Gawron Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2018 (edytowane) #31 Dark Farmhouse Ale 12° BLG Piwo myślę idealnie wpisujące się w idee Farmhouse Ale. Zrobione z tego co pod ręką, bez zbędnej celebracji, takie trochę w amerykańskim stylu. Składników w zasypie dużo ponieważ zutylizowałem to co miałem pod ręką. Przez nieuwagę wysłodziłem za dużo i musiałem "na boga" 90 minut gotować. Piwo kolorem podchodzi pod dubbla. Warka 20 litrów Warzenie 11-08-2018 ZASYP: Pilzneński 2,5 kg Pale Ale 0,7 kg Pszeniczny 0,5kg Brown 0,45 kg Carapils 0,15 kg Abbey 0,125 kg Special B 50g Carafa 1 50g do wysładzania ZACIERANIE: Zacieranie w coolerze 64°C -45 min 72°-15min Bez MO CHMIELENIE: IBU 25 Gotowanie 90 minut Iunga 20g - 60 minut Lubelski 25g na 5 minut Whilrflock 1/2 tabletki FERMENTACJA: Bez kontroli temperatury. Brzeczka schłodzona do 18 stopni Drożdże WY 3726 Farmhous Ale gęstwa po warce nr 30 200ml. Do połowy warki płatki dębowe na cichą. Edytowane 11 Sierpnia 2018 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 2 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2018 Aktualizacja chmielnika. Cascade obrodził. Thorgall i Jankasper 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 28 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2018 Niestety taka sytuacja. Wiadro w której stała na cichej połowa warki Petite Saison rozszelniło się i w wyniku inwazji muszek owocówek uległo zakażeniu. Niestety była to wersja bez dodatku bretów ? Jutro ciąg dalszy dzikusów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 1 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2018 (edytowane) #32 a'la Lambik 12° BLG Będziemy długooo czekać na efekty. Co ostatecznie z tego powstanie zdecyduję za rok. Może Kriek? Sprawa otwarta, Warka 25 litrów Warzenie 02-10-2018 ZASYP: Pilzneński 3 kg Carapils 0,25 kg Abbey 0,25 kg Płatki pszenne 2 kg ZACIERANIE: Zacieranie w coolerze 68°C -120 min Bez MO Wysładzanie wodą 90 stopni CHMIELENIE Dwie granulki Iungi żeby nie było, że bez chmielu piwo. Ibu pewnie z 1 FERMENTACJA: Dwa tygodnie w 18 stopniach. Brzeczka schłodzona do 16 stopni. Reszta bez kontroli temperatury. W zimie będzie pewnie ok 10, a w lecie 25 stopni. Drożdże WY 3278 Belgian Lambic Blend zadane bez startera. Edytowane 1 Października 2018 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 30 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2018 #33 Polsko-Norweska Koalicja 12° BLG Ostatnia tegoroczna warka. Ciężko idzie tej jesieni z warzeniem ze względu na spore życiowe zmiany. Nowy rok nie zapowiada się lepiej. Na dzisiaj proste ale z polskimi chmielami i na norweskich drożdżach kveik. Warka 21 litrów Warzenie 30-12-2018 ZASYP: Pilzneński 2,2 kg Pale ale 1,7 kg Pszeniczny 0,6 kg ZACIERANIE: Zacieranie w coolerze 66°C -60 min 72°-15 min Wysładzanie na 2 raty CHMIELENIE Iunga 25g -60 minut Lubelski 40g- 5 minut FERMENTACJA: 28 stopni pod kaloryferkiem tak po kveikowemu. Drożdże Omega OYL-091 HORNINDAL KWEIK starter 0,8 litra. Markin 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 27 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2019 #34 NZ Kveik Pale Ale 13,5° BLG Jasne Pale Ale na zasypie 100% pilzneńskim i nowozelandzkiej mieszance chmielów Orbit ze świeżego zbioru 2018 podkręcone kveikami "Hornindal" z Omegi. Oczekuję dużej owocowości. Warzenie 27-01-2018 ZASYP: Pilzneński 5 kg ZACIERANIE: Zacieranie w coolerze 66°C -45 min 72°-15 min Wysładzanie na 2 raty CHMIELENIE W tegorocznym Orbicie deklarują 9,8 AA Orbit -25g- 60 minut Orbit 25 g 20 minut Whilpool Orbit 50 na zimno FERMENTACJA: Drożdże Omega OYL-091 HORNINDAL KWEIK Gęstwa 100 ml. Markin 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 3 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2019 #35 Petite Saison/belgijskie stołowe 9,5° BLG Powtórka zakażonej warki nr 30, zasyp nieco uproszczony, a drożdże pobrane po raz pierwszy z własnego banku Warka 22 litry Warzenie 03-02-2019 ZASYP: Pilzneński 3 kg Pszeniczny 0,5kg Abbey 0,3 kg ZACIERANIE: Zacieranie w coolerze 66°C -45 min 72°-15 min 76°-10 min CHMIELENIE: IBU 25 Gotowanie 70 minut Iunga 15g - 60 minut Lubelski 20g na 20 minut Lubelski 20g na 5 minut FERMENTACJA: 21 stopni ze stopniowym podnoszeniem do 28. Dwustopniowy starter 1,6 litra Wyeast 3726 Farmhouse Ale z własnego banku drożdży Jankasper i Markin 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 16 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2020 Rok czasu minął od ostatniej warki, ale piwowarstwa nie porzucam. Przerwa wynikła z przeprowadzki, po której jeszcze się nie pozbierałem. Przeniosłem się 1000 kilometrów dalej do kraju wroga i muszę tutaj cału piwowarski sprzęt przemieścić z Polski. Tymczasem małe zakupy. Nowa lodóweczka fermentacyjna. anatom, Thorgall i Igorrodz 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 17 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2020 Pamiętaj że trzeba mieć tam pozwolenie na warzenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 17 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2020 3 godziny temu, witur napisał: Pamiętaj że trzeba mieć tam pozwolenie na warzenie Aż tak to nie. Trzeba tylko zgłosić, że się warzy, a zezwolenia nie potrzeba. Druczki już przygotowane, tylko jeszcze muszę się do urzędu wybrać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 1 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2020 Kuchenka nie daje rady podgrzać szkła, więc muszę się opalarką wspomagać.?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 3 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2020 (edytowane) #36 APA Citra/Mosaic/Amarillo 11° BLG BIAB Warka w której wypróbowałem sporo nowości tzn. po raz pierwszy zacierałem w worku (wcześniej w garze i w termosie), po raz pierwszy na kuchence indukcyjnej (wcześniej tylko gaz), po raz pierwszy modyfikowałem wodę (bo wcześniej nie miałem dokładnych danych), ale może to był błąd, ponieważ powinienem wypróbować najpierw jak smakuje piwo na czystej kranówce. Dzisiaj było to warzenie testowe w celu kalibracji i poznania sprzętu, oraz metody BIAB i jak na razie jestem zachwycony. Wydajność całkiem niezła, klarowność brzeczki nastawnej nie odbiega od innych metod, natomiast wielkim plusem jest mniejsza ilość gratów do mycia, oraz czas zacząłem o 10 , a o 14 już miałem wszystko pomyte. Jak na razie same plusy. Warka 12 litrów Warzenie 03-05-2020 WODA: Kranówka (raport w pierwszym poście) zmodyfikowana w kierunku Hoppy Pale Ale wg BS 5,5 g gipsu 1,5 g chlorku wapnia 7 ml kwasu mlekowego dodane po 15 minutach zacierania PH zacieru 5,6 ZASYP: Pale Ale (Castlemalting) 2,5 kg 96% Crystal 160 (Fawcett) 0,1 kg 4% ZACIERANIE: Zacieranie BIAB w 18,5 litra wody, ale powinienem wlać o litr więcej, ponieważ tyle zabrakło 66°C -70 min 76°C-10 min GOTOWANIE I CHMIELENIE: IBU 37 Gotowanie 70 minut 10 minut przed końcem 1/4 tabletki Whrilflock Citra 10 g 30 minut Citra 5g Mosaic 10g Amarillo 25g dodane po wyłączeniu palnika w 95°C ze spadkiem do 85°C w ciągu 15 minut po tym czasie zacząłem chłodzenie Na zimno: Citra 10g Mosaic 15g Amarillo 25g FERMENTACJA: Brzeczka schłodzona wstępnie chłodnicą do 20°C (tyle dało radę) i dochłodzona w lodówce do 16°C, co zajęło ok 1,5 h Starter 1 litr WLP001 California Ale kręcony 24 h ze zrobionym 24 H CC. Zadałem 0,6 litra Napowietrzona tuż przed zadaniem drożdży.. Fermentacja w 18°C z podniesieniem w końcowej fazie do 20°C Cicha z chmieleniem za zimno plus CC EDIT: 03-05 temperatura ustawiona na 17°C 04-05 temperatura ustawiona na 18°C drożdże wyszły na spacer 06-05 fermentacja zwalnia temperatura ustawiona na 19°C rano wieczorem podniosę na 20°C 17-05 zlane na cichą FG 1,5 Blg dodany chiel. Dwa dni na ciepło ok 20 stopni i 5 dni CC 24-05 zabutelkowane z 40g cukru Zakupiłem do małych warek kuchenkę indukcyjną Hendi 239278 o mocy 2000W i jeżeli ktoś byłby zainteresowany zakupem to mogę ją z czystym sumieniem polecić. Jest mała, elegancka, dobrze wykonana, z 11 stopniową regulacją mocy i temperatury, oraz timerem. Warzę na niej w garnku Hendi Profi Line o pojemności 25 litrów i dno tego garnka idealnie do niej pasuje nie wystając poza krawędzie kuchenki. Garnek ma większą średnicę dna niż maksymalna zalecana przez producenta, ale niczemu to nie przeszkadza. Przed pierwszym warzeniem zrobiłem test kuchenki za czystej wodzie, żeby sprawdzić w jakim czasie podgrzewa do poszczególnych wartości temperatur, oraz czy jest w stanie bez problemu gotować Wyniki testu: Wlałem do garnka 20 litrów wody i zaizolowałem garnek i pokrywę wyciętą na wymiar karimatą. Temperatura w mieszkaniu to ok 20°C, a moc ustawiona na maksymalną wartośc 2000W Oto wyniki: Temperatura wody z kranu 14°C z 14°C do 44°C (przerwa ferulowa) podniosła temperaturę w 26 minut z 44°C do 50°C (przerwa białkowa) w 5 minut z 50°C do 62°C (przerwa maltozowa) w 11 minut z 62°C do 72°C (przerwa dekstrynująca) w 10 minut z 72°C do 78°C (mash out) w 6 minut z 78°C do wrzenia 27 minut Jak widać kuchenka 20 litrów wody podgrzewa w rozsądnym tempie ok 1°C na minutę, co uważam za wystarczające do bezstresowej pracy przy warzeniu. Z wrzeniem też nie ma problemu, ale pokonanie tych ostatnich 2°C zajmuje jak w każdej kuchence nieco więcej czasu niż przy niższych temperaturach . Woda gotuje się intensywnie, a w czasie dzisiejszego warzenia musiałem ograniczyć moc do 1500w ponieważ do 12 litrowej warki nie potrzebuję podgrzewać aż 20 litrów płynu. Edytowane 9 Czerwca 2020 przez Gawron Markin 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANowak Opublikowano 3 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2020 W jaki sposób kuchanka zna temperaturę wody w garze? Czy po prostu chodzi o temperaturę gara i stąd wie kiedy przestać grzać? Temperatura zgadza się z odczytami termometru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 4 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2020 6 godzin temu, ANowak napisał: W jaki sposób kuchanka zna temperaturę wody w garze? Czy po prostu chodzi o temperaturę gara i stąd wie kiedy przestać grzać? Temperatura zgadza się z odczytami termometru? Ta kontrola temperatury nie nadaje się do celów typowo piwowarskich ze względu na dużą bezwładność i ustawianie co 5 stopni, ale np gdy chcę podgrzać wodę do 70 stopni przed wsypaniem słodu, lub do 80 do wysładzania to się sprawdza. Mam natomiast plan spróbować jak to będzie wyglądać z recyrkulacją. Temperatura różni się od ustawionej o ok 5 stopni, więc oczekując 70 trzeba ustawić 75 ponieważ płyta mierzy temperaturę dna garnka. Są też wersje z zanurzaną sondą, ale cena ich jest kosmiczna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 17 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2020 (edytowane) #37 Smoked Amber Ale 12° BLG BIAB Jestem zawiedziony poziomem wędzoności słodu Bestmalz. Warka nr 9 zrobiona na słodzie wędzonym bukiem aż buchała dymem,a tu kiepsko. Ledwo ją czuć. Coś nie pykło w zacieraniu. Sporo niższa wydajność niż się spodziewałem i nie wiem dlaczego. Warka 12 litrów Warzenie 17-05-2020 WODA: Kranówka 9 ml kwasu mlekowego dodane po 15 minutach zacierania PH zacieru 5,2 ZASYP: Wędzony Bestmalz 2 kg 66 % Pale Ale (Castlemalting) 1 kg 30% Crystal RED 400 EBC (Fawcett) 0,1 kg 4% Prażony jęczmień 20 g na mash out dla koloru ZACIERANIE: Zacieranie BIAB w 20 litrach wody 64°C -45 min 72°C-10 min 76°C-10 min GOTOWANIE I CHMIELENIE: IBU 30 Gotowanie 70 minut 10 minut przed końcem 1/4 tabletki Whrilflock IUNGA 15 g 60 minut FERMENTACJA: Brzeczka schłodzona wstępnie chłodnicą do 18°C (tyle dało radę) i dochłodzona w lodówce do 16°C, co zajęło ok 1,5 h Gęstwa 80 ml WLP001 California Ale Fermentacja w 18°C z podniesieniem w końcowej fazie do 20°C EDIT: 07-06 zlane na cichą/lagerowanie/CC 21-06-2020 zabutelkowane z 40g cukru Edytowane 21 Czerwca 2020 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 9 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2020 #38 American Stout 14,5° BLG BIAB Mały fuckup. Trochę się rozlało.:) Warka 12 litrów Warzenie 07-06-2020 WODA: Kranówka 5 ml kwasu mlekowego dodane po 15 minutach zacierania ZASYP: Pale Ale (Castlemalting) 3 kg Płatki jęczmienne 0,4 kg Crystal 160 (Fawcett) 0,1 kg Crystal 160 (Fawcett) 0,1 kg Carafa 2 Special 0,2 kg Prażony jęczmień 0,2 kg ZACIERANIE: Zacieranie BIAB w 18,5 delikatnie wysładzane 67°C -60 min 72°C-15 min MO GOTOWANIE I CHMIELENIE: IBU 48 Gotowanie 70 minut 10 minut przed końcem 1/4 tabletki Whrilflock Citra 10 g 60 minut Mosaic 10g 30 minut Citra 15 g 5 minut Mosaic 15g 5 minut Na zimno: Amarillo 50 g FERMENTACJA: Brzeczka schłodzona wstępnie chłodnicą do 25°C (tyle dało radę) i dochłodzona w lodówce do 14°C, Drożdże zadane drugiego dnia ok 80 ml gęstwy WLP001. Brzeczka napowietrzona tuż przed zadaniem drożdży.. Fermentacja w 16 do 18°C z podniesieniem w końcowej fazie do 20°C Cicha z chmieleniem za zimno plus CC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 25 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2020 Mam i ja. Pierwszy keg. ? Markin i Krzysiek 05 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2020 #39 Dark Mild 9° BLG BIAB Niestety przygoda z drożdżami dwa tygodnie temu spowodowała, że w największe upały nie mam piwka do ochłody. Nie wystartowały mi WLP023. W paczce nie było wiele żywych komórek, a tylko zabarwiona drożdżami woda. Pierwszy raz coś takiego widziałem. Dzisiaj w największy upał walczę z kolejną warką i już nie mogę się doczekać chłodzenia Piwo lekkie i szybkie, które zostanie wlane do kega. Warka 11 litrów Warzenie 09-08-2020 WODA: Kranówka profilowana w kierunku wody londyńskiej z dodatkiem soli i sody 5 ml kwasu mlekowego dodane po 15 minutach zacierania ph 5,2 ZASYP: Pale Ale (Castlemalting) 1,75 kg Brown 0,25 kg Crystal 160 (Fawcett) 0,1 kg Carafa 2 Special 0,1 kg dodana w połowie zacierania ZACIERANIE: Zacieranie BIAB w 18,5 l wody 67°C 75 min MO GOTOWANIE I CHMIELENIE: IBU 20 Gotowanie 70 minut 10 minut przed końcem 1/4 tabletki Whrilflock EKG 15g 60 minut EKG 15g 5 minut FERMENTACJA: Starter FM11 0,8 litra Fermentacja w 16 do 18°C z podniesieniem w końcowej fazie do 20°C Planowane 10-12 dni w temperaturze 18 z podniesieniem do 20 stopni na ostatnie dni. CC ok 2 dni i prosto do kega Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2020 (edytowane) #40 Brown Porter 13° BLG BIAB Warka 11 litrów Warzenie 23-08-2020 WODA: Kranówka profilowana w kierunku wody londyńskiej z dodatkiem soli i sody ZASYP: Pale Ale (Castlemalting) 2ckg Brown 0,75 kg Crystal 400 (Fawcett) 0,2 kg Crystal 160 (Fawcett) 0,1 kg ZACIERANIE: Zacieranie BIAB w 18 l wody 67°C 75 min 75° 15 min MO GOTOWANIE I CHMIELENIE: IBU 30 Gotowanie 70 minut 10 minut przed końcem 1/4 tabletki Whrilflock IUNGA 12g 60 minut EKG 20g 5 minut FERMENTACJA: Gęstwa FM11 80ml Planowane 10-12 dni (wyszło 21 dni ) w temperaturze 18 z podniesieniem do 20 stopni na ostatnie dni. CC ok 2 dni i prosto do kega Edytowane 16 Września 2020 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 16 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2020 (edytowane) #41 Coffee Milk Stout 14° BLG BIAB Warka 11 litrów Warzenie 15-09-2020 WODA: Kranówka ZASYP: Pale Ale (Castlemalting) 2 kg Płatki owsiane 0,3 kg Carafa 2 Special 0,25 kg Palony jęczmień 0,15 kg Crystal 400 (Fawcett) 0,1 kg Crystal 160 (Fawcett) 0,1 kg Caraaroma 0,1 kg Laktoza 0,25 kg Kawa Brazylijska Minas Gerais Guaxupé z palarni Nieczapla z Gdańska palona 08-09-2020 50 całe ziarna na cichą 7 dni Kostki dębowe francuskie mocno palone moczone w whisky 7 dni ZACIERANIE: Zacieranie BIAB w 18 l wody 67°C 75 min 75° 15 min MO GOTOWANIE I CHMIELENIE: IBU 35 Gotowanie 70 minut 10 minut przed końcem 1/4 tabletki Whrilflock IUNGA 17,5 g 60 minut EKG 10 g 5 minut FERMENTACJA: Gęstwa FM11 160 ml W temperaturze 16 z podniesieniem do 20 stopni na ostatnie dni. Edytowane 2 Października 2020 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 3 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2020 (edytowane) #42 Witbier 12,5° BLG BIAB Warka 11 litrów Warzenie 03-10-2020 WODA: Kranówka ZASYP: Pilzneński 1,5 kg Płatki pszenne 1 kg Pszeniczny 0,5 kg ZACIERANIE: Zacieranie BIAB w 18 l wody 64°C 60 min 72° 15 min MO GOTOWANIE I CHMIELENIE: IBU 17 Gotowanie 70 minut 10 minut przed końcem 1/4 tabletki Whrilflock IUNGA 7 g 60 minut Styrian Goldings 10 g 5 minut Kolendra indyjska 10 g na 5 minut Gorzka pomarańcza suszona 15g na 5 minut FERMENTACJA: Gęstwa Starter 1 litr FM20 Białe walonki zadane w 16 stopniach Burzliwa temperaturze 18 z podniesieniem do 24 stopni na ostatnie dni planowane 14 dni i na cichą prosto do kega. Edytowane 11 Października 2020 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 15 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2020 Mam i ja małe ułatwienie w pracy browaru. Z takich ciekawostek to cena takiego sprzętu w Niemczech gdzie mieszkam z oficjalnej strony Klarstein to 318 Euro przed rabatem (rabat 10euro) co w przeliczeniu po kursie 4,5 Pln za 1 euro daje 1431 pln, zaś w Polsce w oficjalnej dystrybucji kociołek kosztuje 2049,99. Ponad 600 Pln różnicy?? Thorgall 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 15 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2020 (edytowane) 47 minut temu, Gawron napisał: Mam i ja małe ułatwienie w pracy browaru. Z takich ciekawostek to cena takiego sprzętu w Niemczech gdzie mieszkam z oficjalnej strony Klarstein to 318 Euro przed rabatem (rabat 10euro) co w przeliczeniu po kursie 4,5 Pln za 1 euro daje 1431 pln, zaś w Polsce w oficjalnej dystrybucji kociołek kosztuje 2049,99. Ponad 600 Pln różnicy?? Tylko że to wersja 15L, na Amazonie nieraz kosztował ok. 250 Euro. Faktycznie, ceny u polskiego dystrybutora to jakiś żart. Gratuluję zakupu, fajny sprzęt. Edytowane 15 Października 2020 przez skazi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 15 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2020 15 minut temu, skazi napisał: Tylko że to wersja 15L, na Amazonie nieraz kosztował ok. 250 Euro. Faktycznie, ceny u polskiego dystrybutora to jakiś żart. Gratuluję zakupu, fajny sprzęt. Akurat teraz nie znalazłem na Amazon promocji. Najtaniej było u producenta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 15 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2020 2 godziny temu, skazi napisał: Tylko że to wersja 15L Tak wiem. Taką chciałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się