Skocz do zawartości

Browar Onufry


Rekomendowane odpowiedzi

# nr 79 Tripel

Zasyp

- pilzeński - 7 kg

- monachijski - 2 kg

Zacieranie

- 62°C 50' - 124,01

- 72°C 10 ' - 127,84

- 76°C 5 ' - 129,37

Chmielenie 60 '

- 35g junga - 60 '

- 25g Sybilla - 15 '

- 15g Perle - 0 '

- Cukier 1,5 kg 15'

Fermentacja

- Wyeast THG gęstwa Wyszło 35L 19,5 °Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# nr 80 PILS

Zasyp

Pilzneński Litovel- 8,0kg

Carahell Weyermann - 0,2kg

Zacieranie 25 L wody

50°C - 15' 119,4 Ω

62°C - 30' 124,0 Ω

68°C – 1h' 126,3 Ω

72°C - 15' 127,8 Ω

77°C - filtracja 129,7 Ω

Chmielenie 70 minut

10' - 50g Marynka granulat

50' - 60g Halertau Tradicion, granulat

68' - 30g Perle granulat

Solidny przełom w 10'

Fermentacja

Wyeast 2000 Budvar Lager gęstwa Wyszło 44L 13 °Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# nr 81 Lagier Wiedeński wg. receptury Vettisa

słód wiedeński 5,0kg

słód monachijski 2,0kg

słód carahell 0,46kg

słód zakwaszający 0,2kg

Zacieranie

25L wody

- 54°C - 10 ' 120,94

- 63°C - 40 ' 124,39

- 72°C - 30 ' 127,84

- 76°C - Filtracja 129,37

60 ' Chmielenie

60 ' – 75g Hallertauer Tradition granulat

20 ' – 30g Saaz szyszki

Mech Irlandzki – 7g – 10 min

Drożdże Wyeast 2308 Munich Lager gęstwa od MMP Marian dzięki wielkie

Wyszło 44L 13 °Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# nr 82 Wena Doppelbock

słód pilzneński 2,0kg

słód wiedeński 2,0kg

słód monachijski 2,kg

słód Caraaroma 0,2kg

Zacieranie

- 25L wody o temp 50°C

- grzeję do 62°C i przetrzymujemy przez 30'

- odbieram 8 litrów - dekokt i gotuje się 20'

- zwracam powoli dekokt do całości 72°C przerwa 60'

Chmielenie 100'

37g Marynki - 70'

40g Hallertau Tradition - 30'

mech irlandzki 5g w 80'

Drożdże Wyeast 2308 Munich Lager gęstwa

Wyszło 28L 18 °Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# 83 Russian Imperial Stout

Zasyp

słód pale ale 5kg

słód monachijski 3kg

Jęczmień palony 0,5kg

Słód Caraaroma 0,5kg

płatki pszenne (skleikowane) 0,4kg

płatki owsiane 0,4kg

płatki jęczmienne (skleikowane) 0,4kg

słód Carafa II 0,5kg

Zacieranie

68°C - 100' 126,3 Ω

72°C - 30'

Chmielenie 100'

80g Marynka - w 40'

50g Sybilla - w 90'

Fermentacja

Wyeast 1028 London Ale gęstwa 0,5L

Wyszło 26L 21 °Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Trzeba było cukrem poprawić balling ;)

 

Szwed miał stracha, że mu cukier za bardzo wytrawi tego RISa. A on go zamierza na urodziny zamiast tortu podawać i nożem kroić :smilies:

 

Ja byłem za opcją bez cukru, co to za RIS jak taki rzadziutki :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.