Skocz do zawartości

Browar Onufry


Rekomendowane odpowiedzi

# 107 Christmas Ale

Zasyp:

- pilzneński 5 kg

- pszeniczny jasny 1 kg

- karmelowy ciemny 1kg

Zacieranie:

- 52°C - 10'

- 68°C - 1h

-72°C - 20'

Chmielenie: 60'

- 60' Perle 40g

- 60' Halertau Tradicion 40g.

Przyprawy w 45'

- cynamon laski 7g

- imbir kandyzowany 18g

- gałka muszkatołowa tarta 5g

- gożdziki 20 szt

- 0,5 laski wanilii rozkrojonej

- anyż 1 gwiazdka

- szczypta skórki cytrynowej

- cukier biały 0,65 kg

Otrzymałam 23l brzeczki o ekstrakcie 17°Blg.

Fermentacja: T-58

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# nr 108 Witbier

Zasyp

- pilzneński Strzegom 3,0 kg

- pszenica niesłodowana 3,0 kg

- płatki owsiane 0,4 kg

- płatki jęczmienne 0,40kg

Zacieranie

Pszenicę oraz płatki jęczmienne skleikowałem w 8l wody przerwa 15 minut w temp 100°C.

Dolałem 15L zimnej wody i dodałem słód

50°C 15' , 62°C 20', 68 °C 50', 72°C 10'

78°C filtracja

Chmielenie 70'

60' Halertau Tradicion 44g.

20'- 20 g Perle granulat

9' - Kolędra 10g

5' – 75g świeżych skórek ze słodkiej pomarańczy

3' - Kolędra 10g

Fermentacja

Gozdawa Classic Belgian Witbier (CBW)

Uzyskałem 31 L 12°Blg

Edytowane przez Szwed
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# nr 109 Weizen

Zasyp

- pszeniczny Strzegom 3,5 kg

- pilzneński Strzegom 3,5 kg

- zakwaszający 0,2 kg

Zacieranie

40°C 40' , 53°C 15', 64 °C 40', 72°C 30', 78°C filtracja

Chmielenie 70'

60' Lubelski Selekt 22g.

20'- Lubelski Selekt 20g.

Fermentacja

Gozdawa Bavarian Wheat 11 (BW11)

Uzyskałem 31 L 14°Blg dolałem 4,5L wody

Mam ok.35L 12°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

# nr 108 Witbier odfermentował do 3°Blg przelałem do kega i w butelki 56g cukru

# nr 109 Weizen odfermentował do 2°Blg przelałem do kega i w butelki 81g cukru

I tak sezon 2013 /14 warzenia zakończyłem Teraz tylko osuszać

https://www.youtube.com/watch?v=xw_OEU2U4W8

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Zaczynam nowy SEZON warzenia 2014-15

# 110 American IRA

Zasyp :

- słód pale ale 5,7 kg,,

- słód monachijski Typ I Litovel 1,53 kg,

- słód czerwony Strzegom 0,5kg

- prażny jeczmien 0,06 kg,

Zacieranie

20 L wody

67°C 1,5 h

72°C 0,5 h

78°C filtracja

Chmielenie 65 minut

5 minuta 40g Chinook (granulat),

40 minuta 40g Citra (granulat),

60 minuta 40g Citra (granulat),

Fermentacja

- uwodnione S-04

uzyskałem 37L 12,5 °Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

# 111 Dry Stout

Zasyp :

- słód pale ale 5,0 kg,,

- słód monachijski Typ I Litovel 1,74 kg,

- słód czekoladowy Strzegom 04kg

- prażny jeczmien 0,4 kg,

Zacieranie

20 L wody

67 °C 1,5 h, 72°C 10', 78°C filtracja

Chmielenie 65 minut

60' Halertau Tradicion 80g.

Fermentacja

- S-04 uzyskałem 40L, 12 °Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# 112 American Pale Ale

Zasyp :

- słód pale ale 7,5 kg,,

- słód Carahell 0,3 kg,

Zacieranie

20 L wody

67 °C 1 h, 72°C 15', 78°C filtracja

Chmielenie 65 minut

Chmiel Chinook (granulat, 11%)- 50g > 60'

Chmiel Citra (granulat, 12%)- 40g > 20'

Chmiel vic secret (granulat, 13%)- 40g > 0'

Fermentacja

S-04 uzyskałem 40L, 12,5 °Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

# 113 Brown Porter

Zasyp

Słód pale ale 6,75kg

Czekoladowy 0,28 kg

Carafa II special 0,2 kg

Zacieranie

67 °C 1,5 h, 72°C 15', 78°C filtracja

Chmielenie 60'

Chmiel Chinook (granulat, 11%)- 60g > 60'

Chmiel Citra (granulat, 12%) - 60g > 20'

Fermentacja

Wyeast 1028 London Ale uzyskałem 38L, 12,5 °Blg

Edytowane przez Szwed
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# 111 Dry Stout przelany do kega i w butelki z dodatkiem 50g cukru odfermentował do 3,5°Blg

# 112 American Pale Ale poszedł do kega i w butelki z 80g cukru

# 113 Brown Porter przelany na cichą 3,5°Blg
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# 114 Barleywine

Zasyp

Słód pale ale - 5kg

Słód Pilzeński - 3kg

Słód Monachijski - 1kg

Słód melanoidynowy 0,4kg

Słód czerwony - 0,3kg

Ekstrakt niechmielony jasny (syrop) 1,7kg

Cukier – 0,4kg

Zacieranie

67 °C 1,5 h, 72°C 15', 78°C filtracja

Chmielenie 90'

Chinook (granulat, 11%)- 65g > 60'

Perle (granulat, - 47g > 25'

Fermentacja

Wyeast 1028 London Ale uzyskałem 27L, 22 °Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# 115 Russian Imperial Stout

Zasyp

Słód pale ale - 4kg

Słód Pilzeński - 2kg

Słód Monachijski - 2kg

Jęczmień prażony - 0,6kg

Słód Carafa II - 0,5kg

Słód Karmelowy 600 EBC – 0,4kg

Słód barwiący – 0,1kg

płatki pszenne (skleikowane) 0,5kg

płatki owsiane 0,5kg

płatki jęczmienne (skleikowane) 0,4kg

Ekstrakt niechmielony jasny (syrop) 1,7kg

Cukier – 0,4kg

Zacieranie

67 °C 1,5 h, 72°C 15', 78°C 20' filtracja

Chmielenie 90'

Chinook (granulat), 11%)- 60g > 70'

Sybilla (granulat), - 50g > 70'

Hallertau Tradition (granulat), - 50g > 30'

Fermentacja

Gęstwa Wyeast 1028 London Ale uzyskałem 25L, 27 °Blg oraz 0,8L rezerwy.

Edytowane przez Szwed
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# 116 Pils Barborkowy

Zasyp

Słód Pilzeński - 6kg

Słód Monachijski – 1,5kg

Słód Carpils - 0,55kg

Zacieranie

53 °C 15', 63°C 1h, 68°C 15', 72°C 15' 76°C filtracja

Chmielenie 65'

Sybilla (granulat), - 50g > 60'

Sybilla (granulat), - 30g > 30'

Hallertau Tradition (granulat), - 50g > 15'

Hallertau Tradition (granulat), - 50g > 5'

Fermentacja

W34/70 gęstwa uzyskałem 42L, 12,5 °Blg

Edytowane przez Szwed
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

# 117 PILS Bohemski przepis z Viki autorstwa Vetisa nieznacznie zmodyfikowany

 

 

Słody

słód pilzneński 6,0kg

słód monachijski 1,5kg

słód caramunich typ II 0,2kg

słód zakwaszający 0,1kg

 

Zacieranie

25l wody zacierania

- 55°C –10' 63°C -70' 72°C -15' 76°C Filtracja

Chmielenie 60'

60' – 30g Marynka

40' – 30g Hallertau Tradition

30' – 30g Saaz

15' – 30g Hallertau Tradition

0' – 30g Saaz

 

Fermentacja

W34/70 gęstwa uzyskałem 37L, 12 °Blg

 

20.01.2015 piwo poszło do kega i w butelki z dodatkiem 85g cukru

Edytowane przez Szwed
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.