trzciała Opublikowano 13 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 postanowiłem się podzielić jeszcze wrażeniami z pierwszej degustacji, co prawda dopiero 3 tyg od zabutelkowania i nie chmieliłem go na zimno z racji obaw przed zakażeniem (w sensie po co było chmielić na zimno, jak było duże pradopodobieństwo zakażenia, kto czytał watek wie o co biega) tak więc piwo wyszło bardzo mętne, jak mniemam z racji dużego udziału w zasypie pszenicy - 25% na ten moment nie znalazłem w piwie oznak jakiegoś wielkiego zakażenia, być może wyjdzie po czasie, na dzien dzisiejszy jest mocno pijalne, choć ma dość wysoką goryczkę jak na 11,5 BLG początkowe, finalnie odfermentowało do 3,5 obawiałem się wylania do kanału tej warki, ale nie jest źle, co prawda aromat nie powala ale i tak na brak chmielenia na zimno, nie jest zły reasumując trzeba pić szybko, póki nic bardzo złego w nim nie znalazłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 14 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2016 Trzeba pić szybko bo to typowy amerykaniec w którym liczy się tylko aromat - a ten jak wiadomo z czasem ucieka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 14 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2016 Z tym "tylko" to chyba za mocno trochę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 14 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2016 (edytowane) Chmiel w takiej ilości przykrywa dużo innych posmakow (w tym negatywnych). Piwo zrobione na drożdżach dających neutralne posmaki mające wyeksponować smak i aromat chmielu więc dalej będę się upierał, że chmiel w tym piwie jest najważniejszy. Edytowane 14 Listopada 2016 przez redlum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 14 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2016 Chmiel w takiej ilości przykrywa dużo innych posmakow (w tym negatywnych). Piwo zrobione na drożdżach dających neutralne posmaki mające wyeksponować smak i aromat chmielu więc dalej będę się upierał, że chmiel w tym piwie jest najważniejszy. Popieram, moje single hopy po okolo 5 miesiącach są tak 'nijakie' że wcale nie pije mi się tego ze smakiem, na szczęście zostały pojedyncze butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 19 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2016 Takie piwo jest moim ulubionym najbardziej sprawdzona receptura to: 5 kg pale ale zacierane w 68 stopniach przez 60 min I chmielenie: Citra 30g 60' 30g 15' 30g 5' Drożdże s04 Nie spotkałem się z negatywna opinią na temat tego piwa, nie wyjdzie wytrawne ale jest naprawde świetne Ile procent ma to piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 19 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2016 Ile procent ma to piwo? jeśli mnie pamięć nie myli to zakładając już pewne obycie piwowara z procesem z 4kg podstawy powinieneś otrzymać 20L gotowego piwa przy gęstości brzeczki nastawnej równej 12BLG, co daje cirka-ebaut 5%? Co do SH Citra - wczoraj właśnie butelkowałem SMaSHa gdzie do 40L poszło 20g na FWH, 20g na 20' i 140g do whirlpoola i słodkie jest to w odbiorze tak, że nawet mnie mdli. Pierwszy raz od ponad roku sięgnąłem po cukromierz bo myślałem, że dżordże padły za wcześnie a tam 2BLG. błoto straszne, mam nadzieję że się trochę oczyści na leżaku, ale ta słodycz - człowiek głupi chciał słodkie piwa karmelem robić, a wystarczyło posypać citry górką... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się