Skocz do zawartości

Browar Onufry


Rekomendowane odpowiedzi

# 33 ? American IPA 15-11-2010

zasyp:

- słód pilzneński 3,0 kg

- słód MonachijskiI 0,6 kg,

- słód Caraamber 0,5 kg,

- słód Caramunich typ I 0,2 kg,

- słód Carahell 0,2 kg,

Zacieranie

15 L wody

55°C - 15 minut

65°C - 45 minut

72°C -25 minut

78°C i filtracja

Chmielenie 70 minut

10 minuta 30g Nugget, (granulat), 14,5 % ak

10 minuta 30g PREMIANT Czeski goryczkowy (granulat),

37 minuta 20g Perle (granulat),

60 minuta 20 g lubelski (granulat),

Uzyskałem 23,5 L i tylko 13 °Blg a ten styl wymaga od 14 do 18 °Blg

Fermentacja gęstwa od Staśka Wyeast 1272 American Ale II

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

- słód Pale Ale 0' date='7 kg' date=' niestety Pale Ale mi zabrakło i uzupełniłem pilzeńskim[/quote'']

Chyba zapomniałeś, że masz piwowara w pobliżu, który może dosypać Pale Ale . :D

No fakt mogłem pójść ta drogą. Szkoda, że teraz przeczytałem tego posta, bo w tej chwili juz sie filtruje kolejna warka bez pale ale. Miał być American IPA, a co z tego będzie zobaczymy, mam nadzieje, że dobre i mocno chmielone piwo bezstylowe

Najważniejsze żeby smakowało.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# 34 ? Ale

Zasyp:

- Słód pilzneński 4, 0 kg

- Słód Pszeniczny 0, 2 kg,

- Słód Carared 0, 1 kg,

- Słód Carahell 0, 1 kg,

Zacieranie

15 L wody

67°C - 60 minut

72°C -20 minut

78°C i filtracja

Przy filtracji się nie popisałem i leciało strasznie mętne. Całość oddałem i filtrowałem drugi raz.

Chmielenie 70 minut

10 minuta 30g Hallertau Tradition granulki

10 minuta 10g lubelski (granulat),

50 minuta 10g Perle (granulat),

50 minuta 10 g lubelski (granulat),

60 minuta 5g Mech Irlandzki

70 minuta 10 g lubelski (granulat),

Uzyskałem 22 L 13 °Blg

Fermentacja starter na gęstwie Scottish Ale od kolegi sziszi Szymon dzięki

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# 35 18.12.2010

Doppelbock

 

Zasyp:

Pilzneński 4 kg

Monachijski 2 kg

Wiedeński 2 kg

Caraaroma 0,15 kg

Zacieranie

25 L wody

- 50°C - 10 minut

- 62°C - 30 minut

- 86°C -25 minut

- 72 °C - 20 minut

Podgrzewam do 78 °C filtracja

Chmielenie 75 minut

-15 minuta 20g aromatyczny Perle granulki

- 15 minuta 20g aromatyczny Hallertau Tradition granulki

- 65 minuta 10g aromatyczny Hallertau Tradition granulki

- 65 minuta 20g aromatyczny Lubelski granulki

- 65 minuta 5g Mech Irlandzki

 

Wyszlo 26L 18 °Blg

Drożdże Wyeast 2308 Munich Lager

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# 36 Russian Imperial Stout

Zasyp:

Pilzneński 5 kg

Monachijski 2 kg

Płatki owsiane 0,4 kg

Caraamber 0,35 kg

Czekoladowy 0,35 kg

Palony jęczmień 0,25 kg

Zacieranie

25 L wody

- 60°C - 15 minut

- 70°C - 50 minut

- 74°C -20 minut

Podgrzewam do 78 °C filtracja

Chmielenie 80 minut

- 10 minuta 30g Perle granulki

- 10 minuta 30g Hallertau Tradition granulki

- 70 minuta 20g Lubelski granulki

Wyszlo 21L 20 °Blg

Drożdże Wyeast 1728 Scottish Ale

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# 34 ? Scottish Ale dzisiaj zabutelkowałem z dodatkiem 90g cukru

Browar ogłasza przerwe świąteczną. W domu trzeba zakasać rękawy i przygotowac wszystko na święta. Prezenty juz mamy kupione

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# 30 ? Dortmunder

Dzisiaj piwo zostało zakapslowane z dodatkiem 165g glukozy. Odfermentowało do 4°Blg

Czy taka ilość glukozy do piwa dolnej fermentacji nie spowoduje nadmiernego nagazowania?

Powinno być OK Pożądany poziom nasycenia to 2,5 przy 27 L i temperaturze na poziomie 14 stC tak mi wyszlo z obliczeń

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja butelkuję w temperaturze 7-8°C i ostatnio dodałem 70 g glukozy, zgodnie z tymi zleceniami: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=64765.

Jak sytuacja u Ciebie wygląda pijąc piwo po upalnym lecie?

PS. dane dla warki 20 l.

Edytowane przez olo333
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# 37 PILS

Zasyp:

Pilzneński 3,1 kg

Monachijski 1 kg

Carapils 0,5 kg

Zakwaszający 0,07 kg

 

Zacieranie 14 L wody

52°C. - 15min.

64°C ? odbiór dekoktu (5L). Dekokt podgrzany do 72°C, przerwa 15min. Zagotowany przez 10min. Dodany do zacieru głównego.

72°C ? 30min

78°C ? filtracja

Chmielenie 90 minut

0min ? 30g (Saaz szyszki)

70min ? 20g (Saaz szyszki)

85min ? 25g (Saaz szyszki)

Na 10 końcowych minut 1 łyżeczkę mchu irlandzkiego.

Fermętacja

Wyeast 2001 - Urquell Lager

Właśnie się filtruje i za niedługo zaczynam chmielić

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.