19Mateusz87 Opublikowano 11 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2011 Obawiam się Krzysiek' date=' że dałeś za dużo palonego jęczmienia i to o połowę. Napisz proszę, jaka barwa Ci wyszła.[/quote']Barwa moim zdaniem jest ok 100g palonego na 45L ( a nawet na 50L bo mam zamiar dolac 5L wody) to jest normalna dawka. No to dobrze, że wszystko w porządku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 12 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2011 (edytowane) # 52: Amerykańskie ale vol 2 Zasyp: słód pale ale ? 5,50,kg słód monachijski ? 1,85kg słód karmelowy Litovel - 0,70kg Zacieranie 66°C ? 1,5h 72°C - 0,5h 78°C - filtracja Chmielenie 70' - 40g Amarillo szyszka 60' - 20g Amarillo szyszka 15' - 2 Łyżeczki mchu irlandzkiego 10' - 30g Citra granulat 0' Fermentacja gęstwa US-05 43L- 13°Blg Edytowane 12 Lipca 2011 przez apolloks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 12 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2011 (edytowane) # 50: Amerykańskie ale przelałem na cichą 4°Blg dorzuciłem na zimno 15g chmielu Citra granulat Edyt - Poprawione drogi Jacku. Na szczęście nie jest to forum dla dzieci i nie dałem złego przykładu. Edytowane 12 Lipca 2011 przez apolloks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 12 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2011 dożuciłem Krzysiu, masz dysortografię? Włącz sprawdzanie pisowni w przeglądarce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 25 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2011 # 50: Amerykańskie Ale zabutelkowałem z dodatkiem 120g cukru. To pierwsze moje piwo chmielone na zimno. Pachniało pięknie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 25 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2011 # 50: Amerykańskie Ale zabutelkowałem z dodatkiem 120g cukru. To pierwsze moje piwo chmielone na zimno. Pachniało pięknie. No ciekaw jest wielce jak Ci wyszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 26 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2011 # 52: Amerykańskie ale vol 2 przelałem na cichą 4°Blg na zimno sypnołem 30g Citry w granulkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 28 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2011 # 53 Alt. Zasyp Słód monachijski 5kg Słód pilzneński 2kg Słód karmelowy ciemny Litovel 0,8kg Zacieranie Zasyp na 41°C w 30l wody rzadkie odebrane (16L) po 15' gęste 50°C - 15' 65°C - 50' 72°C - 15' gotowanie 20' po zmieszaniu 64°C ? 35' 72°C - 15' 76°C - 15' Chmielenie 70' w 10' - 110g Lubelskiego granulat w 45' - 40g Hallertauer Tradition granulat w 55' ? 2 łyżeczki mchu irlandzkiego w 67' - 20g Hallertauer Tradition granulat Fermentacja gęstwa US-05 Wyszło 44L 14,5 °Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2011 # 51 Red Irish Ale przelana do kega oraz flaszek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2011 # 53 Alt przelałem na cichą 3,5 °Blg. W smaku wyczuwalna goryczka. Będzie dobre piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2011 # 52: Amerykańskie ale vol 2 poszła do kega oraz butelek z 180g cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2011 (edytowane) # nr 54 Dubell Zasyp - pale ale 6,1 kg - monachijski 1,5 kg - karmelowy Litovel ciemny - 0,5 kg Zacieranie - 64°C 20 ' - 72°C 1 h - 76°C filtracja Chmielenie 60 ' - 30g Marynki - 60 ' - 20g Magnum - 60 ' - 50g Lubelskii - 10 ' - Cukier karmelizowany 1 kg 10' - 200g rodzynek 10' - 2 Łyżeczki mchu irlandzkiego 10' Fermentacja - Wyeast 3787 Trappist High Gravity starter z gęstwy od Portera 1 zbiór Jędrek dzięki Wyszło 43L 16 °Blg Edytowane 22 Sierpnia 2011 przez apolloks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Hej, panie Apolloks - trapiści już pracują? Wybicie, widzę, imponujące Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Tak tak rano jak wychodziłem do roboty to Trapiści ostro pracowali starter je dobrze rozruszał piana miała ok 3 cm. Oby im sił starczyło ?obfite żniwo, robotników zaś niewielu? 45L 16 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Nie bój żaby - na tej gęstwie spokojnie zrobisz jeszcze parę piw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Świetnie tą gęstwę zebrałeś i oczyściłeś, też zacznę stosować kąpiele w wodzie przegotowanej lub mineralnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2011 # 53 Alt. poszła do kega oraz butelek z 200g glukozy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 5 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2011 # nr 54 Dubell przelałem na cichą 4,5 °Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 12 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2011 # nr 55 Dubell vol 2 11 09 2011 Zasyp - pilzeński 5,8 kg - monachijski 1,9 kg - karmelowy Litovel ciemny - 0,3 kg Zacieranie - 54°C 10 ' - 64°C 20 ' - 68°C 30 ' - 72°C 20 ' - 76°C 10 ' Chmielenie 60 ' - 30g Amerilo - 60 ' - 20g junga - 60 ' - 40g Lubelskii - 10 ' - Cukier karmelizowany 1 kg 15' (mocno karmelizowany) - 200g rodzynek 10' - 2 Łyżeczki mchu irlandzkiego 10' Fermentacja - Wyeast 3787 THG gęstwa 2 zbiór Wyszło 43L 16 °Blg, 2L- 16 °Blg rezerwy do refermentacji oraz 1L- 12°Blg na starter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignac99 Opublikowano 12 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2011 Ale się dubllujesz ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 12 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2011 Ale się dubllujesz ! Jestem szybszy od Sebastiana Vettela. Zdublowałem sam siebie na 55 okrążeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 22 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2011 # nr 54 Dubell Dzisiaj zabutelkowałem. Połowa warki z dodatkiem 150 g glukozy, druga połowa z dodatkiem 135g cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 22 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2011 Ciekawe, czy różnica będzie zauważalna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 22 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2011 Ciekawe, czy różnica będzie zauważalna? Kiedyś bawiłem się z glukozą, teraz stosuję tylko cukier. Według mnie taka ilość nie jest w ogóle zauważalna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 22 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2011 Mam podobne wrażenie, nie wyczuwałem szczególnych różnic w piwach z dodatkiem glukozy czy cukru więc stosuję to co jest łatwiejsze do kupienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się