020 39 minut temu, WincyjChmielu napisał: No ok, poprostu jak widziałem multum filmików na yt z butelkowania to zawsze każdy zostawiał te~4cm i nie widziałem żeby robił inaczej. A ja tutaj widziałem wiele postów, aby nie zostawiać aż tyle. Jakoś to do mnie bardziej przemawia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi