loki06 Opublikowano 26 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 Witam Szykuję się do uwarzenia mojej 5 warki i wybór padł na Belgian Dark Strong Ale. I prosił bym o ocenienie receptury ponieważ to moje pierwsze tak gęste piwo Rozmiar warki : 25lEkstrakt: 23° BlgIBU: 28Barwa: 41.3 SRM (według Brewness)Surowce;-Słód Pilzneński 6-rzędowy-7kg (63.6%)-Słód ABBEY-1kg (9.1%)-Słód pszeniczny- 1kg (9.1%) -Special B- 0,5 kg (4.5%) -Syrop Kandyzowany 1kg(9.1%)-Cukier Kandyzowany ciemny 0.5 kg (4.5%)Drożdże: WLP550 Belgian Ale (Gęstwa po BGSA)Dodatki: Płatki dębowe z beczki po Burbonie 50g?Zacieranie:-63°C-60min-70°C-15min- 76°C-5minGotowanie: 90min-East Kent Goldings 50g- 60min -Saaz 50g- 20minFermentacja: 23°C-27°C Cukier dodawany w czasie fermentacji.Z góry dziękuje za wszelkie porady:)Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 26 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 Surowce; -Pilzneński 63.6% -Abbey 9.1% -pszeniczny 9.1% -Special B 4.5% -Syrop Kandyzowany 9.1% -Cukier Kandyzowany ciemny 4.5% Ja szykując się do swojego BDSA, znalazłem m.in. prezentację o stylu, w której są następujące procenty: Na szybko wydaje mi się, że masz za dużo abbey i pszenicznego a brak jest słodu monachijskiego. Ale tyle tylko, sam warzyłem BDSA pierwszy raz z dwa miesiące temu. I jeszcze taka prezentacja - nieco tylko powiela pierwszą, uzupełnia ją i poszerza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 26 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 (edytowane) I jeszcze taka prezentacja - nieco tylko powiela pierwszą, uzupełnia ją i poszerza. Trochę dziwna ta prezentacja jeśli Westvleteren 12 i St. Bernardus Abt 12 są przedstawiane jako dwie różne interpretacje stylu. Quadrupla warzyłem dwa razy, więc nie jestem jakimś wybitnym ekspertem, ale przynajmniej jeden z nich wyszedł pierwsza klasa. - pszeniczny bym wywalił, chyba że ci na przykład zalega w magazynie - monachijski rzeczywiście jest często stosowany w recepturach, ale moim zdaniem nie jest obowiązkowy - zależy na ile zależy ci na wytrawności - płatki dębowe do wywalenia - ten styl sam w sobie jest na tyle bogaty że nie ma sensu dodatkowo kombinować - Abbey moim zdaniem może zostać w takiej ilości - nie wiem na ile fermentowalny jest syrop kandyzowany, ale jeśli podobnie jak cukier, to zmniejszyłbym o połowę - same drożdże belgijskie schodzą niżej niż typowe ejlowe - jakiś niewielki dodatek ciemniejszego karmelu nie zaszkodzi Z góry uprzedzam, że nie używałem nigdy WLP550, swoje quadruple robiłem na WLP545 i WLP500. Edytowane 26 Września 2016 przez adamsky Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loki06 Opublikowano 27 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2016 W takim razie dodam słód monachijski oraz karmelowy -Pszeniczny chciałem dodać na lepszą pianę. Chyba że nie ma to sensu w piwie z taką ilością cukru i zawartością alkoholu ?-Jaki słód karmelowy będzie dobry do BDSA ? Zastanawiam się na Caraaroma lub Caramunich typ III.-Jest sens dodać słód palony Carafa Special typ I dla delikatnych posmaków czekolady, kawy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 27 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2016 Nic się nie stanie jak dodasz trochę tej pszenicy. Cararoma, aromatic czy coś takiego będzie ok. Jest, ale w ilościach rzędu 1-2%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loki06 Opublikowano 27 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2016 (edytowane) Wielkie dzięki! Edytowane 27 Września 2016 przez loki06 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 27 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2016 Tu już wchodzimy w kwestie mocno indywidualne. Gdybym to ja warzył, to: - Pszenicznego 'na pianę' bym nie dawał, bo nie widzę większego sensu przy takim piwie. Natomiast poważnie się zastanawiam czy w kolejnym quadruplu nie użyję słodu pszenicznego jako podstawowego zamiast pilzneńskiego. Bo tak. - Nie wiem czy bym sypał Caraaroma, bo opis na stronie Weyermanna jest mocno zbliżony do tego czego można się spodziewać po Special B - Palonego bym nie dawał. W ostatnim quadruplu sypnąłem minimalne ilości Midnight Wheat, żeby było tylko lekko muśnięte kawą/czekoladą i nie do końca mi to pasuje. Nie przeszkadza mi połączenie paloności z drożdżami belgijskimi, ale akurat nie w tym stylu. Piłem kiedyś piwo które w założeniu było swego rodzaju połączeniem quadrupla ia RISa i było super, ale taki lekki dodatek jakoś mi średnio siedzi. No ale tak jak mówię... tu już musisz sam podjąć decyzję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się