Pieron Opublikowano 23 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2010 Dwa lata temu była moda na mieszanie. Teraz mało kto robi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 23 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2010 Warka nr 18 22-03-2010 Dubell 17°Blg przepis pożyczyłem od Jacka Stachowskiego (Stasiek) z viki Zasyp - pilzneński 3,5 - pszeniczny 0,5 - monachijski 1,0 - caramunich 0,2 - palony 0,06 Zacieranie 12 L wody 55°C 15 minut 63°C 30 minut 72°C 40 minut 78°C filtracja Chmielenie 60 minut 30g Marynki - 60 minut 25g Marynki - 10 minut Rodzynki 100g 10 minut Cukier kandyzowany 500g 10 minut Drożdże Wyeast 1214 Belgian Abbey Wyszło 25 L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 31 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2010 Dzisiaj przelałem na cichą warki nr 17 i 18 Koźlak odfermentował do 5 blg z 19-tu Dubell do 4 blg z 17-tu. Obie Warki smakują dobrze . Mój Dubell był bardzo mętny drożdże tak się namnożyły ze zakryły częściowo wylew z kranika przelałem za pomocą wężyka. Jest bardzo mętny trochę mnie to zaskoczyło i martwi. Proszę o radę czy wstawić go teraz do chłodnego miejsca 14stC ? celem wyklarowania czy trzymać w temp pokojowej ok. 20 stC. Dodam że te drożdże Wyeast 1214 Belgian Abbey mieszały się błyskawicznie z brzeczka nawet przy najmniejszym ruchu fermentatora, Inne drożdże przy przelewaniu pięknie siedziały na dnie i się nie burzyły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 31 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2010 Cześć No niestety przy niektórych szczepach drożdży tzeba bardzo deliatnie manipulowac fermentatorem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cieplyl Opublikowano 31 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2010 Może zrób tak, że postaw fermentator na jakimś taborecie i potem po cichej nie ruszając go zlej wszystko za pomocą kranu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 31 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2010 Może zrób tak, że postaw fermentator na jakimś taborecie i potem po cichej nie ruszając go zlej wszystko za pomocą kranu. Dobra myśl tak zrobię. Dzięki za porade Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignac99 Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Nie martw się. Moje piwa na tych drożdżach też były bardzo mętne przy przelewaniu na cichą. Jedno jest już zabutelkowane i wydaje mi się , że było całkiem nieźle wyklarowane. Myślę, że za dwa tygodnie będzie już można zrobić pierwszą degustację. Trippla będę butelkował za kilka dni, zobaczę, jaki efekt dała cicha fermentacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2010 (edytowane) dzisiaj uwarzyłem Warka nr 19 Triple 19°Blg wzorowany na przepisie od cieplyl dodatkowo dodałem wiedeński 0,2kg Zasyp: 4,7 kg słód pilźnieński 0,6 kg monachijski I 0,2 wiedeński 0,2 kg carapils 1 kg cukru kandyz 25 g lubelski 35 g marynka 5g mech Irlandzki Zacieranie: 64°C ? 30 min 72°C - 30 min 78°C i filtracja Chmielenie: 60 min 15 lubelski i 15 marynka granulat 10 min 10 lubelski i 20 marynka granulat Drożdże Wyeast 1214 Belgian Abbey Wyszło 26 L Edytowane 9 Kwietnia 2010 przez apolloks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Wczoraj rozlałem do butelek Koźlaka Warka nr 17 odfermentował ładnie do 4,5 blg. Dzisiaj rozlewałem warke nr 18 Dublla 3,5 blg oraz przelałem na cichą warke nr 19 Triple było 5 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2010 (edytowane) 15 04 2010 Warka nr 20 Monachijskie Jasne 14 °Blg Przepis podpatrzony od sziszi troszeczkę wiecej slodu dodałem Zobaczymy co się warzy i pije w Zielonej Górze zasyp słód pilzneński 3,50 kg Karapils 0,25 kg słód wiedeński 0,50 kg słód monachijski 0,50 kg słód pszeniczny 0,15 kg Marynka [granulat 30 gr Lublin granulat 15 gr Zacieranie 63°C -55' 75°C -20' Gotowanie 70' 60' chmiel goryczkowy, 15' aromatyczny Fermentacja zadane Munich Lager Edytowane 11 Czerwca 2010 przez apolloks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2010 mnie te piwo nawet wyszło, nie chwaląc się tylko chyba powoli już się starzeje jak chcesz wyślę Ci butelkę na próbę daj mi tylko adres na PW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2010 (edytowane) 25.04.2010 Warka nr 21 Monachijskie Ciemne 3,2 kg słód monachijski 2,0 kg słód pilzneński 0,3 kg karmelowy ciemny Caraaroma 40 g granulat Lubelski [4,00 %] (60 min) 10 g granulat Lubelski [4,00 %] (3 min) drożdże Munich Lager Zacieranie Dekokcyjne 40 min 65,0°C 20 min 70,°C l 20min, gotowałem całość jeszcze 20 min w 72°C 76°C - filtracja uzyskalem 25 L 12,5 Blg Edytowane 27 Kwietnia 2010 przez apolloks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Warka nr 19 Triple rozlana do butelek wyszło 48 szt 4 Blg uzyskałem dodałem 150 g glukozy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 2 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2010 Warka nr 20 Monachijskie Jasne została przelana na cichą. Odfermentowało do 4,5 Blg. Ma kolor faktycznie jasny, piwo smakuje dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 2 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2010 no to jest piwo na konkurs czestochowski i zywiecki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 2 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2010 No na żywiec tez. Jak bym na wszystkie konkursy powysyłał, to bym się sam go nie napił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 11 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2010 10 05 2010 Warka nr 22 American Lager zasyp słód pilzneński 4,00 kg słód wiedeński 0,50 kg słód Caraaroma 0,10 kg słód pszeniczny 0,10 kg Ryż 1,kg Marynka [granulat 30 gr Lublin granulat 30 gr Ryż gotowałem pół godz. Zacieranie 62°C -55' 73°C -30' Gotowanie 70' 60' Marynka [granulat 30 gr 15' Lublin granulat 30 gr Uzyskałem 32 L 12°Blg 2,5L odebrałem do refermentacji Fermentacja Wyeast 2112 California Lager Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 12 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2010 Cześć Mam nadzieje ze Twoje piwko będzie ciemniejsze niż moja 'cytryna' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 12 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2010 Tak będzie ciemniejsze dałem Caraaroma choć mogło być więcej . Twój skośnooki smakował mi, a Kolorek jasny w tym stylu jest OK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 12 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2010 Warka nr 21 Monachijskie Ciemne wczoraj przelałem na cichą odfermentowała ładnie do 4 °Blg Natomiast drożdze w warce nr 22 American Lager podniosły dekiel na pół cm i wyszły pospacerować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 13 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2010 (edytowane) Warka nr 20 Monachijskie Jasne zabutelkowana odfermentowała do ok 4 °Blg dodałem 160 g glukozy Edytowane 13 Maja 2010 przez apolloks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 24 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2010 Warka nr 22 American Lager dzisiaj przelałem na cicha ładnie odfermentowało. 4 blg Drozdze sie bardzo namnozyły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignac99 Opublikowano 24 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2010 Jak wygląda to piwo? Dzisiaj butelkowałem warkę 36A i 36B na tych drożdżach. Po dwóch tygodniach burzliwej i dwóch cichej piwo jest bardzo mętne, nie miałem jeszcze tak mętnego piwa przy butelkowaniu. Odfermentowało do 4 Blg, ładnie pachnie, nieźle smakuje, zobaczę co z niego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 24 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2010 No moje tez jest mentne. Nawet niewielki ruch fermentatorem powoduje ze drożdze sie mieszaja z brzeczką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignac99 Opublikowano 24 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2010 (edytowane) Mam kolejne trzy warki na tych drożdżach (jedna na cichej , dwie na burzliwej) i wszystkie wyglądają podobnie, są mętne ale nic niepokojącego nie zauważyłem. Może te drożdże tak po prostu mają? Edytowane 24 Maja 2010 przez Ignac99 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się