Szwed Opublikowano 15 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2010 # 33 ? American IPA 15-11-2010 zasyp: - słód pilzneński 3,0 kg - słód MonachijskiI 0,6 kg, - słód Caraamber 0,5 kg, - słód Caramunich typ I 0,2 kg, - słód Carahell 0,2 kg, Zacieranie 15 L wody 55°C - 15 minut 65°C - 45 minut 72°C -25 minut 78°C i filtracja Chmielenie 70 minut 10 minuta 30g Nugget, (granulat), 14,5 % ak 10 minuta 30g PREMIANT Czeski goryczkowy (granulat), 37 minuta 20g Perle (granulat), 60 minuta 20 g lubelski (granulat), Uzyskałem 23,5 L i tylko 13 °Blg a ten styl wymaga od 14 do 18 °Blg Fermentacja gęstwa od Staśka Wyeast 1272 American Ale II Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 15 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2010 - słód Pale Ale 0' date='7 kg' date=' niestety Pale Ale mi zabrakło i uzupełniłem pilzeńskim[/quote'']Chyba zapomniałeś, że masz piwowara w pobliżu, który może dosypać Pale Ale . No fakt mogłem pójść ta drogą. Szkoda, że teraz przeczytałem tego posta, bo w tej chwili juz sie filtruje kolejna warka bez pale ale. Miał być American IPA, a co z tego będzie zobaczymy, mam nadzieje, że dobre i mocno chmielone piwo bezstylowe Najważniejsze żeby smakowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 22 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 # 30 ? Dortmunder Dzisiaj piwo zostało zakapslowane z dodatkiem 165g glukozy. Odfermentowało do 4°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 23 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 # 33 ? American IPA dzisiaj przelana na cichą 3,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 25 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 # 32 ? Milk Stout dzisiaj przelana na cichą 5,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 26 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2010 # 34 ? Ale Zasyp: - Słód pilzneński 4, 0 kg - Słód Pszeniczny 0, 2 kg, - Słód Carared 0, 1 kg, - Słód Carahell 0, 1 kg, Zacieranie 15 L wody 67°C - 60 minut 72°C -20 minut 78°C i filtracja Przy filtracji się nie popisałem i leciało strasznie mętne. Całość oddałem i filtrowałem drugi raz. Chmielenie 70 minut 10 minuta 30g Hallertau Tradition granulki 10 minuta 10g lubelski (granulat), 50 minuta 10g Perle (granulat), 50 minuta 10 g lubelski (granulat), 60 minuta 5g Mech Irlandzki 70 minuta 10 g lubelski (granulat), Uzyskałem 22 L 13 °Blg Fermentacja starter na gęstwie Scottish Ale od kolegi sziszi Szymon dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 1 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2010 # 31 ? Oktoberfestbier dzisiaj przelana na cichą 3,0°Blg Już się pięknie sklarowało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 3 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2010 # 33 ? American IPA dzisiaj została zabutelkowana z dodatkiem 140g glukozy. Odfermentowało do 3°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 8 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2010 # 32 ? Milk Stout dzisiaj zabutelkowałem z dodatkiem 115g glukozy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 9 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2010 # 34 ? Ale dzisiaj przelałem na cicha. Odfermentowało do 3°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 14 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2010 # 31 ? Oktoberfestbier dzisiaj zabutelkowałem z dodatkiem 160 g glukozy 3,0°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 19 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2010 # 35 18.12.2010 Doppelbock Zasyp: Pilzneński 4 kg Monachijski 2 kg Wiedeński 2 kg Caraaroma 0,15 kg Zacieranie 25 L wody - 50°C - 10 minut - 62°C - 30 minut - 86°C -25 minut - 72 °C - 20 minut Podgrzewam do 78 °C filtracja Chmielenie 75 minut -15 minuta 20g aromatyczny Perle granulki - 15 minuta 20g aromatyczny Hallertau Tradition granulki - 65 minuta 10g aromatyczny Hallertau Tradition granulki - 65 minuta 20g aromatyczny Lubelski granulki - 65 minuta 5g Mech Irlandzki Wyszlo 26L 18 °Blg Drożdże Wyeast 2308 Munich Lager Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 19 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2010 # 36 Russian Imperial Stout Zasyp: Pilzneński 5 kg Monachijski 2 kg Płatki owsiane 0,4 kg Caraamber 0,35 kg Czekoladowy 0,35 kg Palony jęczmień 0,25 kg Zacieranie 25 L wody - 60°C - 15 minut - 70°C - 50 minut - 74°C -20 minut Podgrzewam do 78 °C filtracja Chmielenie 80 minut - 10 minuta 30g Perle granulki - 10 minuta 30g Hallertau Tradition granulki - 70 minuta 20g Lubelski granulki Wyszlo 21L 20 °Blg Drożdże Wyeast 1728 Scottish Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 21 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2010 # 34 ? Scottish Ale dzisiaj zabutelkowałem z dodatkiem 90g cukru Browar ogłasza przerwe świąteczną. W domu trzeba zakasać rękawy i przygotowac wszystko na święta. Prezenty juz mamy kupione Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 22 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2010 # 30 ? DortmunderDzisiaj piwo zostało zakapslowane z dodatkiem 165g glukozy. Odfermentowało do 4°Blg Czy taka ilość glukozy do piwa dolnej fermentacji nie spowoduje nadmiernego nagazowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 22 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2010 # 30 ? DortmunderDzisiaj piwo zostało zakapslowane z dodatkiem 165g glukozy. Odfermentowało do 4°Blg Czy taka ilość glukozy do piwa dolnej fermentacji nie spowoduje nadmiernego nagazowania? Powinno być OK Pożądany poziom nasycenia to 2,5 przy 27 L i temperaturze na poziomie 14 stC tak mi wyszlo z obliczeń Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 22 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2010 (edytowane) Ja butelkuję w temperaturze 7-8°C i ostatnio dodałem 70 g glukozy, zgodnie z tymi zleceniami: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=64765. Jak sytuacja u Ciebie wygląda pijąc piwo po upalnym lecie? PS. dane dla warki 20 l. Edytowane 22 Grudnia 2010 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 29 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2010 # 37 PILS Zasyp: Pilzneński 3,1 kg Monachijski 1 kg Carapils 0,5 kg Zakwaszający 0,07 kg Zacieranie 14 L wody 52°C. - 15min. 64°C ? odbiór dekoktu (5L). Dekokt podgrzany do 72°C, przerwa 15min. Zagotowany przez 10min. Dodany do zacieru głównego. 72°C ? 30min 78°C ? filtracja Chmielenie 90 minut 0min ? 30g (Saaz szyszki) 70min ? 20g (Saaz szyszki) 85min ? 25g (Saaz szyszki) Na 10 końcowych minut 1 łyżeczkę mchu irlandzkiego. Fermętacja Wyeast 2001 - Urquell Lager Właśnie się filtruje i za niedługo zaczynam chmielić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 29 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2010 Ale ładny czeski pilsik Ci z tego Krzysiu wyjdzie i to na dekokcji + Saaz Miodzio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 29 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2010 taką mam nadzieje Mateusz. Jedna flaszka jest już Twoja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 29 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2010 Dzięki Ja też dokładam dla Ciebie po jednej z każdej warki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 29 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2010 # 37 PILS \ Wyszlo 24L 13 °Blg Po trzech godzinach juz zaczynają drożdże pracować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 3 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 # 36 ? RIS dzisiaj powędrował na cichą 7,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 5 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2011 # 35 ? Doppelbock dzisiaj powędrował na cichą 5,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 15 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2011 # 36 ? RIS wczoraj został zabutelkowany z dodatkiem 110g glukozy 7°Blg trochę za mało odfermentował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się