Skocz do zawartości

Browar Onufry


Rekomendowane odpowiedzi

# 96 Ale bezstylowiec

Słód Pale ale 6,0kg

słód Monachijski 2,0kg

Zacieranie

20L wody

1,5h w 67°C, 20 min w 72°C, 78°C filtracja

Chmielenie 60'

50g Marynka, 50g Junga - 60'

28g Perle, 14g Citra - 20'

Fermentacja

Połowa warki S-04

Druga połowa W- 1768 English Special Bitter Ale

Wyszło 39L 13°Blg

Edytowane przez Szwed
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# nr 97 PILS

Zasyp

Pilzneński - 7,0kg

Carapils Weyermann - 1,0kg

Zacieranie 20 L wody

52°C - 15' , 62°C - 20', 68°C – 60', 72°C - 15'

78°C - filtracja

Chmielenie 70 minut

60' - 50g Junga granulat

20' - 60g Halertau Tradicion, granulat

0' - 30g Perle granulat

przełom w 20'

Fermentacja

Uwodnione W-34/70

Wyszło 43L 11 °Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj nietypowo popełniłem Porterówkę

2 Portery Bałtyckie 0,5L (dałem po butelce porteru z Żywca i Z Browaru Amber Grand Imperial)

250g cukru oraz ok. 2,5cm laski Wanilii. Całość wymieszałem i zagotowałem. Po ostudzeniu dolałem 0,25L Spirytusu. I przelałem w butelki. Teraz poczekam ok. roku na degustację.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Krótka recenzja ostatnich wyrobów:

 

#94 Stout owsiany - pychota! Znakomity balans pomiędzy goryczką, a słodyczą. Jedwabista faktura piwa, płatki owsiane dają o sobie znać. Niskie wysycenie = duża pijalność.

 

#95 ESB - Anglik na cytrusowych sterydach. Podobnie jak poprzednik, świetne piwo sesyjne, można je pić szklankami. Cytrusowość jak najbardziej wyczuwalna, choć Citra miażdży i rozstawia konkurentów po kątach.

 

#84 Porter bałtycki - klasyk, bym powiedział. Mateusz uwarzył kiedyś prawie identyczne, tylko słodsze. Większa wytrawność w Twoim porterze podnosi pijalność, co akurat w tym stylu bywa ryzykowne.

 

Dzięki za piwka! Gratulacje!

 

CDN...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

# nr 98 Lager Radoszowski

Zasyp

- Pilzneński 4,5 kg

- Monachijski 2,0 kg

- Wiedeński 2,0 kg

- Słód Czerwony Strzegom 0,3 kg

 

Zacieranie

50°C 20', 64°C 15', 68°C 45', 72 °C 0 10', 78 °C filtracja

 

Chmielenie 65'

60' - 60g Sybilla (6,5 % a-k)

20' - 50g lubelski selekt (4,5%a-k)

5' - 40g lubelski selekt (4,5%a-k)

Wyszło 42L , 13 °Blg

Fermentacja W34/70 gęstwa

Z ciekawości dokonałem pomiaru ilości wody zużytej do chłodzenia brzeczki. Wynik pozytywnie mnie zaskoczył poszło tylko 55L wody.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# nr 99 Lager Radoszowski vol 2

 

Zasyp

- Pilzneński 5,0 kg

- Monachijski 1,5 kg

- Wiedeński 1,5 kg

- Słód Carahell 0,3 kg

- Słód Czerwony Strzegom 0,1 kg

 

Zacieranie

25L wody o temp 48 °C i od razu w górę do:

53°C 15', 63°C 30', 68°C 50', 72 °C 0 10', 78 °C filtracja

 

Chmielenie 65'

60' - 60g Sybilla (6,5 % a-k)

20' - 60g Hallertau Tradition (5,2%a-k)

0' - 53g Hallertau Tradition (5,2%a-k)

 

Wyszło 43L , 12,5 °Blg

Fermentacja W34/70 gęstwa

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Nadejszła Warka nr 100 Rauchbier

Zasyp

- Słód Wędzony 5,3 EBC Steinbach - 6,0 kg

- Słód Monachijski Litovel - 2,0 kg

- Słód karmelowy Strzegom 30 - 0,8 kg

- Słód Carahell - 0,2 kg

Zacieranie

50°C-20', 64°C-60', 68°C-30', 72°C-15', 78°C- filtracja

Chmielenie 75'

60' – 60g Junga granulat (11,2 % a-k)

10' - 30g Hallertau Tradition granulat (5,3%a-k)

5' - 30g Hallertau Tradition granulat(5,3%a-k)

Wyszło 42L , 13,5 °Blg

Fermentacja Wyeast 2308 Munich Lager gęstwa (Wena wielkie dzięki)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.