Szwed Opublikowano 6 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2014 # 107 Christmas Ale Zasyp: - pilzneński 5 kg - pszeniczny jasny 1 kg - karmelowy ciemny 1kg Zacieranie: - 52°C - 10' - 68°C - 1h -72°C - 20' Chmielenie: 60' - 60' Perle 40g - 60' Halertau Tradicion 40g. Przyprawy w 45' - cynamon laski 7g - imbir kandyzowany 18g - gałka muszkatołowa tarta 5g - gożdziki 20 szt - 0,5 laski wanilii rozkrojonej - anyż 1 gwiazdka - szczypta skórki cytrynowej - cukier biały 0,65 kg Otrzymałam 23l brzeczki o ekstrakcie 17°Blg. Fermentacja: T-58 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 9 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2014 O! Czekałem, aż pojawi się pierwsze Christmas Ale w tym roku Chyba czas przyspieszyć z kleceniem swojej receptury Udanej warki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 10 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2014 (edytowane) # nr 108 Witbier Zasyp - pilzneński Strzegom 3,0 kg - pszenica niesłodowana 3,0 kg - płatki owsiane 0,4 kg - płatki jęczmienne 0,40kg Zacieranie Pszenicę oraz płatki jęczmienne skleikowałem w 8l wody przerwa 15 minut w temp 100°C. Dolałem 15L zimnej wody i dodałem słód 50°C 15' , 62°C 20', 68 °C 50', 72°C 10' 78°C filtracja Chmielenie 70' 60' Halertau Tradicion 44g. 20'- 20 g Perle granulat 9' - Kolędra 10g 5' – 75g świeżych skórek ze słodkiej pomarańczy 3' - Kolędra 10g Fermentacja Gozdawa Classic Belgian Witbier (CBW) Uzyskałem 31 L 12°Blg Edytowane 12 Czerwca 2014 przez Szwed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 10 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2014 O! Czekałem, aż pojawi się pierwsze Christmas Ale w tym roku Chyba czas przyspieszyć z kleceniem swojej receptury Udanej warki Dzięki i nawzajem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 12 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 # nr 109 Weizen Zasyp - pszeniczny Strzegom 3,5 kg - pilzneński Strzegom 3,5 kg - zakwaszający 0,2 kg Zacieranie 40°C 40' , 53°C 15', 64 °C 40', 72°C 30', 78°C filtracja Chmielenie 70' 60' Lubelski Selekt 22g. 20'- Lubelski Selekt 20g. Fermentacja Gozdawa Bavarian Wheat 11 (BW11) Uzyskałem 31 L 14°Blg dolałem 4,5L wody Mam ok.35L 12°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 24 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2014 # 107 Christmas Ale zabutelkowane 100g cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 26 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 # nr 108 Witbier odfermentował do 3°Blg przelałem do kega i w butelki 56g cukru # nr 109 Weizen odfermentował do 2°Blg przelałem do kega i w butelki 81g cukru I tak sezon 2013 /14 warzenia zakończyłem Teraz tylko osuszać https://www.youtube.com/watch?v=xw_OEU2U4W8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 15 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2014 Na początek sezonu Porterówka 2 Portery Bałtyckie 0,5L z Żywca,200g cukru oraz ok. 5cm laski Wanilii. Całość wymieszałem i podgrzałem. Po ostudzeniu dolałem 0,25L Spirytusu. I przelałem w butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 15 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2014 Porterówka na koncernówkach - Szwed! Boga nie obrażaj! Do piwniczki zejdź! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 16 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2014 Porterówka na koncernówkach - Szwed! Boga nie obrażaj! Do piwniczki zejdź! Spir koncernowy to i Porter też. Jędrek zapraszam na degustacje, będzie Pan zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 18 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2014 Jeśli otwierasz listę to też się piszę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 18 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2014 Jeśli otwierasz listę to też się piszę Spoko zapraszam dawno się nie spotkaliśmy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 24 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 Zaczynam nowy SEZON warzenia 2014-15 # 110 American IRA Zasyp : - słód pale ale 5,7 kg,, - słód monachijski Typ I Litovel 1,53 kg, - słód czerwony Strzegom 0,5kg - prażny jeczmien 0,06 kg, Zacieranie 20 L wody 67°C 1,5 h 72°C 0,5 h 78°C filtracja Chmielenie 65 minut 5 minuta 40g Chinook (granulat), 40 minuta 40g Citra (granulat), 60 minuta 40g Citra (granulat), Fermentacja - uwodnione S-04 uzyskałem 37L 12,5 °Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 24 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 TO WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO W NOWYM SEZONIE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 10 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 # 110 American IRA przelałem do kega i w butelki odfermentowało do 3 °Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 10 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 # 111 Dry Stout Zasyp : - słód pale ale 5,0 kg,, - słód monachijski Typ I Litovel 1,74 kg, - słód czekoladowy Strzegom 04kg - prażny jeczmien 0,4 kg, Zacieranie 20 L wody 67 °C 1,5 h, 72°C 10', 78°C filtracja Chmielenie 65 minut 60' Halertau Tradicion 80g. Fermentacja - S-04 uzyskałem 40L, 12 °Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 11 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 # 112 American Pale Ale Zasyp : - słód pale ale 7,5 kg,, - słód Carahell 0,3 kg, Zacieranie 20 L wody 67 °C 1 h, 72°C 15', 78°C filtracja Chmielenie 65 minut Chmiel Chinook (granulat, 11%)- 50g > 60' Chmiel Citra (granulat, 12%)- 40g > 20' Chmiel vic secret (granulat, 13%)- 40g > 0' Fermentacja S-04 uzyskałem 40L, 12,5 °Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 21 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 (edytowane) # 113 Brown Porter Zasyp Słód pale ale 6,75kg Czekoladowy 0,28 kg Carafa II special 0,2 kg Zacieranie 67 °C 1,5 h, 72°C 15', 78°C filtracja Chmielenie 60' Chmiel Chinook (granulat, 11%)- 60g > 60' Chmiel Citra (granulat, 12%) - 60g > 20' Fermentacja Wyeast 1028 London Ale uzyskałem 38L, 12,5 °Blg Edytowane 28 Listopada 2014 przez Szwed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 21 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 # 112 American Pale Ale przelałem na cichą 3°Blg Chmiel vic secret (granulat, 13%)- 60g na zimno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 28 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 # 111 Dry Stout przelany do kega i w butelki z dodatkiem 50g cukru odfermentował do 3,5°Blg # 112 American Pale Ale poszedł do kega i w butelki z 80g cukru # 113 Brown Porter przelany na cichą 3,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 29 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 # 114 Barleywine Zasyp Słód pale ale - 5kg Słód Pilzeński - 3kg Słód Monachijski - 1kg Słód melanoidynowy 0,4kg Słód czerwony - 0,3kg Ekstrakt niechmielony jasny (syrop) 1,7kg Cukier – 0,4kg Zacieranie 67 °C 1,5 h, 72°C 15', 78°C filtracja Chmielenie 90' Chinook (granulat, 11%)- 65g > 60' Perle (granulat, - 47g > 25' Fermentacja Wyeast 1028 London Ale uzyskałem 27L, 22 °Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 30 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 (edytowane) # 115 Russian Imperial Stout Zasyp Słód pale ale - 4kg Słód Pilzeński - 2kg Słód Monachijski - 2kg Jęczmień prażony - 0,6kg Słód Carafa II - 0,5kg Słód Karmelowy 600 EBC – 0,4kg Słód barwiący – 0,1kg płatki pszenne (skleikowane) 0,5kg płatki owsiane 0,5kg płatki jęczmienne (skleikowane) 0,4kg Ekstrakt niechmielony jasny (syrop) 1,7kg Cukier – 0,4kg Zacieranie 67 °C 1,5 h, 72°C 15', 78°C 20' filtracja Chmielenie 90' Chinook (granulat), 11%)- 60g > 70' Sybilla (granulat), - 50g > 70' Hallertau Tradition (granulat), - 50g > 30' Fermentacja Gęstwa Wyeast 1028 London Ale uzyskałem 25L, 27 °Blg oraz 0,8L rezerwy. Edytowane 4 Grudnia 2014 przez Szwed Porter 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 4 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 (edytowane) # 116 Pils Barborkowy Zasyp Słód Pilzeński - 6kg Słód Monachijski – 1,5kg Słód Carpils - 0,55kg Zacieranie 53 °C 15', 63°C 1h, 68°C 15', 72°C 15' 76°C filtracja Chmielenie 65' Sybilla (granulat), - 50g > 60' Sybilla (granulat), - 30g > 30' Hallertau Tradition (granulat), - 50g > 15' Hallertau Tradition (granulat), - 50g > 5' Fermentacja W34/70 gęstwa uzyskałem 42L, 12,5 °Blg Edytowane 4 Grudnia 2014 przez Szwed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 15 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 # 114 Barleywine odfermentował do 7°Blg i poszedł do zimnego bez zlewania na cichą # 115 RIS tak samo poszedł do zimnego 9°Blg # 116 Pils Barborkowy przelany na cichą 3°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 19 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 (edytowane) # 117 PILS Bohemski przepis z Viki autorstwa Vetisa nieznacznie zmodyfikowany Słody słód pilzneński 6,0kg słód monachijski 1,5kg słód caramunich typ II 0,2kg słód zakwaszający 0,1kg Zacieranie 25l wody zacierania - 55°C –10' 63°C -70' 72°C -15' 76°C Filtracja Chmielenie 60' 60' – 30g Marynka 40' – 30g Hallertau Tradition 30' – 30g Saaz 15' – 30g Hallertau Tradition 0' – 30g Saaz Fermentacja W34/70 gęstwa uzyskałem 37L, 12 °Blg 20.01.2015 piwo poszło do kega i w butelki z dodatkiem 85g cukru Edytowane 20 Stycznia 2015 przez Szwed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się