Skocz do zawartości

Browar Onufry


Rekomendowane odpowiedzi

# 87 Dortmunder

Zasyp

- słód pilznenski Weyermann - 6,0 kg,

- słód monachijski Litovel - 1,0 kg,

- słód Carapils Weyermann - 1,0 kg.

Zacieranie

52°C 20' , 62°C 30', 68°C 90', 72°C 20'.

78°C filtracja

Chmielenie 65 minut

60g Marynki na 60'

30g Sybilla - na 20'

30g Saaz - na 20'

30g Perle - na 1'

Fermentacja

S-23 starter

otrzymałem 41L 13 °Blg oraz 1L brzeczki na kolejny starter

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jaką dałeś wodę? Z tego co czytaliśmy dortmunder wymaga trochę twardszej wody. Modyfikowałeś coś?

Masz może parametry swojej wody?

 

goroncopozdrawiamy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# nr 88 Tmave

Zasyp

- pilznenski Weyermann - 5,0 kg,

- monachijski Litovel - 3,0 kg,

- Żywiecki palony 800 EBC 0,35

- Carafa typ III 1300-1500 EBC Weyermann 0,27

Zacieranie

52°C 10', 63°C 55', 72°C 45'.

78°C filtracja

Chmielenie 60'

60g Marynka granulat na 60'

40g Hallertau Tradition granulat na 20'

20g Perle granulat na 2'

Fermentacja

W 34/70 starter

Uzyskałem 43 L 13,5°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

# nr 89 Witbier

Zasyp

- pilzneński Weyermann 4,0 kg

- pszenica niesłodowana 4,0 kg

- płatki owsiane 0,5 kg

- płatki jęczmienne 0,40kg

Zacieranie

Pszenicę oraz płatki jęczmienne skleikowałem w 10l wody przerwa 15 minut w temp 100°C.

Dolałem 15L zimnej wody i dodałem słód

50°C 15' , 66°C 40', 69 °C 20', 72°C 30'

78°C filtracja

Chmielenie 70'

60' - 40g Sybilla granulat

20'- 23g Perle granulat

9' - Kolędra 15g

5' – 100g świeżych skórek ze słodkiej pomarańczy

3' - Kolędra 15g

Fermentacja

wyest 3463 forbiden fruit (gęstwa od Josefika dziękuje). Przy okazji pozdrawiam całą ekipę z Browaru Pod Starą Pipą

Uzyskałem 43 L 10,5°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wyest 3463 forbiden fruit (gęstwa od Josefika dziękuje). Przy okazji pozdrawiam całą ekipę z Browaru Pod Starą Pipą

 

Dzisiaj rano na Witku unosiła się piękna czapa temp 17°C

 

I my pozdrawiamy :beer:

Krzysiu daj wyżej te drożdże naprawdę uwielbiają ciepło, jak masz możliwość to 22-24C bo inaczej będzie ci się fermentacja ślimaczyć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Ostatnia warka sezonu 2012-2013

# nr 90

Hefe-Weizen ala Jejski

Zasyp:

pszeniczny 4,2 kg

pilzneński 4,0 kg

zakwaszający 0,2 kg

Zacieranie

- 40°C - 10'

Dekokt 64-63°C - 45', 72°C-15' Gotowanie 15'

Po dolaniu dekoktu 64-63°C 30', 72°C 30', 76°C 15' - filtracja

Chmielenie 75'

Po 15' – cały chmiel

Chmiel Marynka 14g 10%Ak granulat

Chmiel Sybilla 28g granulat

Uzyskałem 45 L 12°Blg

Fermentacja WB-06

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...

Sezon 2013-14 Rozpoczęty

Warka nr 91 American IPA

Zasyp:

Słód Pale Ale 5,0 kg

Słód Pilzneński 2,2 kg

Słód pszeniczny 0,5 kg

Słód Cara Pils 0,5kg

Słód Caraaroma 0,3 kg

Zacieranie

- 50°C - 15'

- 68°C - 80'

- 72°C - 15' > 78°C - Filtracja

Chmielenie 65'

Chmiel Citra (granulat, 12%)- 30g > 60'

Chmiel Chinook (granulat, 12,2%)- 30g > 60'

Chmiel Amarillo (szyszki, 8,6%)- 20g > 60'

Chmiel Cascade (szyszki, 6,5%) - 35g > 30'

Chmiel Mosaic (granulat, 11,1%)- 29g > 25'

Chmiel Citra (granulat, 12%)- 32g > 10'

Chmiel Mosaic (granulat, 11,1%)- 27g > 10'

Uzyskałem 31 L 16°Blg oraz 2 L na startery lub do refermentacji

Fermentacja uwodnione US-05

Edytowane przez Szwed
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.