Skocz do zawartości

Browar Onufry


Rekomendowane odpowiedzi

Obawiam się Krzysiek' date=' że dałeś za dużo palonego jęczmienia i to o połowę. Napisz proszę, jaka barwa Ci wyszła.[/quote']

Barwa moim zdaniem jest ok 100g palonego na 45L ( a nawet na 50L bo mam zamiar dolac 5L wody) to jest normalna dawka.

No to dobrze, że wszystko w porządku :beer:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# 52: Amerykańskie ale vol 2

Zasyp:

słód pale ale ? 5,50,kg

słód monachijski ? 1,85kg

słód karmelowy Litovel - 0,70kg

Zacieranie

66°C ? 1,5h

72°C - 0,5h

78°C - filtracja

Chmielenie 70'

- 40g Amarillo szyszka 60'

- 20g Amarillo szyszka 15'

- 2 Łyżeczki mchu irlandzkiego 10'

- 30g Citra granulat 0'

 

Fermentacja gęstwa US-05 43L- 13°Blg

Edytowane przez apolloks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# 50: Amerykańskie ale przelałem na cichą 4°Blg

dorzuciłem na zimno 15g chmielu Citra granulat

Edyt - Poprawione drogi Jacku. Na szczęście nie jest to forum dla dzieci i nie dałem złego przykładu.

Edytowane przez apolloks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

# 53 Alt.

 

Zasyp

Słód monachijski 5kg

Słód pilzneński 2kg

Słód karmelowy ciemny Litovel 0,8kg

 

Zacieranie

Zasyp na 41°C w 30l wody

rzadkie odebrane (16L) po 15'

gęste

50°C - 15'

65°C - 50'

72°C - 15'

gotowanie 20'

po zmieszaniu

64°C ? 35'

72°C - 15'

76°C - 15'

 

Chmielenie 70'

w 10' - 110g Lubelskiego granulat

w 45' - 40g Hallertauer Tradition granulat

w 55' ? 2 łyżeczki mchu irlandzkiego

w 67' - 20g Hallertauer Tradition granulat

 

Fermentacja gęstwa US-05 Wyszło 44L 14,5 °Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

# nr 54 Dubell

Zasyp

- pale ale 6,1 kg

- monachijski 1,5 kg

- karmelowy Litovel ciemny - 0,5 kg

Zacieranie

- 64°C 20 '

- 72°C 1 h

- 76°C filtracja

Chmielenie 60 '

- 30g Marynki - 60 '

- 20g Magnum - 60 '

- 50g Lubelskii - 10 '

- Cukier karmelizowany 1 kg 10'

- 200g rodzynek 10'

- 2 Łyżeczki mchu irlandzkiego 10'

Fermentacja

- Wyeast 3787 Trappist High Gravity starter z gęstwy od Portera 1 zbiór Jędrek dzięki

Wyszło 43L 16 °Blg

Edytowane przez apolloks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

# nr 55 Dubell vol 2 11 09 2011

Zasyp

- pilzeński 5,8 kg

- monachijski 1,9 kg

- karmelowy Litovel ciemny - 0,3 kg

Zacieranie

- 54°C 10 '

- 64°C 20 '

- 68°C 30 '

- 72°C 20 '

- 76°C 10 '

Chmielenie 60 '

- 30g Amerilo - 60 '

- 20g junga - 60 '

- 40g Lubelskii - 10 '

- Cukier karmelizowany 1 kg 15' (mocno karmelizowany)

- 200g rodzynek 10'

- 2 Łyżeczki mchu irlandzkiego 10'

Fermentacja

- Wyeast 3787 THG gęstwa 2 zbiór

Wyszło 43L 16 °Blg, 2L- 16 °Blg rezerwy do refermentacji oraz 1L- 12°Blg na starter

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.