kszaczan Opublikowano 28 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 Witam, w odmętach internetów znalazłem coś takiego http://www.toastale.com/wp-content/uploads/2016/03/Toast-Homebrew-Recipe-Essentials.pdf jest to receptura Toast ale, komercyjnie warzonego piwa z użyciem starego chleba. Chciałbym zrobić coś podobnego tylko raczej w stronę angielskiego portera. Czy ktoś coś warzył z użyciem chleba? W przepisie jest łuska owsiana i zastanawiam się czy nie będzie problemów z filtracją. Zastanawiam się też czy nie zagotować chleba oddzielnie a potem jak spadnie temperatura do tych 72 stopni dodać trochę słodu żeby było rzadsze a potem dopiero do kadzi zaciernej. W tym Toast ale wszystko wrzucają razem do kadzi zaciernej na 67 stopni i tyle, ale nie wiem jak będzie lepiej . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz.b Opublikowano 12 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Piwa nie robiłem, tylko kwas. Mogę jedynie ostrzec, że jak chleb namoknie, to się ładnie rozsypuje i ciężko odsączyć. Ziarno może pomóc w filtracji, ale chleb chłonie jak gąbka. Ja bym ugotował chleb, potem sączył na grubym sicie, a dopiero potem w tym zacierał. Sugeruję zaopatrzyć się w dużo cierpliwości. Polecam też stosować prażony ciemny chleb żytni. Powodzenia. Zdaj relację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 12 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Jakzrobisz to z pszennym chlebem to nie powinno być problemów z filtracja, jak z żytnim to to będzie masakra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz.b Opublikowano 12 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Jakzrobisz to z pszennym chlebem to nie powinno być problemów z filtracja, jak z żytnim to to będzie masakra.Żytni tylko na drobniejsze kawałki się rozpada. Pszenny za to jest trudniejszy w wyżymaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszaczan Opublikowano 13 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2016 Jakzrobisz to z pszennym chlebem to nie powinno być problemów z filtracja, jak z żytnim to to będzie masakra.Żytni tylko na drobniejsze kawałki się rozpada. Pszenny za to jest trudniejszy w wyżymaniu. Ale ja chce zacierać ten chleb a nie tylko wodę po zalaniu chleba dodawać do zacieru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 13 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2016 No i zacieraj śmiało jak pszenne to będzie pieczywo, warto tez uwzględnić jak zacierają "Anglicy",czyli bez mieszania, jak połamiesz chleb, wrzucisz do słodu to powinien zostać w większych kawałkach, po naszemu to pa mieszaniu zmieni się to w ciapulape, ale z pszennym i tak nie powinno być większego problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz.b Opublikowano 13 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2016 Jakzrobisz to z pszennym chlebem to nie powinno być problemów z filtracja, jak z żytnim to to będzie masakra.Żytni tylko na drobniejsze kawałki się rozpada. Pszenny za to jest trudniejszy w wyżymaniu. Ale ja chce zacierać ten chleb a nie tylko wodę po zalaniu chleba dodawać do zacieru. To źle zrozumiałem. Myślałem, że chcesz wywar zrobić, a potem w nim zacierać słód. Ja bym pewnie tak zrobił. Informuj w każdym razie co robisz i jakie efekty. Jestem bardzo ciekaw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się