Skocz do zawartości

Browar Onufry


Rekomendowane odpowiedzi

Warka nr 100 Rauchbier poszedł na cichą 4°Blg

 

Gratulacje setnej warki! :)

A jak "na smak" to piwo? Bo ten Steinbach to podobno jeden z mocniej wędzonych słodów, a dałeś go łącznie 2/3 zasypu...

Edytowane przez Stasiek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 100 Rauchbier poszedł na cichą 4°Blg

 

Gratulacje setnej warki! :)

A jak "na smak" to piwo? Bo ten Steinbach to podobno jeden z mocniej wędzonych słodów, a dałeś go łącznie 2/3 zasypu...

Wędzonka przed zadaniem drożdży była prawie niewyczuwalna. Wczoraj było już lepiej prawie jak Schlenkerla :okey:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# nr 101 Porter Bałtycki

Zasyp

Słód Wiedeński Strzegom - 2,5kg

Słód Monachijski Litovel - 2,5kg

Słód Pilzeński Strzegom - 2kg

Słód Wędzony 5,3 EBC Steinbach - 2kg

Słód Karmelowy Litovel 0,5kg

Słód czekoladowy Weyermann 0,2kg

Słód barwiący Strzegom 0,16kg

Płatki owsiane błyskawiczne 0,2kg

Zacieranie 27 L wody

65-62°C - 30', 68°C – 90', 72°C - 10'

78°C - filtracja

Chmielenie 80 minut

60' - 35g Junga granulat

20' - 40g lubelski selekt (4,5%a-k)

Fermentacja

Wyeast 2308 Munich Lager gęstwa

Wyszło 23L 22°Blg oraz 4L rezerwy 10 °Blg

Edytowane przez Szwed
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# 102 Tmave

Zasyp

- Pilzneński Strzegom 4kg

- Monachijski Litrovel 3kg

- Karmelowy Litovel 0,18kg

- Czekoladowy pszeniczny Weyermann 900 EBC 0,20kg

- Słód barwiący Strzegom 0,07kg

- Palony Żywiecki 0,12kg

Zacieranie

22 L wody

52°C 10', 63°C 45', 68°C 20', 72°C 20'

78°C filtracja

Chmielenie 60'

60' 60 g Sybilla granulat

10' 55g lubelski Selekt granulat

Po wyłączeniu palnika dolałem 2L rezerwy 10°Blg z Warki nr 101 Porter

Fermentacja

Wyeast 2308 Munich Lager gęstwa

Wyszło 40L 13°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

# nr 103 Bock

Zasyp

Słód Pilzneński Strzegom - 5,25kg

Słód Monachijski Litovel - 3,0kg

Słód Karmelowy 30 Strzegom - 0,5kg

Słód Carahell Weyermann - 0,2kg

Słód Czerwony Strzegom - 0,15kg

Zacieranie 25L wody 63°C - 10'

Odbieram 30% zacieru i podgrzewam do 72°C - 20', następnie gotowanie – 20',

Dekokt wraca do zacieru 68°C - 50' po próbie jodowej podgrzewam do 78°C - filtracja

Chmielenie 60 minut

60' - 64g Junga granulat

15' - 51g lubelski selekt (4,5%a-k)

Fermentacja

Wyeast 2308 Munich Lager gęstwa

Wyszło 31L 16,5°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

# nr 104 American Wheat

Zasyp

Słód pszeniczny Strzegom - 5,0 kg

Słód Pilzeński Strzegom - 5,0 kg

Zacieranie 25 L wody

44°C - 15', 54°C- 10', 64°C- 50', '72°C - 25'

78°C - filtracja

Chmielenie 60 minut

60' - 30g Sybilla

20' - 30g Centennial

0' - 50g Citra

Fermentacja

Wyeast 1010 American Wheat gęstwa od Ignaca dzięki

Wyszło 42L 14,5°Blg jeszcze dzisiaj doleje 5L wody i będzie 47L 13°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

# nr 105 Żytni Stout

Zasyp

Słód Pale Ale Strzegom - 6,0 kg

Słód Żytni - 3,0 kg

Słód Barwiący Strzegom 0,15 kg,

Słód Czekoladowy 0,2 kg,

Ziarna jęczmienia palonego 0,4 kg,

Zacieranie 27 L wody

50°C - 10', 68°C- 80', 72°C- 15',

80°C - filtracja

Chmielenie 70'

60'- 24g Junga

60'- 25g Lubelski Selekt

20'-40g Sybilla

Fermentacja

S-04 (uwodnione) Wyszło 40L 14°Blg

Filtracja koszmarna dwa razy zatykało w końcu całość zawróciłem do kotła zaciernego podgrzałem i od nowa filtrowałem

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# 106 Russian Imperial Stout

Zasyp

Słód Pale Ale 4kg

Słód Wędzony 5,3 EBC Steinbach 2kg

Słód Monachijski 3kg

Jęczmień prażony 0,5kg

Słód Karmelowy 600 EBC 0,33kg

Słód Barwiący 0,3kg

Słód Carafa II 0,1kg

płatki pszenne (skleikowane) 0,4kg

płatki owsiane 0,5kg

płatki jęczmienne (skleikowane) 0,45kg

Zacieranie

68°C - 120' 72°C - 30'

Chmielenie 100'

100g Sybilla - w 40'

50g Perle - w 90'

60g Hallertau Tradition - w 90'

Fermentacja

S-04 gęstwa 0,5L

Wyszło 23L 24 °Blg oraz 4L rezerwy 10 °Blg którą wykorzystam do

refermentacji Warki nr 105 Żytniego Stouta.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.