Jump to content

Kadź zacierno - warzelna gazowo elektryczna


pneuropathic

Recommended Posts

Witam serdecznie nadszedł czas na  warzenie większej ilości piwa w moim garażu (żona była "zachwycona" moim hobby  w domu)

 

Pomysł mam aby na taborecie gazowym  podgrzewać wodę  a elektrycznie podtrzymywać  temp. (w tym czasie gazowy oczywiście wyłączę)  a samo gotowanie przeprowadzać tylko na gazie, rozwiązanie ma na celu skrócenie czasu nagrzania wody oraz zmniejszenie kosztów.

 

Moje pytanie tyczy się samej kadzi, myślałem nad  kegiem 50L  ale nie wiem jak to by wyglądało  na moim taborecie  i  czy jest to opłacalne czy lepiej kupić  garnek emaliowany 50L (ceny  garnków gastro nierdzewnych są dla m mnie za wysokie)

 

 

Widzę to tak:

Kadź  ocieplona  specjalną wełną z  mocną srebrną folią

mieszadło z  silnikiem wycieraczek

filtrator z rurek miedzianych  ponacinanych od spodu (cieniutka tarczą od dremla)

grzałka elektryczna+ termostat

deszczownica do wysładzania ciągłego  z rurek miedzianych  ponawiercanych cieniutkim wiertłem

 

Czy sam pomysł wykorzystania kega jest dobrym  rozwiązaniem?

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

ja grzeje wodę w garze na gazie a potem do kadzi, mógłbym grzać prądem ale to by trochę dłużej trwało pomimo  2 grzałek 3 kw moja pierwsza kadzi wyglądała tak:

DSC 0066

DSC 0065

DSC 0064

DSC 0063

DSC 0062

DSC 0069

DSC 0083[1]

druga wersja wygląda lepiej za FD(fałszywe dno ) służy siatka z ikei to grube ma za zadanie tylko podtrzymać młuto w wersji 2 zrezygnowałem z tego jest sama siatka  
Edited by morfitru75
Link to comment
Share on other sites

Kolego pneuropathic, przepraszam że zapytam, ale nurtuje mnie to: Co się dzieje z Twoją spacją?

Czytanie Twoich postów to nie lada wyzwanie.

 

EDIT:

Dzieki redlum. No też właśnie przed chwilą doczytałem wyjaśnienie kolegi w temacie o odzyskiwaniu gęstwy :)

Edited by Piwosz86
Link to comment
Share on other sites

Wracając do sedna  to chyba zrezygnuje z kega na korzyść  gara 50--60L  wklęsłe dno kega utrudni mi samo wysładzanie a  dokładniej rzecz biorąc  zwiększyć wydajność  wysładzania ponieważ nie będę  mógł  węża z oplotem wyprowadzić od dna bo palnik  będzie gotował tą   brzeczkę która będzie w rurce poprowadzonej od dołu a wyjście z boku będzie nie efektywne bo nie wysłodzę nigdy do zera tego co będzie na dnie

Link to comment
Share on other sites

Moim zdaniem keg jest idealnym rozwiązaniem  do kadzi zaciernej właśnie ze względu na lekko stożkowe dno ja spust wspawałem w samo dno i zawsze ściągam  do ostatniej kropli tego w garnku nie osiągniesz poza tym polecam zastosowanie FD - lepsza wydajność.Możesz zawsze zagrzać samą  wodę do pierwszej przerwy + ze 2 stopnie A najlepiej zastosuj grzałki ja mam zwykłe parnikowe(sam wyginałem nic trudnego koszt 25 zł 1 szt ) tylko puszczam je na max  75-80% ich mocy (Sterownik Pamela polecam również ale bez żadnych dodatkowych wyjść).

Edited by morfitru75
Link to comment
Share on other sites

Moim zdaniem keg jest idealnym rozwiązaniem  do kadzi zaciernej właśnie ze względu na lekko stożkowe dno ja spust wspawałem w samo dno i zawsze ściągam  do ostatniej kropli tego w garnku nie osiągniesz poza tym polecam zastosowanie FD - lepsza wydajność.Możesz zawsze zagrzać samą  wodę do pierwszej przerwy + ze 2 stopnie A najlepiej zastosuj grzałki ja mam zwykłe parnikowe(sam wyginałem nic trudnego koszt 25 zł 1 szt ) tylko puszczam je na max  75-80% ich mocy (Sterownik Pamela polecam również ale bez żadnych dodatkowych wyjść).

Zwróć proszę uwagę, że  ja będę ogrzewał to  gazem od spodu 

Link to comment
Share on other sites

Zwróciłem uwagę i podałem Ci rozwiązanie o tu :

 

Możesz zawsze zagrzać samą  wodę do pierwszej przerwy +

 

Zwróć proszę na nie uwagę . Oczywiście nie twierdzę żę jest to jedyne słuszne ale na pewno warte rozpatrzenia rozwiązanie

Edited by morfitru75
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.