Szwed Opublikowano 2 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2010 (edytowane) Warka nr 1 24.03.2009 Marcowe - Oktoberfestbier 13°Blg Zasyp - Pilzneński 3,2 - Monachijski 0,8 - Carapils 0,3 - Caramunich 0,2 chmiele aromatyczne Hallertau Spalt Select 50g (granulat) Tettnanger 30g drożdże Saflager W34/70 Zacieranie 10 L wody 53°C 15 minut 62°C 30 minut 72°C do negatywnej próby jodowej 78°C filtracja Chmielenie 65 minut 5 minuta 15 g Hallertau Spalt Select 50g (granulat) 50 minuta 10g Tettnanger 30g otrzymałem 23L 13 blg Fermentacja zalecana 10 °C u mnie była wyższa 03.04.2009 przelewam na cicha Rozlew 200 g glukozy odfermentowało do 4 blg 27.04.2009 rozlew do butelek 43 szt Przy tej warce wsparcia udzielił mi Ignac99 doświadczony wówczas piwowar, bo miał na koncie 4 warki w tym 2 z zacieraniem Piwo udało się znakomicie od tej pory sklepowe już mi przestały smakować. Edytowane 29 Marca 2013 przez elroy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 2 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2010 (edytowane) Warka nr 2 06-05-2009 Koelsch Zasyp - słód pilznenski 3,7 kg, - słód pszeniczny 0,5 kg, - chmiel Hallertau Spalt Select 60 g (granulat), - drożdże górnej fermentacji Safbrew S-33 10 g, Zacieranie 10 L wody 43°C 20 minut 66°C 30 minut 70°C 15 minut 78°C filtracja Chmielenie 70 minut 10 minuta 40g Hallertau Spalt Select 60 minuta 20g Hallertau Spalt Select otrzymałem 21 L 12 blg Fermentacja 17-18 °C 16.05.2009 przelewam na cicha Rozlew 200 g glukozy odfermentowało do 3 blg 01.07.2009 rozlew do butelek 41 szt To piwo potrzebowało 3 miesięcy aż się ułożyło Edytowane 10 Listopada 2011 przez apolloks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 2 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2010 (edytowane) Warka nr 3 28-05-2009 Dortmunder 13oBlg Zasyp - słód pilznenski - 3,7 kg, - słód monachijski typ II Weyermann? ? 0,6 kg, - słód Carapils? I ? 0,6 kg - chmiel Perle - 30 g (granulat), - chmiel Spalt Select 30 g (granulat) - drożdże Saflager S-23 11,5g Zacieranie 11 L wody 50°C 20 minut Dolewam 6 l gorącej wody 67°C 45 minut 78°C filtracja Chmielenie 75 minut 15 minuta 30 g Perle (granulat), 55 minuta 10g Spalt Select 60 g (granulat), 70 minuta 20g Spalt Select 60 g (granulat), otrzymałem 23L 13 blg Fermentacja zalecana 11 °C było więcej Rozlew 200 g glukozy odfermentowało do 3,5 blg 08.06.2009 przelewam na cicha Edytowane 10 Listopada 2011 przez apolloks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 2 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2010 (edytowane) Warka nr 4 23-07-2009 A?la Grodziskie 8oBlg Zestaw zawiera: - słód pszeniczny jasny 1 kg, - słód wędzony 1,5 kg, - chmiel aromatyczny Lubelski 50 g (granulat), - drożdże górnej fermentacji Safbrew S-33 10 g, Zacieranie 5 L wody 40°C 30 minut dolewam 2 L gorącej wody 50°C 20 minut dolewam 3 L gorącej wody 70°C 30 minut dolewam 2 L gorącej wody 75°C 30 minut filtracja Chmielenie 90 minut Od początku gotowania 30 g aromatyczny Lubelski 20 minuta 20g aromatyczny Lubelski otrzymałem 23L 8 blg Fermentacja 22 °C 29.07.2009 przelewam na cicha Rozlew 200 g glukozy odfermentowało do 3 blg Edytowane 10 Listopada 2011 przez apolloks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 2 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2010 (edytowane) Warka nr 5 04.08.2009 Pszeniczne (Hefe-Weizen) zasyp : - słód pszeniczny Weyermann 2,5 kg, - słód pilzneński Weyermann 1,6 kg, - słód Weyermann Carahell?, 0,2 kg, - chmiel aromatyczny Lubelski 50 g (granulat), - drożdże suche do piwa pszenicznego Safbrew WB-06 11,5 g, Zacieranie 10 L wody 45°C 10 minut przerwa ferulikowa 53°C 15 minut przerwa białkowa 63°C 30 minut przerwa maltozowa 72°C do negatywnej próby jodowej 78°C filtracja Chmielenie 80 minut 10 minuta 15 g 50 minuta 10g 75 minuta 25g otrzymałem 23L 13,5 blg Fermentacja zalecana 18 -19 °C było więcej Rozlew 200 g glukozy odfermentowało do 4 blg 11.08.2009 przelewam na cicha O tym już pisałem wcześniej http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?pid=30886#p30886 z powodu braku sterylizowania otrzymałem Kwasiore trzeba było tym zasilic kanalizacje Edytowane 10 Listopada 2011 przez apolloks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 2 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2010 (edytowane) Warka nr 6 17-08-2009 Red Irish Ale Zasyp : - słód pale ale 2,7 kg,, - słód monachijski Typ I Weyermann 0,8 kg, - słód Carared? 0,5 kg, - palony jeczmien (roasted barley) Weyermann 0,05 kg, - chmiel aromatyczny Lubelski 30 g (granulat), - chmiel goryczkowy Marynka 20 g (granulat), - drożdże Safale S-04 11,5 g, Zacieranie 12 L wody 67°C 60 minut 72°C trzymam do negatywnej próby jodowej 78°C filtracja Chmielenie 60 minut 5 minuta 20 g goryczkowy Marynka (granulat), 30 minuta 30g aromatyczny Lubelski (granulat), otrzymałem 23L 13 blg Fermentacja 18-22 °C burzliwa 7 dni cicha 16 dni 25.08.2009 przelewam na cicha Rozlew 200 g glukozy odfermentowało do 4 blg Bardzo smaczne piwo ulubione mojej żoneczki Edytowane 10 Listopada 2011 przez apolloks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 2 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2010 (edytowane) Warka nr 7 16-09-2009 STOUT 12oBlg. zasyp: - słód Pale Ale Weyermann 3,2 kg, - słód Carafa? Typ II 0,1 kg, - jeczmien palony (roasted barley) Weyermann 0,3 kg, - płatki jeczmienne błyskawiczne 0,5 kg, - chmiel goryczkowy Marynka 25 g (granulat), - drożdże Safale S-04 11,5g, Zacieranie 12 L wody słód jasny i płatki 67°C 45 minut po negatywnej próbie jodowej dodaje śrutę słodu ciemnego i jęczmienia palonego 72°C - 10 minut 78°C filtracja Chmielenie 60 minut 5 minuta 15 g goryczkowy Marynka (granulat), 40 minuta 10g goryczkowy Marynka (granulat), otrzymałem 22,5L 12 blg Fermentacja 20 °C 28.09.2009 przelewam na cicha Rozlew 200 g glukozy odfermentowało do 4 blg 20.10.2009 rozlew do butelek Edytowane 10 Listopada 2011 przez apolloks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 2 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2010 (edytowane) Warka nr 8 19.09.2009 Bitter 10oBlg Zasyp - słód pale ale Weyermann - 3,2 kg, - słód monachijski typ II Weyermann ? 0,25 kg, - słód karmelowy ciemny Caraaroma? - 0,15 kg, - chmiel goryczkowy Challenger - 30 g (granulat), - chmiel aromatyczny East Kent Goldings - 30 g (granulat), - drożdże Safale S-04 11,5g Zacieranie 8 L wody 66°C 60 minut Dolewam gorącej wody 76°C filtracja Chmielenie 70 minut 10 minuta goryczkowy Challenger - 30 g (granulat), 50 minuta aromatyczny East Kent Goldings - 15 g (granulat), 69 minuta aromatyczny East Kent Goldings - 15 g (granulat), Dodaje mech Irlandzki otrzymałem 23,5L 10 blg Fermentacja 18-20 °C 30.09.2009 przelewam na cicha Rozlew 200 g glukozy odfermentowało do 4 blg W moich zapiskach brakuje dat i już nie wiem ile czasu stało na cichej Edytowane 10 Listopada 2011 przez apolloks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 2 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2010 (edytowane) Warka nr 9 03.11.2009 PILS 12°Blg Zasyp - Słód pilzneński 4,0 - Carapils? 0,2 Zacieranie 12 L wody 50°C 30 minut 64°C 30 minut 70°C 30 minut 77°C filtracja Chmielenie 90 minut 10 minuta 30 g aromatyczny lubelski granulki 60 minuta 15g aromatyczny lubelski granulki 85 minuta 15g aromatyczny lubelski granulki drożdże Saflager W34/70 po raz pierwszy podzieliłem saszetke na 2 częsci i zrobiłem starter temperatura fermentacji brzeczki: 10-12°C. nie zanotowałem więcej danych Edytowane 2 Lutego 2010 przez apolloks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 2 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2010 Warka nr 10 PILS czerwony 12°Blg 18-11-2009 Zasyp - pilzneński 4,0 - Carared 0,3 Zacieranie 12 L wody 50°C 25 minut 62°C 30 minut 72°C 30 minut 78°C filtracja Chmielenie 80 minut 15 minuta 25 g goryczkowy Żatecki granulki 25 minuta 50g aromatyczny Żatecki szyszka 70 minuta 25g goryczkowy Żatecki granulki drożdże Saflager W34/70 starter temperatura zalecana fermentacji brzeczki: 10-12°C. było mniej 10.12.2009 przelewam na cicha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 2 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2010 Warka nr 11 24,11,2009 PILS 12°Blg Zasyp - pilzneński 4,0 - Carapils 0,5 Zacieranie 12 L wody 50°C 25 minut 62°C 30 minut 72°C 30 minut 78°C filtracja Chmielenie 80 minut 15 minuta 25 g goryczkowy Żatecki granulki 25 minuta 50g aromatyczny Żatecki szyszka 70 minuta 25g goryczkowy Żatecki granulki Drożdże płynne gęstwa Wyeast 2124 Bohemian Lager temperatura fermentacji brzeczki: 10-12°C. 04.12.2009 przelewam na cicha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 2 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2010 Warka nr 12 10,12,2009 Dubell Onufrego 13°Blg Zasyp - pilzneński 3,5 - pszeniczny 0,65 - monachijski 1,0 - caramunich 0,2 - palony 0,06 Zacieranie 12 L wody 55°C 15 minut 63°C 35 minut 72°C 40 minut 78°C filtracja Chmielenie 75 minut 15 minuta 25 g aromatyczny Żatecki szyszka 20 minuta 20g goryczkowy Marynka granulki 50 minuta 25g aromatyczny Żatecki szyszka 55 minuta rodzynki 100 lub 200g nie pamiętam paczka mała Wyszło 23 L Drożdże gęstwa na Dublla od Dori 12.01.2010 rozlew do butelek 4 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 2 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2010 Warka nr 13 17,12,2009 Marcowe - Oktoberfestbier 13°Blg 24L Zasyp 4,9 kg - pilzneński 3,3 - monachijski 1,0 - caramunich 0,3 - carapils 0,3 Zacieranie 12 L wody temp 53°C 15 minut 62°C 30 minut 72°C 20 minut 78°C filtracja Chmielenie 75 minut 15 minuta 25 g aromatyczny Żatecki szyszka 20 minuta 20g goryczkowy Marynka granulki 50 minuta 25g aromatyczny Żatecki szyszka Drożdże Wyeast 2124 Bohemian Lager 28.12.2009 przelewam na cicha 13.01.2010 rozlew do butelek 45 szt 4,5 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 2 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2010 Warka nr 14 29.12.2009 ? Dortmunder 14 BLG Zasyp - Pilzneński 3,3 - Monachijski 1,0 - Carapils 0,2 - Pszeniczny 0,1 Zacieranie 11 L wody temp 50°C 20 minut Dolewam gorącej wody 4 L 67°C 45 minut Podgrzewam do 72 °C 20 minut do negatywnej próby jodowej Podgrzewam do 76 °C filtracja Chmielenie 75 minut 15 minuta 30 g aromatyczny Żatecki szyszka 30 minuta 30g goryczkowy Marynka granulki 60 minuta 20g aromatyczny Żatecki szyszka Wyszlo 22,5L 14 BLG 29.12.2009 Drożdże Wyeast 2124 Bohemian Lager 14.01.2010 przelewam na cicha 27.01.2010 rozlew do butelek dodałem 160 g cukru nie miałem glukozy Piwa Oktoberfest oraz Dortmunder tak się mi udały i smakowały ze postanowiłem nawarzyć ponownie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 2 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2010 (edytowane) Warka nr 15 19-01-2010 Pszeniczne (Hefe-Weizen) - słód pszeniczny 2 kg, - słód pilzneński 2 kg, - słód Carahell 0,2 kg, - chmiel aromatyczny Żatecki 50 g (szyszka), - chmiel goryczkowy Marynka 20 g (granulowany), Zacieranie 10 L wody 45°C 10 minut przerwa ferulikowa 53°C 15 minut przerwa białkowa 63°C 30 minut przerwa maltozowa 72°C do negatywnej próby jodowej 78°C filtracja otrzymałem 23L 11 blg Chmielenie 80 minut 10 minuta 25 g aromatyczny Żatecki szyszka 30 minuta 20g goryczkowy Marynka granulki 75 minuta 25g aromatyczny Żatecki szyszka - drożdże płynne do piwa pszenicznego gęstwa od Ignaca99, Dzisiaj mam zamiar przelac to piwo na cichą fermentacje Edytowane 2 Lutego 2010 przez apolloks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 2 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2010 Cześć Wiedzę że uzupełniłeś zapiski no gratulacje - ja staram się prowadzić na bieżąco ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 2 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2010 warka nr 15 juz na cichej uzyskałem 4 blg jest bardzo mętne ale w smaku dobre, no i zostało mi sporo gestwy mogę kogoś obdarowac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 8 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2010 Dzisiaj popełniłem kolejna 16 Warkę LAGER Zasyp: Pilzneński 4 Monachijski 0,9 Caramunich 0,3 Carared 0,1 Zacieranie 14 L wody temp 53°C 20 minut podgrzałem do 62 °C 30 minut podgrzałem do 72°C 30 minut podgrzewam do 76 °C filtracja Chmielenie 70 minut 30 minuta 40g goryczkowy Marynka granulki 50 minuta 20g aromatyczny Żatecki szyszka 70 minuta 30g aromatyczny Żatecki szyszka Jutro dodam gęstwe 5 generacja Wyeast 2124 Bohemian Lager Pozostała mi już tylko gestwa na piwo pszeniczne Przy okazji udało mi się umyć trochę butelek Czas mi szybko zleciał zapodałem sobie parę płyt i wysłuchałem Perfektu, C. Santany, AC/DC w maju zagrają w warszawie miom marzeniem zawsze było być na koncercie Rolling Stones oraz AC?DC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 9 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 Cześć. 14 L wody temp 53°C 20 minut Ta przerwa może wpłynąć na pianę a właściwie jej brak lub nietrwałość. Ja omijam ta przerwą lub robię krótszą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 9 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 Warka nr 16 LAGER Drożdże zadane czekam, kiedy się zabiorą do pracy. Wyszło mi 25 L Ok 13 Blg mam wątpliwości co do dokładności areometru karteczka ze skalą w środku szklanej rurki sie przesunęła i pomiar zaniża o jakieś 2 Blg. Napiszcie jak się sprawują wasze cukromierze czy jesteście zadowoleni. Ja używam z firmy BIOWIN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 9 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 Cześć. Napiszcie jak się sprawują wasze cukromierze czy jesteście zadowoleni. Ja używam z firmy BIOWIN no niestety sprzęt z biowinu jest tandetny sprawdź w czystej wodzie czy wskazuje zero czy inną wartość .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 9 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 Sprawdzałem i pokazuje żle na moje oko o 2 Blg za malo czyli nie wskazuje zera tylko ponizej a jaki areometr jest godny polecenia ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agrest Opublikowano 9 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 mam dwa biowiniowe (w jednym stłukłem menzurkę) i oba są ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 11 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2010 Warka nr 17 03.03.2010 Doppelbock Zasyp: Pilzneński 4 Monachijski 2 Wiedeński 2 Zacieranie - 25 litrów wody o temp 50°C - podnosimy do 62°C 30 minut - odbieram 8 litrów - dekokt i gotujemy 20 minut - zwracam powoli dekokt do całości i podnoszę temp. do 72°C 30 minut Chmielenie 90 minut 30g Marynki - 60 minut 30g Lubelski - 20 minut mech irlandzki 5g dodana w 70 minucie gotowania drożdże Lager Munich Wyszlo 26 L 19 blg Warka wg receptury WENY nieco zmieniona. Nie dałem słodu Caraamber zmieniłem też chmiel aromatyczny na Lubelski. Kolorek piwa jasny jak przy lagrach, Czy to jeszcze można nazwać Kożlakiem nie wiem ale spodzeiewam się piwa dobrego w smaku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 23 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2010 Dzisiaj wykonałem pomiar Warki nr 17 blg zeszło z 19 do 7. Zamieszałem łychą w fermentatorze drożdże się wymieszały> Napiszcie czy to był dobry ruch? czy popełniłem błąd i miałem zostawić jeszcze z tydzień na burzliwej?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się