Stasiek Opublikowano 4 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 (edytowane) Warka nr 100 Rauchbier poszedł na cichą 4°Blg Gratulacje setnej warki! A jak "na smak" to piwo? Bo ten Steinbach to podobno jeden z mocniej wędzonych słodów, a dałeś go łącznie 2/3 zasypu... Edytowane 4 Lutego 2014 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 5 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 Warka nr 100 Rauchbier poszedł na cichą 4°Blg Gratulacje setnej warki! A jak "na smak" to piwo? Bo ten Steinbach to podobno jeden z mocniej wędzonych słodów, a dałeś go łącznie 2/3 zasypu... Wędzonka przed zadaniem drożdży była prawie niewyczuwalna. Wczoraj było już lepiej prawie jak Schlenkerla Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 5 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 # nr 99 Lager Radoszowski vol 2 przelany do kega i butelek 100g cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 5 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 Pocieszyłeś mnie ze Steinbachem,bo ziarna w smaku ledwo wędzone a ładnie teraz bulkają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 7 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 (edytowane) # nr 101 Porter Bałtycki Zasyp Słód Wiedeński Strzegom - 2,5kg Słód Monachijski Litovel - 2,5kg Słód Pilzeński Strzegom - 2kg Słód Wędzony 5,3 EBC Steinbach - 2kg Słód Karmelowy Litovel 0,5kg Słód czekoladowy Weyermann 0,2kg Słód barwiący Strzegom 0,16kg Płatki owsiane błyskawiczne 0,2kg Zacieranie 27 L wody 65-62°C - 30', 68°C – 90', 72°C - 10' 78°C - filtracja Chmielenie 80 minut 60' - 35g Junga granulat 20' - 40g lubelski selekt (4,5%a-k) Fermentacja Wyeast 2308 Munich Lager gęstwa Wyszło 23L 22°Blg oraz 4L rezerwy 10 °Blg Edytowane 7 Lutego 2014 przez Szwed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 8 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 # 102 Tmave Zasyp - Pilzneński Strzegom 4kg - Monachijski Litrovel 3kg - Karmelowy Litovel 0,18kg - Czekoladowy pszeniczny Weyermann 900 EBC 0,20kg - Słód barwiący Strzegom 0,07kg - Palony Żywiecki 0,12kg Zacieranie 22 L wody 52°C 10', 63°C 45', 68°C 20', 72°C 20' 78°C filtracja Chmielenie 60' 60' 60 g Sybilla granulat 10' 55g lubelski Selekt granulat Po wyłączeniu palnika dolałem 2L rezerwy 10°Blg z Warki nr 101 Porter Fermentacja Wyeast 2308 Munich Lager gęstwa Wyszło 40L 13°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 18 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 Warka nr 100 Rauchbier przelany do kega i w butelki 115g cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 27 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 Wczoraj 26-go # 102 Tmave przelałem na cichą 4°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 3 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 # nr 101 Porter Bałtycki przelany na cichą 6,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 6 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 # nr 103 Bock Zasyp Słód Pilzneński Strzegom - 5,25kg Słód Monachijski Litovel - 3,0kg Słód Karmelowy 30 Strzegom - 0,5kg Słód Carahell Weyermann - 0,2kg Słód Czerwony Strzegom - 0,15kg Zacieranie 25L wody 63°C - 10' Odbieram 30% zacieru i podgrzewam do 72°C - 20', następnie gotowanie – 20', Dekokt wraca do zacieru 68°C - 50' po próbie jodowej podgrzewam do 78°C - filtracja Chmielenie 60 minut 60' - 64g Junga granulat 15' - 51g lubelski selekt (4,5%a-k) Fermentacja Wyeast 2308 Munich Lager gęstwa Wyszło 31L 16,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 7 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 Koźlaczek pięknie fermentuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 11 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 # 102 Tmave przelane w butelki ( z dodatkiem 1,5L rezerwy tej z Portera) i do Kega Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 20 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 19 marca 2014 # nr 101 Porter Bałtycki został zabutelkowany z dodatkiem 110g cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 23 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 # nr 104 American Wheat Zasyp Słód pszeniczny Strzegom - 5,0 kg Słód Pilzeński Strzegom - 5,0 kg Zacieranie 25 L wody 44°C - 15', 54°C- 10', 64°C- 50', '72°C - 25' 78°C - filtracja Chmielenie 60 minut 60' - 30g Sybilla 20' - 30g Centennial 0' - 50g Citra Fermentacja Wyeast 1010 American Wheat gęstwa od Ignaca dzięki Wyszło 42L 14,5°Blg jeszcze dzisiaj doleje 5L wody i będzie 47L 13°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2014 31-03-2014 # nr 104 American Wheat został przelany na cichą 4°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2014 # nr 105 Żytni Stout Zasyp Słód Pale Ale Strzegom - 6,0 kg Słód Żytni - 3,0 kg Słód Barwiący Strzegom 0,15 kg, Słód Czekoladowy 0,2 kg, Ziarna jęczmienia palonego 0,4 kg, Zacieranie 27 L wody 50°C - 10', 68°C- 80', 72°C- 15', 80°C - filtracja Chmielenie 70' 60'- 24g Junga 60'- 25g Lubelski Selekt 20'-40g Sybilla Fermentacja S-04 (uwodnione) Wyszło 40L 14°Blg Filtracja koszmarna dwa razy zatykało w końcu całość zawróciłem do kotła zaciernego podgrzałem i od nowa filtrowałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 04-04-2014 # nr 103 Bock został zabutelkowany 90g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 # nr 104 American Wheat przelany do Kega oraz w butelki 120g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 # nr 105 Żytni Stout przelany na cichą 5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 # 106 Russian Imperial Stout Zasyp Słód Pale Ale 4kg Słód Wędzony 5,3 EBC Steinbach 2kg Słód Monachijski 3kg Jęczmień prażony 0,5kg Słód Karmelowy 600 EBC 0,33kg Słód Barwiący 0,3kg Słód Carafa II 0,1kg płatki pszenne (skleikowane) 0,4kg płatki owsiane 0,5kg płatki jęczmienne (skleikowane) 0,45kg Zacieranie 68°C - 120' 72°C - 30' Chmielenie 100' 100g Sybilla - w 40' 50g Perle - w 90' 60g Hallertau Tradition - w 90' Fermentacja S-04 gęstwa 0,5L Wyszło 23L 24 °Blg oraz 4L rezerwy 10 °Blg którą wykorzystam do refermentacji Warki nr 105 Żytniego Stouta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 # nr 105 Żytni Stout poszedł do kega oraz w butelki z dodatkiem rezerwy z RISa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 12 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 9 maja zabutelkowałem # 106 RIS z dodatkiem 55g cukru odfermentowało tylko do 10°Blg z 24 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 12 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 Bydzie słodki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 12 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 oby tylko nie był granatowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 12 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 oby tylko nie był granatowy W takim wypadku będziesz miał granatową piwnicę - też ładnie Porter i Cichus 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się