pneuropathic Opublikowano 28 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 Witam serdecznie nadszedł czas na warzenie większej ilości piwa w moim garażu (żona była "zachwycona" moim hobby w domu) Pomysł mam aby na taborecie gazowym podgrzewać wodę a elektrycznie podtrzymywać temp. (w tym czasie gazowy oczywiście wyłączę) a samo gotowanie przeprowadzać tylko na gazie, rozwiązanie ma na celu skrócenie czasu nagrzania wody oraz zmniejszenie kosztów. Moje pytanie tyczy się samej kadzi, myślałem nad kegiem 50L ale nie wiem jak to by wyglądało na moim taborecie i czy jest to opłacalne czy lepiej kupić garnek emaliowany 50L (ceny garnków gastro nierdzewnych są dla m mnie za wysokie) Widzę to tak: Kadź ocieplona specjalną wełną z mocną srebrną folią mieszadło z silnikiem wycieraczek filtrator z rurek miedzianych ponacinanych od spodu (cieniutka tarczą od dremla) grzałka elektryczna+ termostat deszczownica do wysładzania ciągłego z rurek miedzianych ponawiercanych cieniutkim wiertłem Czy sam pomysł wykorzystania kega jest dobrym rozwiązaniem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 28 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 http://www.piwo.org/topic/15519-kadz-zacierno-filtracyjna-warzelna-tez-z-kega/ http://www.piwo.org/topic/2156-jak-zrobic-z-kega-kadz/ http://www.piwo.org/topic/17892-budowa-warzelni-50l-od-podstaw/page-1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pneuropathic Opublikowano 28 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 pierwszy i drugi post znam na pamięć trzeci czytałem tylko raz, ale to nie jest odpowiedź która mnie nurtuje względem ogrzewania kadzi gazem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 28 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 Kega jak najbardziej możesz grzać nad gazem. Ja raz nawet nad ogniskiem grzałem br.an.tr i ASadam 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pneuropathic Opublikowano 28 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 hehe domyłeś później tą sadze? Zastanawia mnie czy będę musiał modyfikować dno aby pasowało do dużego taboretu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 28 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 (edytowane) ja grzeje wodę w garze na gazie a potem do kadzi, mógłbym grzać prądem ale to by trochę dłużej trwało pomimo 2 grzałek 3 kw moja pierwsza kadzi wyglądała tak: druga wersja wygląda lepiej za FD(fałszywe dno ) służy siatka z ikei to grube ma za zadanie tylko podtrzymać młuto w wersji 2 zrezygnowałem z tego jest sama siatka Edytowane 28 Września 2016 przez morfitru75 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pneuropathic Opublikowano 28 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 Kolego przepraszam ale niewiele zrozumiałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwosz86 Opublikowano 29 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 (edytowane) Kolego pneuropathic, przepraszam że zapytam, ale nurtuje mnie to: Co się dzieje z Twoją spacją? Czytanie Twoich postów to nie lada wyzwanie. EDIT: Dzieki redlum. No też właśnie przed chwilą doczytałem wyjaśnienie kolegi w temacie o odzyskiwaniu gęstwy Edytowane 29 Września 2016 przez Piwosz86 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 29 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 Już to kolega objasnial. Na tym forum spacja mu nie działa. Ja używam Tapatalka na androida i widzę wszystko dobrze. Być może jakiś problem z kodowaniem znaków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pneuropathic Opublikowano 29 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 Piszę ten tekst jako test z innej przeglądarki jaką jest opera wcześniej używałem mozilli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 29 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 Piszę ten tekst jako test polecam http://www.piwo.org/topic/270-watek-testowy/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pneuropathic Opublikowano 30 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2016 Wracając do sedna to chyba zrezygnuje z kega na korzyść gara 50--60L wklęsłe dno kega utrudni mi samo wysładzanie a dokładniej rzecz biorąc zwiększyć wydajność wysładzania ponieważ nie będę mógł węża z oplotem wyprowadzić od dna bo palnik będzie gotował tą brzeczkę która będzie w rurce poprowadzonej od dołu a wyjście z boku będzie nie efektywne bo nie wysłodzę nigdy do zera tego co będzie na dnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 30 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2016 (edytowane) Moim zdaniem keg jest idealnym rozwiązaniem do kadzi zaciernej właśnie ze względu na lekko stożkowe dno ja spust wspawałem w samo dno i zawsze ściągam do ostatniej kropli tego w garnku nie osiągniesz poza tym polecam zastosowanie FD - lepsza wydajność.Możesz zawsze zagrzać samą wodę do pierwszej przerwy + ze 2 stopnie A najlepiej zastosuj grzałki ja mam zwykłe parnikowe(sam wyginałem nic trudnego koszt 25 zł 1 szt ) tylko puszczam je na max 75-80% ich mocy (Sterownik Pamela polecam również ale bez żadnych dodatkowych wyjść). Edytowane 30 Września 2016 przez morfitru75 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pneuropathic Opublikowano 30 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2016 Moim zdaniem keg jest idealnym rozwiązaniem do kadzi zaciernej właśnie ze względu na lekko stożkowe dno ja spust wspawałem w samo dno i zawsze ściągam do ostatniej kropli tego w garnku nie osiągniesz poza tym polecam zastosowanie FD - lepsza wydajność.Możesz zawsze zagrzać samą wodę do pierwszej przerwy + ze 2 stopnie A najlepiej zastosuj grzałki ja mam zwykłe parnikowe(sam wyginałem nic trudnego koszt 25 zł 1 szt ) tylko puszczam je na max 75-80% ich mocy (Sterownik Pamela polecam również ale bez żadnych dodatkowych wyjść). Zwróć proszę uwagę, że ja będę ogrzewał to gazem od spodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 30 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2016 (edytowane) Zwróciłem uwagę i podałem Ci rozwiązanie o tu : Możesz zawsze zagrzać samą wodę do pierwszej przerwy + Zwróć proszę na nie uwagę . Oczywiście nie twierdzę żę jest to jedyne słuszne ale na pewno warte rozpatrzenia rozwiązanie Edytowane 30 Września 2016 przez morfitru75 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pneuropathic Opublikowano 30 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2016 (edytowane) Ale nie mogę wspawać w dno odpływu do którego będę miał przykręcony wąż z oplotu spowoduje że w rurce która będzie pod dnem będę przypalał brzeczkę Edytowane 30 Września 2016 przez pneuropathic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi