Skocz do zawartości

Browar Onufry


Rekomendowane odpowiedzi

Warka nr 1 24.03.2009

Marcowe - Oktoberfestbier 13°Blg

Zasyp

- Pilzneński 3,2

- Monachijski 0,8

- Carapils 0,3

- Caramunich 0,2

 

chmiele aromatyczne

Hallertau Spalt Select 50g (granulat)

Tettnanger 30g

drożdże Saflager W34/70

 

Zacieranie

10 L wody

53°C 15 minut

62°C 30 minut

72°C do negatywnej próby jodowej

78°C filtracja

 

Chmielenie 65 minut

5 minuta 15 g Hallertau Spalt Select 50g (granulat)

50 minuta 10g Tettnanger 30g

otrzymałem 23L 13 blg

 

Fermentacja zalecana 10 °C u mnie była wyższa

03.04.2009 przelewam na cicha

 

Rozlew 200 g glukozy odfermentowało do 4 blg

 

27.04.2009 rozlew do butelek 43 szt

 

Przy tej warce wsparcia udzielił mi Ignac99 doświadczony wówczas piwowar, bo miał na koncie 4 warki w tym 2 z zacieraniem

Piwo udało się znakomicie od tej pory sklepowe już mi przestały smakować.

Edytowane przez elroy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 2 06-05-2009

Koelsch

Zasyp

- słód pilznenski 3,7 kg,

- słód pszeniczny 0,5 kg,

- chmiel Hallertau Spalt Select 60 g (granulat),

- drożdże górnej fermentacji Safbrew S-33 10 g,

 

Zacieranie

10 L wody

43°C 20 minut

66°C 30 minut

70°C 15 minut

78°C filtracja

Chmielenie 70 minut

10 minuta 40g Hallertau Spalt Select

60 minuta 20g Hallertau Spalt Select

otrzymałem 21 L 12 blg

 

Fermentacja 17-18 °C

16.05.2009 przelewam na cicha

Rozlew 200 g glukozy odfermentowało do 3 blg

01.07.2009 rozlew do butelek 41 szt

To piwo potrzebowało 3 miesięcy aż się ułożyło

Edytowane przez apolloks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 3 28-05-2009

Dortmunder 13oBlg

Zasyp

- słód pilznenski - 3,7 kg,

- słód monachijski typ II Weyermann? ? 0,6 kg,

- słód Carapils? I ? 0,6 kg

- chmiel Perle - 30 g (granulat),

- chmiel Spalt Select 30 g (granulat)

- drożdże Saflager S-23 11,5g

 

Zacieranie

11 L wody

50°C 20 minut

Dolewam 6 l gorącej wody 67°C 45 minut

78°C filtracja

Chmielenie 75 minut

15 minuta 30 g Perle (granulat),

55 minuta 10g Spalt Select 60 g (granulat),

70 minuta 20g Spalt Select 60 g (granulat),

otrzymałem 23L 13 blg

 

Fermentacja zalecana 11 °C było więcej

 

Rozlew 200 g glukozy odfermentowało do 3,5 blg

08.06.2009 przelewam na cicha

Edytowane przez apolloks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 4 23-07-2009

A?la Grodziskie 8oBlg

Zestaw zawiera:

- słód pszeniczny jasny 1 kg,

- słód wędzony 1,5 kg,

- chmiel aromatyczny Lubelski 50 g (granulat),

- drożdże górnej fermentacji Safbrew S-33 10 g,

 

Zacieranie

 

5 L wody 40°C 30 minut

dolewam 2 L gorącej wody 50°C 20 minut

dolewam 3 L gorącej wody 70°C 30 minut

dolewam 2 L gorącej wody 75°C 30 minut

filtracja

Chmielenie 90 minut

Od początku gotowania 30 g aromatyczny Lubelski

20 minuta 20g aromatyczny Lubelski

otrzymałem 23L 8 blg

Fermentacja 22 °C

29.07.2009 przelewam na cicha

 

Rozlew 200 g glukozy odfermentowało do 3 blg

Edytowane przez apolloks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 5 04.08.2009

Pszeniczne (Hefe-Weizen)

 

zasyp :

- słód pszeniczny Weyermann 2,5 kg,

- słód pilzneński Weyermann 1,6 kg,

- słód Weyermann Carahell?, 0,2 kg,

- chmiel aromatyczny Lubelski 50 g (granulat),

- drożdże suche do piwa pszenicznego Safbrew WB-06 11,5 g,

 

Zacieranie

10 L wody

45°C 10 minut przerwa ferulikowa

53°C 15 minut przerwa białkowa

63°C 30 minut przerwa maltozowa

72°C do negatywnej próby jodowej

78°C filtracja

Chmielenie 80 minut

10 minuta 15 g

50 minuta 10g

75 minuta 25g

otrzymałem 23L 13,5 blg

 

Fermentacja zalecana 18 -19 °C było więcej

 

Rozlew 200 g glukozy odfermentowało do 4 blg

 

11.08.2009 przelewam na cicha

 

O tym już pisałem wcześniej

http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?pid=30886#p30886

z powodu braku sterylizowania otrzymałem Kwasiore trzeba było tym zasilic kanalizacje

Edytowane przez apolloks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 6 17-08-2009

Red Irish Ale

Zasyp :

- słód pale ale 2,7 kg,,

- słód monachijski Typ I Weyermann 0,8 kg,

- słód Carared? 0,5 kg,

- palony jeczmien (roasted barley) Weyermann 0,05 kg,

- chmiel aromatyczny Lubelski 30 g (granulat),

- chmiel goryczkowy Marynka 20 g (granulat),

- drożdże Safale S-04 11,5 g,

 

Zacieranie

12 L wody

67°C 60 minut

72°C trzymam do negatywnej próby jodowej

78°C filtracja

Chmielenie 60 minut

5 minuta 20 g goryczkowy Marynka (granulat),

30 minuta 30g aromatyczny Lubelski (granulat),

otrzymałem 23L 13 blg

 

Fermentacja 18-22 °C

burzliwa 7 dni

cicha 16 dni

25.08.2009 przelewam na cicha

 

Rozlew 200 g glukozy odfermentowało do 4 blg

 

Bardzo smaczne piwo ulubione mojej żoneczki

Edytowane przez apolloks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 7 16-09-2009

STOUT 12oBlg.

zasyp:

- słód Pale Ale Weyermann 3,2 kg,

- słód Carafa? Typ II 0,1 kg,

- jeczmien palony (roasted barley) Weyermann 0,3 kg,

- płatki jeczmienne błyskawiczne 0,5 kg,

 

- chmiel goryczkowy Marynka 25 g (granulat),

- drożdże Safale S-04 11,5g,

 

Zacieranie

12 L wody

słód jasny i płatki 67°C 45 minut

po negatywnej próbie jodowej dodaje śrutę słodu ciemnego i jęczmienia palonego

72°C - 10 minut

78°C filtracja

Chmielenie 60 minut

5 minuta 15 g goryczkowy Marynka (granulat),

40 minuta 10g goryczkowy Marynka (granulat),

otrzymałem 22,5L 12 blg

 

Fermentacja 20 °C

28.09.2009 przelewam na cicha

Rozlew 200 g glukozy odfermentowało do 4 blg

20.10.2009 rozlew do butelek

Edytowane przez apolloks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 8 19.09.2009

Bitter 10oBlg

Zasyp

- słód pale ale Weyermann - 3,2 kg,

- słód monachijski typ II Weyermann ? 0,25 kg,

- słód karmelowy ciemny Caraaroma? - 0,15 kg,

 

- chmiel goryczkowy Challenger - 30 g (granulat),

- chmiel aromatyczny East Kent Goldings - 30 g (granulat),

- drożdże Safale S-04 11,5g

 

Zacieranie

8 L wody

66°C 60 minut

Dolewam gorącej wody 76°C

filtracja

Chmielenie 70 minut

10 minuta goryczkowy Challenger - 30 g (granulat),

50 minuta aromatyczny East Kent Goldings - 15 g (granulat),

69 minuta aromatyczny East Kent Goldings - 15 g (granulat),

Dodaje mech Irlandzki

otrzymałem 23,5L 10 blg

 

Fermentacja 18-20 °C

30.09.2009 przelewam na cicha

Rozlew 200 g glukozy odfermentowało do 4 blg

W moich zapiskach brakuje dat i już nie wiem ile czasu stało na cichej

Edytowane przez apolloks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 9 03.11.2009

PILS 12°Blg

Zasyp

- Słód pilzneński 4,0

- Carapils? 0,2

Zacieranie 12 L wody

50°C 30 minut

64°C 30 minut

70°C 30 minut

77°C filtracja

 

Chmielenie 90 minut

10 minuta 30 g aromatyczny lubelski granulki

60 minuta 15g aromatyczny lubelski granulki

85 minuta 15g aromatyczny lubelski granulki

 

drożdże Saflager W34/70 po raz pierwszy podzieliłem saszetke na 2 częsci i zrobiłem starter

temperatura fermentacji brzeczki: 10-12°C.

 

nie zanotowałem więcej danych

Edytowane przez apolloks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 10

PILS czerwony 12°Blg 18-11-2009

Zasyp

- pilzneński 4,0

- Carared 0,3

Zacieranie 12 L wody

50°C 25 minut

62°C 30 minut

72°C 30 minut

78°C filtracja

 

Chmielenie 80 minut

15 minuta 25 g goryczkowy Żatecki granulki

25 minuta 50g aromatyczny Żatecki szyszka

70 minuta 25g goryczkowy Żatecki granulki

 

drożdże Saflager W34/70 starter

temperatura zalecana fermentacji brzeczki: 10-12°C. było mniej

10.12.2009 przelewam na cicha

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 11 24,11,2009

PILS 12°Blg

Zasyp

- pilzneński 4,0

- Carapils 0,5

Zacieranie 12 L wody

50°C 25 minut

62°C 30 minut

72°C 30 minut

78°C filtracja

 

Chmielenie 80 minut

15 minuta 25 g goryczkowy Żatecki granulki

25 minuta 50g aromatyczny Żatecki szyszka

70 minuta 25g goryczkowy Żatecki granulki

 

Drożdże płynne gęstwa Wyeast 2124 Bohemian Lager

temperatura fermentacji brzeczki: 10-12°C.

 

04.12.2009 przelewam na cicha

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 12 10,12,2009

Dubell Onufrego 13°Blg

Zasyp

- pilzneński 3,5

- pszeniczny 0,65

- monachijski 1,0

- caramunich 0,2

- palony 0,06

Zacieranie 12 L wody

55°C 15 minut

63°C 35 minut

72°C 40 minut

78°C filtracja

 

Chmielenie 75 minut

15 minuta 25 g aromatyczny Żatecki szyszka

20 minuta 20g goryczkowy Marynka granulki

50 minuta 25g aromatyczny Żatecki szyszka

55 minuta rodzynki 100 lub 200g nie pamiętam paczka mała

Wyszło 23 L

Drożdże gęstwa na Dublla od Dori

 

12.01.2010 rozlew do butelek 4 blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 13 17,12,2009

Marcowe - Oktoberfestbier 13°Blg 24L

Zasyp 4,9 kg

- pilzneński 3,3

- monachijski 1,0

- caramunich 0,3

- carapils 0,3

Zacieranie

12 L wody temp 53°C 15 minut

62°C 30 minut

72°C 20 minut

78°C filtracja

 

Chmielenie 75 minut

15 minuta 25 g aromatyczny Żatecki szyszka

20 minuta 20g goryczkowy Marynka granulki

50 minuta 25g aromatyczny Żatecki szyszka

 

Drożdże Wyeast 2124 Bohemian Lager

 

28.12.2009 przelewam na cicha

13.01.2010 rozlew do butelek 45 szt 4,5 blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 14

29.12.2009

? Dortmunder 14 BLG

Zasyp

- Pilzneński 3,3

- Monachijski 1,0

- Carapils 0,2

- Pszeniczny 0,1

 

Zacieranie

11 L wody temp 50°C 20 minut

Dolewam gorącej wody 4 L 67°C 45 minut

Podgrzewam do 72 °C 20 minut do negatywnej próby jodowej

Podgrzewam do 76 °C filtracja

 

Chmielenie 75 minut

15 minuta 30 g aromatyczny Żatecki szyszka

30 minuta 30g goryczkowy Marynka granulki

60 minuta 20g aromatyczny Żatecki szyszka

Wyszlo 22,5L 14 BLG

29.12.2009 Drożdże Wyeast 2124 Bohemian Lager

14.01.2010 przelewam na cicha

27.01.2010 rozlew do butelek dodałem 160 g cukru nie miałem glukozy

 

Piwa Oktoberfest oraz Dortmunder tak się mi udały i smakowały ze postanowiłem nawarzyć ponownie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 15 19-01-2010

 

Pszeniczne (Hefe-Weizen)

- słód pszeniczny 2 kg,

- słód pilzneński 2 kg,

- słód Carahell 0,2 kg,

- chmiel aromatyczny Żatecki 50 g (szyszka),

- chmiel goryczkowy Marynka 20 g (granulowany),

 

Zacieranie

10 L wody

45°C 10 minut przerwa ferulikowa

53°C 15 minut przerwa białkowa

63°C 30 minut przerwa maltozowa

72°C do negatywnej próby jodowej

78°C filtracja

otrzymałem 23L 11 blg

Chmielenie 80 minut

10 minuta 25 g aromatyczny Żatecki szyszka

30 minuta 20g goryczkowy Marynka granulki

75 minuta 25g aromatyczny Żatecki szyszka

 

- drożdże płynne do piwa pszenicznego gęstwa od Ignaca99,

Dzisiaj mam zamiar przelac to piwo na cichą fermentacje

Edytowane przez apolloks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj popełniłem kolejna 16 Warkę

LAGER

Zasyp:

Pilzneński 4

Monachijski 0,9

Caramunich 0,3

Carared 0,1

 

Zacieranie

14 L wody temp 53°C 20 minut

podgrzałem do 62 °C 30 minut

podgrzałem do 72°C 30 minut

podgrzewam do 76 °C filtracja

 

Chmielenie 70 minut

30 minuta 40g goryczkowy Marynka granulki

50 minuta 20g aromatyczny Żatecki szyszka

70 minuta 30g aromatyczny Żatecki szyszka

 

Jutro dodam gęstwe 5 generacja Wyeast 2124 Bohemian Lager

Pozostała mi już tylko gestwa na piwo pszeniczne

Przy okazji udało mi się umyć trochę butelek

Czas mi szybko zleciał zapodałem sobie parę płyt i wysłuchałem Perfektu, C. Santany, AC/DC w maju zagrają w warszawie miom marzeniem zawsze było być na koncercie Rolling Stones oraz AC?DC

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 16 LAGER

Drożdże zadane czekam, kiedy się zabiorą do pracy.

Wyszło mi 25 L Ok 13 Blg mam wątpliwości co do dokładności areometru karteczka ze skalą w środku szklanej rurki sie przesunęła i pomiar zaniża o jakieś 2 Blg. Napiszcie jak się sprawują wasze cukromierze czy jesteście zadowoleni. Ja używam z firmy BIOWIN

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć.

 

Napiszcie jak się sprawują wasze cukromierze czy jesteście zadowoleni. Ja używam z firmy BIOWIN

no niestety sprzęt z biowinu jest tandetny :) sprawdź w czystej wodzie czy wskazuje zero czy inną wartość ....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka nr 17 03.03.2010

Doppelbock

 

Zasyp:

Pilzneński 4

Monachijski 2

Wiedeński 2

Zacieranie

- 25 litrów wody o temp 50°C

- podnosimy do 62°C 30 minut

- odbieram 8 litrów - dekokt i gotujemy 20 minut

- zwracam powoli dekokt do całości i podnoszę temp. do 72°C 30 minut

 

Chmielenie 90 minut

30g Marynki - 60 minut

30g Lubelski - 20 minut

mech irlandzki 5g dodana w 70 minucie gotowania

drożdże Lager Munich

Wyszlo 26 L 19 blg

 

Warka wg receptury WENY nieco zmieniona. Nie dałem słodu Caraamber zmieniłem też chmiel aromatyczny na Lubelski. Kolorek piwa jasny jak przy lagrach, Czy to jeszcze można nazwać Kożlakiem nie wiem ale spodzeiewam się piwa dobrego w smaku

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dzisiaj wykonałem pomiar Warki nr 17 blg zeszło z 19 do 7. Zamieszałem łychą w fermentatorze drożdże się wymieszały> Napiszcie czy to był dobry ruch? czy popełniłem błąd i miałem zostawić jeszcze z tydzień na burzliwej?.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.