Skocz do zawartości

Browar Onufry


Rekomendowane odpowiedzi

Warka nr 18 22-03-2010

Dubell 17°Blg przepis pożyczyłem od Jacka Stachowskiego (Stasiek) z viki

Zasyp

- pilzneński 3,5

- pszeniczny 0,5

- monachijski 1,0

- caramunich 0,2

- palony 0,06

Zacieranie 12 L wody

55°C 15 minut

63°C 30 minut

72°C 40 minut

78°C filtracja

Chmielenie 60 minut

30g Marynki - 60 minut

25g Marynki - 10 minut

Rodzynki 100g 10 minut

Cukier kandyzowany 500g 10 minut

Drożdże Wyeast 1214 Belgian Abbey

Wyszło 25 L

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj przelałem na cichą warki nr 17 i 18

Koźlak odfermentował do 5 blg z 19-tu

Dubell do 4 blg z 17-tu.

Obie Warki smakują dobrze . Mój Dubell był bardzo mętny drożdże tak się namnożyły ze zakryły częściowo wylew z kranika przelałem za pomocą wężyka. Jest bardzo mętny trochę mnie to zaskoczyło i martwi.

Proszę o radę czy wstawić go teraz do chłodnego miejsca 14stC ? celem wyklarowania czy trzymać w temp pokojowej ok. 20 stC.

 

Dodam że te drożdże Wyeast 1214 Belgian Abbey mieszały się błyskawicznie z brzeczka nawet przy najmniejszym ruchu fermentatora, Inne drożdże przy przelewaniu pięknie siedziały na dnie i się nie burzyły

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie martw się. Moje piwa na tych drożdżach też były bardzo mętne przy przelewaniu na cichą. Jedno jest już zabutelkowane i wydaje mi się , że było całkiem nieźle wyklarowane. Myślę, że za dwa tygodnie będzie już można zrobić pierwszą degustację. Trippla będę butelkował za kilka dni, zobaczę, jaki efekt dała cicha fermentacja.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dzisiaj uwarzyłem

Warka nr 19

Triple 19°Blg

wzorowany na przepisie od cieplyl dodatkowo dodałem wiedeński 0,2kg

 

Zasyp:

4,7 kg słód pilźnieński

0,6 kg monachijski I

0,2 wiedeński

0,2 kg carapils

1 kg cukru kandyz

25 g lubelski

35 g marynka

5g mech Irlandzki

 

Zacieranie:

 

64°C ? 30 min

72°C - 30 min

78°C i filtracja

 

Chmielenie:

 

60 min 15 lubelski i 15 marynka granulat

10 min 10 lubelski i 20 marynka granulat

Drożdże Wyeast 1214 Belgian Abbey

Wyszło 26 L

Edytowane przez apolloks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

15 04 2010

Warka nr 20 Monachijskie Jasne 14 °Blg

Przepis podpatrzony od sziszi troszeczkę wiecej slodu dodałem

Zobaczymy co się warzy i pije w Zielonej Górze :)

zasyp

słód pilzneński 3,50 kg

Karapils 0,25 kg

słód wiedeński 0,50 kg

słód monachijski 0,50 kg

słód pszeniczny 0,15 kg

Marynka [granulat 30 gr

Lublin granulat 15 gr

 

Zacieranie

63°C -55'

75°C -20'

Gotowanie 70'

60' chmiel goryczkowy, 15' aromatyczny

 

Fermentacja

zadane Munich Lager

Edytowane przez apolloks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

25.04.2010

Warka nr 21 Monachijskie Ciemne

3,2 kg słód monachijski

2,0 kg słód pilzneński

0,3 kg karmelowy ciemny Caraaroma

40 g granulat Lubelski [4,00 %] (60 min)

10 g granulat Lubelski [4,00 %] (3 min)

drożdże Munich Lager

Zacieranie

Dekokcyjne

40 min 65,0°C

20 min 70,°C l 20min, gotowałem

całość jeszcze 20 min w 72°C

76°C - filtracja

uzyskalem 25 L 12,5 Blg

Edytowane przez apolloks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

10 05 2010

Warka nr 22 American Lager

zasyp

słód pilzneński 4,00 kg

słód wiedeński 0,50 kg

słód Caraaroma 0,10 kg

słód pszeniczny 0,10 kg

 

Ryż 1,kg

Marynka [granulat 30 gr

Lublin granulat 30 gr

 

Ryż gotowałem pół godz.

Zacieranie

62°C -55'

73°C -30'

Gotowanie 70'

60' Marynka [granulat 30 gr

15' Lublin granulat 30 gr

Uzyskałem 32 L 12°Blg

2,5L odebrałem do refermentacji

Fermentacja

Wyeast 2112 California Lager

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 21 Monachijskie Ciemne wczoraj przelałem na cichą odfermentowała ładnie do 4 °Blg

Natomiast drożdze w warce nr 22 American Lager podniosły dekiel na pół cm i wyszły pospacerować

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jak wygląda to piwo? Dzisiaj butelkowałem warkę 36A i 36B na tych drożdżach. Po dwóch tygodniach burzliwej i dwóch cichej piwo jest bardzo mętne, nie miałem jeszcze tak mętnego piwa przy butelkowaniu. Odfermentowało do 4 Blg, ładnie pachnie, nieźle smakuje, zobaczę co z niego wyjdzie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam kolejne trzy warki na tych drożdżach (jedna na cichej , dwie na burzliwej) i wszystkie wyglądają podobnie, są mętne ale nic niepokojącego nie zauważyłem. Może te drożdże tak po prostu mają?

Edytowane przez Ignac99
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.