Skocz do zawartości

ROOK Browar Domowy


Gawron

Rekomendowane odpowiedzi

#31 Dark Farmhouse Ale 12° BLG

Piwo myślę idealnie wpisujące się w idee Farmhouse Ale. Zrobione z tego co pod ręką, bez zbędnej celebracji, takie trochę w amerykańskim stylu. Składników w zasypie dużo ponieważ zutylizowałem to co miałem pod ręką. Przez nieuwagę wysłodziłem za dużo i musiałem "na boga" 90 minut gotować. Piwo kolorem podchodzi pod dubbla.

 

Warka 20 litrów

Warzenie 11-08-2018

 

ZASYP:

Pilzneński 2,5 kg

Pale Ale 0,7 kg

Pszeniczny 0,5kg

Brown 0,45 kg

Carapils 0,15 kg

Abbey 0,125 kg

Special B 50g 

Carafa 1 50g do wysładzania

 

ZACIERANIE:

Zacieranie w coolerze 

64°C -45 min

72°-15min

Bez MO

 

CHMIELENIE:

IBU 25

Gotowanie 90 minut

Iunga 20g - 60 minut

Lubelski 25g na 5 minut

 

Whilrflock 1/2 tabletki

 

FERMENTACJA:

Bez kontroli temperatury. Brzeczka schłodzona do 18 stopni

Drożdże WY 3726 Farmhous Ale gęstwa po warce nr 30 200ml.

Do połowy warki płatki dębowe na cichą.

Edytowane przez Gawron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Niestety taka sytuacja. Wiadro w której stała na cichej połowa warki Petite Saison rozszelniło się i w wyniku inwazji muszek owocówek uległo zakażeniu. Niestety była to wersja bez dodatku bretów ?

20180928_134512.thumb.jpg.b1959d9ce57e7f4051505aa4998813fa.jpg

 

Jutro ciąg dalszy dzikusów. 

 

20180928_134524.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#32 a'la Lambik 12° BLG

Będziemy długooo czekać na efekty. Co ostatecznie z tego powstanie zdecyduję za rok. Może Kriek? Sprawa otwarta,

 

Warka 25 litrów

Warzenie 02-10-2018

 

ZASYP:

Pilzneński 3 kg

Carapils 0,25 kg

Abbey 0,25 kg

Płatki pszenne 2 kg

 

ZACIERANIE:

Zacieranie w coolerze 

68°C -120 min

Bez MO

Wysładzanie wodą 90 stopni

 

CHMIELENIE

 

Dwie granulki Iungi żeby nie było, że bez chmielu piwo. Ibu pewnie z 1

 

FERMENTACJA:

Dwa tygodnie w 18 stopniach. Brzeczka schłodzona do 16 stopni. 

Reszta bez kontroli temperatury. W zimie będzie pewnie ok 10, a w lecie 25 stopni.

Drożdże WY 3278 Belgian Lambic Blend zadane bez startera. 

 

Edytowane przez Gawron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

#33 Polsko-Norweska Koalicja 12° BLG

Ostatnia tegoroczna warka. Ciężko idzie tej jesieni z warzeniem ze względu na spore życiowe zmiany. Nowy rok nie zapowiada się lepiej. :( Na dzisiaj proste ale z polskimi chmielami i na norweskich drożdżach kveik.

 

Warka 21 litrów

Warzenie 30-12-2018

 

ZASYP:

Pilzneński 2,2 kg

Pale ale 1,7 kg

Pszeniczny 0,6 kg

ZACIERANIE:

Zacieranie w coolerze 

66°C -60 min

72°-15 min 

Wysładzanie na 2 raty

 

CHMIELENIE

Iunga 25g -60 minut

Lubelski 40g- 5 minut

 

 

FERMENTACJA:

28 stopni pod kaloryferkiem tak po kveikowemu.

Drożdże Omega OYL-091 HORNINDAL KWEIK

starter 0,8 litra.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#34 NZ Kveik Pale Ale 13,5° BLG

 

Jasne Pale Ale na zasypie 100% pilzneńskim i nowozelandzkiej mieszance chmielów Orbit ze świeżego zbioru 2018 podkręcone kveikami "Hornindal" z Omegi. Oczekuję dużej owocowości. 

 

Warzenie 27-01-2018

 

ZASYP:

Pilzneński 5 kg

 

ZACIERANIE:

Zacieranie w coolerze 

66°C -45 min

72°-15 min 

Wysładzanie na 2 raty

 

CHMIELENIE

W tegorocznym Orbicie deklarują 9,8 AA

Orbit -25g- 60 minut

Orbit 25 g 20 minut Whilpool

Orbit 50 na zimno

 

 

 

FERMENTACJA:

Drożdże Omega OYL-091 HORNINDAL KWEIK

Gęstwa 100 ml.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#35 Petite Saison/belgijskie stołowe 9,5° BLG

Powtórka zakażonej warki nr 30, zasyp nieco uproszczony, a drożdże pobrane po raz pierwszy z własnego banku :)

 

Warka 22 litry

Warzenie 03-02-2019

 

ZASYP:

Pilzneński 3 kg

Pszeniczny 0,5kg

Abbey 0,3 kg

 

 

ZACIERANIE:

Zacieranie w coolerze 

66°C -45 min

72°-15 min

76°-10 min

 

CHMIELENIE:

IBU 25

Gotowanie 70 minut

Iunga 15g - 60 minut

Lubelski 20g na 20 minut

Lubelski 20g na 5 minut

 

FERMENTACJA:

21 stopni ze stopniowym podnoszeniem do 28.

Dwustopniowy starter 1,6 litra Wyeast 3726 Farmhouse Ale z własnego banku drożdży

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

keep-calm-ill-be-back-14-filippo-b.thumb.jpg.960bbf9e1fc7ef669eb04a3d7a779d1a.jpg

Rok czasu minął od ostatniej warki, ale piwowarstwa nie porzucam. Przerwa wynikła z przeprowadzki, po której jeszcze się nie pozbierałem. Przeniosłem się 1000 kilometrów dalej do kraju wroga i muszę tutaj cału piwowarski sprzęt przemieścić z Polski. Tymczasem małe zakupy.

IMG_20200216_114648669.thumb.jpg.18bbd5b0d2c5c6a2c381a48c55da629b.jpg

Nowa lodóweczka fermentacyjna.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, witur napisał:

Pamiętaj że trzeba mieć tam pozwolenie na warzenie ;)

Aż tak to nie. Trzeba tylko zgłosić, że się warzy, a zezwolenia nie potrzeba. Druczki już przygotowane, tylko jeszcze muszę się do urzędu wybrać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#36 APA Citra/Mosaic/Amarillo 11° BLG BIAB

 

Warka w której wypróbowałem sporo nowości tzn. po raz pierwszy zacierałem w worku (wcześniej w garze i w termosie), po raz pierwszy na kuchence indukcyjnej (wcześniej tylko gaz), po raz pierwszy modyfikowałem wodę (bo wcześniej nie miałem dokładnych danych), ale może to był błąd, ponieważ powinienem wypróbować najpierw jak smakuje piwo na czystej kranówce. Dzisiaj było to warzenie testowe w celu kalibracji i poznania sprzętu, oraz metody BIAB i jak na razie jestem zachwycony. Wydajność całkiem niezła, klarowność brzeczki nastawnej nie odbiega od innych metod, natomiast wielkim plusem jest mniejsza ilość gratów do mycia, oraz czas zacząłem o 10 , a o 14 już miałem wszystko pomyte. Jak na razie same plusy.

 

 

Warka 12 litrów

Warzenie 03-05-2020

 

WODA:

Kranówka (raport w pierwszym poście) zmodyfikowana w kierunku Hoppy Pale Ale wg BS

5,5 g gipsu

1,5 g chlorku wapnia

7 ml kwasu mlekowego dodane po 15 minutach zacierania PH zacieru 5,6

 

ZASYP:

Pale Ale (Castlemalting) 2,5 kg 96%

Crystal 160 (Fawcett) 0,1 kg 4%

 

ZACIERANIE:

Zacieranie BIAB w 18,5 litra wody, ale powinienem wlać o litr więcej, ponieważ tyle zabrakło

66°C -70 min

76°C-10 min

 

GOTOWANIE I CHMIELENIE:

IBU 37

Gotowanie 70 minut

10 minut przed końcem 1/4 tabletki Whrilflock

 

Citra 10 g 30 minut

 

Citra 5g 

Mosaic 10g 

Amarillo 25g 

dodane po wyłączeniu palnika w 95°C ze spadkiem do 85°C w ciągu 15 minut 

po tym czasie zacząłem chłodzenie

 

Na zimno:

 

Citra 10g 

Mosaic 15g 

Amarillo 25g 

 

 

FERMENTACJA:

Brzeczka schłodzona wstępnie chłodnicą do 20°C (tyle dało radę) i dochłodzona w lodówce do 16°C, co zajęło ok 1,5 h

Starter 1 litr WLP001 California Ale kręcony 24 h ze zrobionym 24 H CC. Zadałem 0,6 litra Napowietrzona tuż przed zadaniem drożdży..

Fermentacja w 18°C z podniesieniem w końcowej fazie do 20°C

Cicha z chmieleniem za zimno plus CC

 

EDIT:

03-05 temperatura ustawiona na 17°C

04-05 temperatura ustawiona na 18°C drożdże wyszły na spacer

06-05 fermentacja zwalnia temperatura ustawiona na 19°C rano wieczorem podniosę na 20°C

17-05 zlane na cichą FG 1,5 Blg dodany chiel. Dwa dni na ciepło ok 20 stopni i 5 dni CC

24-05 zabutelkowane z 40g cukru

 

 

Zakupiłem do małych warek kuchenkę indukcyjną Hendi 239278 o mocy 2000W  i jeżeli ktoś byłby zainteresowany zakupem to mogę ją z czystym sumieniem polecić. Jest mała, elegancka, dobrze wykonana, z  11 stopniową regulacją mocy i temperatury, oraz timerem. Warzę na niej w garnku Hendi Profi Line o pojemności 25 litrów i dno tego garnka idealnie do niej pasuje nie wystając poza krawędzie kuchenki. Garnek ma większą średnicę dna niż maksymalna zalecana przez producenta, ale niczemu to nie przeszkadza.

Przed pierwszym warzeniem zrobiłem test kuchenki za czystej wodzie, żeby sprawdzić w jakim czasie podgrzewa do poszczególnych wartości temperatur, oraz czy jest w stanie bez problemu gotować

Wyniki testu:

Wlałem do garnka 20 litrów wody i zaizolowałem garnek i pokrywę wyciętą na wymiar karimatą. Temperatura w mieszkaniu to ok 20°C, a moc ustawiona na maksymalną wartośc 2000W

Oto wyniki:

Temperatura wody z kranu 14°C

z 14°C do 44°C (przerwa ferulowa) podniosła temperaturę w 26 minut

z 44°C do 50°C (przerwa białkowa) w 5 minut

z 50°C do 62°C (przerwa maltozowa) w 11 minut

z 62°C do 72°C (przerwa dekstrynująca) w 10 minut

z 72°C do 78°C (mash out) w 6 minut

z 78°C do wrzenia 27 minut

Jak widać kuchenka 20 litrów wody podgrzewa w rozsądnym tempie ok 1°C na minutę, co uważam za wystarczające do bezstresowej pracy przy warzeniu. Z wrzeniem też nie ma problemu, ale pokonanie tych ostatnich 2°C zajmuje jak w każdej kuchence nieco więcej czasu niż przy niższych temperaturach . Woda gotuje się intensywnie, a w czasie dzisiejszego warzenia musiałem ograniczyć moc do 1500w ponieważ do 12 litrowej warki nie potrzebuję podgrzewać aż 20 litrów płynu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_20200422_183259881.jpg

IMG_20200503_101542247.jpg

IMG_20200503_113631244.jpg

IMG_20200503_145425222.jpg

Edytowane przez Gawron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

6 godzin temu, ANowak napisał:

W jaki sposób kuchanka zna temperaturę wody w garze? Czy po prostu chodzi o temperaturę gara i stąd wie kiedy przestać grzać? Temperatura zgadza się z odczytami termometru? 

Ta kontrola temperatury nie nadaje się do celów typowo piwowarskich ze względu na dużą bezwładność i ustawianie co 5 stopni, ale np gdy chcę podgrzać wodę do 70 stopni przed wsypaniem słodu, lub do 80 do wysładzania to się sprawdza. Mam natomiast plan spróbować jak to będzie wyglądać z recyrkulacją. Temperatura różni się od ustawionej o ok 5 stopni, więc oczekując 70 trzeba ustawić 75 ponieważ płyta mierzy temperaturę dna garnka. Są też wersje z zanurzaną sondą, ale cena ich jest kosmiczna.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#37 Smoked Amber Ale 12° BLG BIAB

 

Jestem zawiedziony poziomem wędzoności słodu Bestmalz. Warka nr 9 zrobiona na słodzie wędzonym bukiem aż buchała dymem,a tu kiepsko. Ledwo ją czuć. Coś nie pykło w zacieraniu. Sporo niższa wydajność niż się spodziewałem i nie wiem dlaczego. 

 

 

Warka 12 litrów

Warzenie 17-05-2020

 

WODA:

Kranówka

9 ml kwasu mlekowego dodane po 15 minutach zacierania PH zacieru 5,2

 

ZASYP:

Wędzony Bestmalz 2 kg 66 %

Pale Ale (Castlemalting) 1 kg 30%

Crystal RED 400 EBC (Fawcett) 0,1 kg 4%

Prażony jęczmień 20 g na mash out dla koloru

 

 

ZACIERANIE:

Zacieranie BIAB w 20 litrach wody

64°C -45 min

72°C-10 min

76°C-10 min

 

GOTOWANIE I CHMIELENIE:

IBU 30

Gotowanie 70 minut

10 minut przed końcem 1/4 tabletki Whrilflock

 

IUNGA 15 g 60 minut

 

FERMENTACJA:

Brzeczka schłodzona wstępnie chłodnicą do 18°C (tyle dało radę) i dochłodzona w lodówce do 16°C, co zajęło ok 1,5 h

Gęstwa 80 ml WLP001 California Ale 

Fermentacja w 18°C z podniesieniem w końcowej fazie do 20°C

 

EDIT:

07-06 zlane na cichą/lagerowanie/CC

21-06-2020 zabutelkowane z 40g cukru

Edytowane przez Gawron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#38 American Stout 14,5° BLG BIAB

 

Mały fuckup. Trochę się rozlało.:)

 

Warka 12 litrów

Warzenie 07-06-2020

 

WODA:

Kranówka

5 ml kwasu mlekowego dodane po 15 minutach zacierania 

 

ZASYP:

Pale Ale (Castlemalting) 3 kg 

Płatki jęczmienne 0,4 kg

Crystal 160 (Fawcett) 0,1 kg 

Crystal 160 (Fawcett) 0,1 kg 

Carafa 2 Special 0,2 kg

Prażony jęczmień 0,2 kg

 

ZACIERANIE:

Zacieranie BIAB w 18,5  delikatnie wysładzane

67°C -60 min

72°C-15 min

MO

 

GOTOWANIE I CHMIELENIE:

IBU 48

Gotowanie 70 minut

10 minut przed końcem 1/4 tabletki Whrilflock

 

Citra 10 g 60 minut

Mosaic 10g  30 minut

Citra 15 g 5 minut

Mosaic 15g  5 minut

 

Na zimno:

Amarillo 50 g

 

 

FERMENTACJA:

Brzeczka schłodzona wstępnie chłodnicą do 25°C (tyle dało radę) i dochłodzona w lodówce do 14°C,

Drożdże zadane drugiego dnia ok 80 ml gęstwy WLP001. Brzeczka napowietrzona  tuż przed zadaniem drożdży..

Fermentacja w 16 do 18°C z podniesieniem w końcowej fazie do 20°C

Cicha z chmieleniem za zimno plus CC

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

#39 Dark Mild 9° BLG BIAB

 

Niestety przygoda z drożdżami dwa tygodnie temu spowodowała, że w największe upały nie mam piwka do ochłody. Nie wystartowały mi WLP023. W paczce nie było wiele żywych komórek, a tylko zabarwiona drożdżami woda. Pierwszy raz coś takiego widziałem. Dzisiaj w największy upał walczę z kolejną warką i już nie mogę się doczekać chłodzenia :) Piwo lekkie i szybkie, które zostanie wlane do kega.

 

Warka 11 litrów

Warzenie 09-08-2020

 

WODA:

Kranówka profilowana w kierunku wody londyńskiej z dodatkiem soli  i sody

5 ml kwasu mlekowego dodane po 15 minutach zacierania ph 5,2

 

ZASYP:

Pale Ale (Castlemalting) 1,75 kg 

Brown 0,25 kg

Crystal 160 (Fawcett) 0,1 kg 

Carafa 2 Special 0,1 kg dodana w połowie zacierania

 

 

ZACIERANIE:

Zacieranie BIAB w 18,5 l wody

67°C 75 min

MO

 

GOTOWANIE I CHMIELENIE:

IBU 20

Gotowanie 70 minut

10 minut przed końcem 1/4 tabletki Whrilflock

 

EKG 15g 60 minut

EKG 15g  5 minut

 

FERMENTACJA:

Starter FM11 0,8 litra

Fermentacja w 16 do 18°C z podniesieniem w końcowej fazie do 20°C

Planowane 10-12 dni  w temperaturze 18 z podniesieniem do 20 stopni na ostatnie dni. CC ok 2 dni i prosto do kega

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#40 Brown Porter 13° BLG BIAB

 

Warka 11 litrów

Warzenie 23-08-2020

 

WODA:

Kranówka profilowana w kierunku wody londyńskiej z dodatkiem soli  i sody

 

ZASYP:

Pale Ale (Castlemalting) 2ckg 

Brown 0,75 kg

Crystal 400 (Fawcett) 0,2 kg 

Crystal 160 (Fawcett) 0,1 kg 

 

 

 

ZACIERANIE:

Zacieranie BIAB w 18 l wody

67°C 75 min

75° 15 min

MO

 

GOTOWANIE I CHMIELENIE:

IBU 30

Gotowanie 70 minut

10 minut przed końcem 1/4 tabletki Whrilflock

 

IUNGA  12g 60 minut

EKG 20g  5 minut

 

FERMENTACJA:

Gęstwa FM11 80ml

Planowane 10-12 dni (wyszło 21 dni )  w temperaturze 18 z podniesieniem do 20 stopni na ostatnie dni. CC ok 2 dni i prosto do kega

Edytowane przez Gawron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#41 Coffee Milk Stout 14° BLG BIAB

 

Warka 11 litrów

Warzenie 15-09-2020

 

WODA:

Kranówka

 

ZASYP:

Pale Ale (Castlemalting) 2 kg 

Płatki owsiane 0,3 kg

Carafa 2 Special 0,25 kg

Palony jęczmień 0,15 kg

Crystal 400 (Fawcett) 0,1 kg 

Crystal 160 (Fawcett) 0,1 kg 

Caraaroma 0,1 kg

 

Laktoza 0,25 kg 

Kawa Brazylijska Minas Gerais Guaxupé z palarni Nieczapla z Gdańska palona 08-09-2020 50 całe ziarna na cichą 7 dni

Kostki dębowe francuskie mocno palone moczone w whisky 7 dni

 

 

 

ZACIERANIE:

Zacieranie BIAB w 18 l wody

67°C 75 min

75° 15 min

MO

 

GOTOWANIE I CHMIELENIE:

IBU 35

Gotowanie 70 minut

10 minut przed końcem 1/4 tabletki Whrilflock

 

IUNGA  17,5 g 60 minut

EKG 10 g  5 minut

 

FERMENTACJA:

Gęstwa FM11 160 ml

W temperaturze 16 z podniesieniem do 20 stopni na ostatnie dni.

Edytowane przez Gawron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#42 Witbier 12,5° BLG BIAB

 

Warka 11 litrów

Warzenie 03-10-2020

 

WODA:

Kranówka

 

ZASYP:

Pilzneński  1,5 kg 

Płatki pszenne 1 kg

Pszeniczny 0,5 kg

 

ZACIERANIE:

Zacieranie BIAB w 18 l wody

64°C 60 min

72° 15 min

MO

 

GOTOWANIE I CHMIELENIE:

IBU 17

Gotowanie 70 minut

10 minut przed końcem 1/4 tabletki Whrilflock

 

IUNGA  7 g 60 minut

Styrian Goldings 10 g  5 minut

 

Kolendra indyjska 10 g na 5 minut

Gorzka pomarańcza suszona 15g na 5 minut

 

FERMENTACJA:

Gęstwa Starter 1 litr FM20 Białe walonki zadane w 16 stopniach

Burzliwa temperaturze 18 z podniesieniem do 24 stopni na ostatnie dni planowane 14 dni i na cichą prosto do kega.

Edytowane przez Gawron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Mam i ja małe ułatwienie w pracy browaru. Z takich ciekawostek to cena takiego sprzętu w Niemczech gdzie mieszkam z oficjalnej strony Klarstein to 318 Euro przed rabatem (rabat 10euro) co w przeliczeniu po kursie 4,5 Pln za 1 euro daje 1431 pln, zaś w Polsce w oficjalnej dystrybucji kociołek kosztuje 2049,99. Ponad 600 Pln różnicy??

IMG_20201015_165424.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

47 minut temu, Gawron napisał:

Mam i ja małe ułatwienie w pracy browaru. Z takich ciekawostek to cena takiego sprzętu w Niemczech gdzie mieszkam z oficjalnej strony Klarstein to 318 Euro przed rabatem (rabat 10euro) co w przeliczeniu po kursie 4,5 Pln za 1 euro daje 1431 pln, zaś w Polsce w oficjalnej dystrybucji kociołek kosztuje 2049,99. Ponad 600 Pln różnicy??

IMG_20201015_165424.jpg

Tylko że to wersja 15L, na Amazonie nieraz kosztował ok. 250 Euro. Faktycznie, ceny u polskiego dystrybutora to jakiś żart.

Gratuluję zakupu, fajny sprzęt.

Edytowane przez skazi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

15 minut temu, skazi napisał:

Tylko że to wersja 15L, na Amazonie nieraz kosztował ok. 250 Euro. Faktycznie, ceny u polskiego dystrybutora to jakiś żart.

Gratuluję zakupu, fajny sprzęt.

Akurat teraz nie znalazłem na Amazon promocji. Najtaniej było u producenta. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.