Szwed Opublikowano 9 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 # nr 86 Stout dymiony przelany w 2 kegi i butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 12 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 # 85 Desitka przelana w kegi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 15 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 # 87 Dortmunder Zasyp - słód pilznenski Weyermann - 6,0 kg, - słód monachijski Litovel - 1,0 kg, - słód Carapils Weyermann - 1,0 kg. Zacieranie 52°C 20' , 62°C 30', 68°C 90', 72°C 20'. 78°C filtracja Chmielenie 65 minut 60g Marynki na 60' 30g Sybilla - na 20' 30g Saaz - na 20' 30g Perle - na 1' Fermentacja S-23 starter otrzymałem 41L 13 °Blg oraz 1L brzeczki na kolejny starter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 15 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 Jaką dałeś wodę? Z tego co czytaliśmy dortmunder wymaga trochę twardszej wody. Modyfikowałeś coś? Masz może parametry swojej wody? goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 18 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 Cześć Woda z kranu. Parametry wody posiadam tylko nie pamiętam gdzie wsadziłem. Postaram się odszukać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 18 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 # nr 88 Tmave Zasyp - pilznenski Weyermann - 5,0 kg, - monachijski Litovel - 3,0 kg, - Żywiecki palony 800 EBC 0,35 - Carafa typ III 1300-1500 EBC Weyermann 0,27 Zacieranie 52°C 10', 63°C 55', 72°C 45'. 78°C filtracja Chmielenie 60' 60g Marynka granulat na 60' 40g Hallertau Tradition granulat na 20' 20g Perle granulat na 2' Fermentacja W 34/70 starter Uzyskałem 43 L 13,5°Blg Mapak 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 18 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 Miałeś nie warzyć (to wersja twojej żonki) Chyba pogoda ci pomogła podjąć jedynie słuszną decyzję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 19 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 Mam 3 dni urlopu zaległego za 2012r. Jak tego nie wykorzystać na uwarzenie piwa. Zona jeszcze nie popełniła swojej Warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 20 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 # 84 Baltic Porter zabutelkowany 120g cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 02-04-2013 # 87 Dortmunder przelałam na cichą 3,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 # nr 88 Tmave przelałem na cichą odfermentowało do 3,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2013 # 87 Dortmunder zabutelkowany z dodatkiem 215g cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2013 # nr 88 Tmave w całości zabutelkowałem z dodatkiem 210g cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 # nr 89 Witbier Zasyp - pilzneński Weyermann 4,0 kg - pszenica niesłodowana 4,0 kg - płatki owsiane 0,5 kg - płatki jęczmienne 0,40kg Zacieranie Pszenicę oraz płatki jęczmienne skleikowałem w 10l wody przerwa 15 minut w temp 100°C. Dolałem 15L zimnej wody i dodałem słód 50°C 15' , 66°C 40', 69 °C 20', 72°C 30' 78°C filtracja Chmielenie 70' 60' - 40g Sybilla granulat 20'- 23g Perle granulat 9' - Kolędra 15g 5' – 100g świeżych skórek ze słodkiej pomarańczy 3' - Kolędra 15g Fermentacja wyest 3463 forbiden fruit (gęstwa od Josefika dziękuje). Przy okazji pozdrawiam całą ekipę z Browaru Pod Starą Pipą Uzyskałem 43 L 10,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Dzisiaj rano na Witku unosiła się piękna czapa temp 17°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 wyest 3463 forbiden fruit (gęstwa od Josefika dziękuje). Przy okazji pozdrawiam całą ekipę z Browaru Pod Starą Pipą Dzisiaj rano na Witku unosiła się piękna czapa temp 17°C I my pozdrawiamy Krzysiu daj wyżej te drożdże naprawdę uwielbiają ciepło, jak masz możliwość to 22-24C bo inaczej będzie ci się fermentacja ślimaczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 OK po pracy przestawiam do 22°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 2 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 # nr 89 Witbier przelałem na cichą 3°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 10 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 # # nr 89 Witbier zakegowany oraz zabutelkowany 160g cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 13 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 Ostatnia warka sezonu 2012-2013 # nr 90 Hefe-Weizen ala Jejski Zasyp: pszeniczny 4,2 kg pilzneński 4,0 kg zakwaszający 0,2 kg Zacieranie - 40°C - 10' Dekokt 64-63°C - 45', 72°C-15' Gotowanie 15' Po dolaniu dekoktu 64-63°C 30', 72°C 30', 76°C 15' - filtracja Chmielenie 75' Po 15' – cały chmiel Chmiel Marynka 14g 10%Ak granulat Chmiel Sybilla 28g granulat Uzyskałem 45 L 12°Blg Fermentacja WB-06 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 24 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 # nr 90 Hefe-Weizen ala Jejski zakegowany i zabutelkowany z dodatkiem 180g cukru SEZON 2012-13 Zamknięty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 8 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 (edytowane) Sezon 2013-14 Rozpoczęty Warka nr 91 American IPA Zasyp: Słód Pale Ale 5,0 kg Słód Pilzneński 2,2 kg Słód pszeniczny 0,5 kg Słód Cara Pils 0,5kg Słód Caraaroma 0,3 kg Zacieranie - 50°C - 15' - 68°C - 80' - 72°C - 15' > 78°C - Filtracja Chmielenie 65' Chmiel Citra (granulat, 12%)- 30g > 60' Chmiel Chinook (granulat, 12,2%)- 30g > 60' Chmiel Amarillo (szyszki, 8,6%)- 20g > 60' Chmiel Cascade (szyszki, 6,5%) - 35g > 30' Chmiel Mosaic (granulat, 11,1%)- 29g > 25' Chmiel Citra (granulat, 12%)- 32g > 10' Chmiel Mosaic (granulat, 11,1%)- 27g > 10' Uzyskałem 31 L 16°Blg oraz 2 L na startery lub do refermentacji Fermentacja uwodnione US-05 Edytowane 8 Października 2013 przez Szwed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 8 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 No już myślałem że ten rok sobie postanowiłeś odpuścić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 9 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 Sezon zaczyna się na św.Michała, więc poślizg ma minimalny Latem piwko się pije a nie warzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 9 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 No to pojechałeś po bandzie z chmielami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się