krzysiek9999 Opublikowano 24 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2017 Ja też często zadaję gęstwę "na oko", pomijając już fakt oszacowania ile tak naprawdę jest komórek drożdżowych (żywych!) w 1ml, ale jeszcze nigdy nie wygrałem żadnego konkursu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pan_czarny Opublikowano 24 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2017 To było 70 ml, może ciut więcej, na pewno nie więcej niż 100. Liczę objętość zbitych drożdży po 6 tygodniach. Po zlaniu płynu znad osadu, dolaniu ok. 300-400 ml wody i wstrząśnięciu wychodzi prawie pół litra i tak bardzo zwartej gęstwy. Ale tak jak wspomniałem - nie używam kalkulatorów i chyba muszę po raz pierwszy jakiś odpalić, bo wydawało mi się, że wlewam więcej niż trzeba ale to chyba zależy od szczepu, w sensie zwartość gęstwy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2017 Szczepu, użycia mchu, pewnie po jak mocnym jest piwie (jakie piwo jest w słoiku z gęstwą) i pewnie 5 innych czynników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryh Opublikowano 31 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2017 (edytowane) Sposób przedstawienia receptury koszmarny. Przeklejenie na żywca faktycznie zaciemnia przekaz. Jeśli plik też okazał się niezbyt czytelny, to pod poniższym linkiem jest receptura w formie przyjętej na wiki: http://www.wiki.piwo.org/Rye_Wine_(Klej_Biurowy),_Mariusz_Bystryk Jest też Gose: http://www.wiki.piwo.org/Gose,_Mariusz_Bystryk Edytowane 31 Lipca 2017 przez Maryh Mateusz Puślecki i krzysiek9999 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 31 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2017 Udostępniona przez autora ... a to czkawka, czy jaki inny objaw? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Puślecki Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Udostępniona przez autora ...a to czkawka,czy jaki inny objaw? ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Puślecki Opublikowano 23 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2017 Premiera Grand Championa 2017: Nowa Anglia z Cieszyna Zapraszamy na otwartą premierę piwa Grand Champion PSPD 2017 - zwycięzcy Konkursu Piw Domowych 2017 w Cieszynie!Uwarzone przez Dawida Bobryka z Białegostoku zwycięskie piwo domowe w ramach nagrody głównej zostało odtworzone na dużą skalę w Browar Zamkowy Cieszyn. Już 6 grudnia w Sketch w Teatrze Wielkim premierowo spróbujemy, jak smakuje najlepsze piwo domowe w 2017 roku! Od tego momentu będzie ono dostępne w multitapach i sklepach specjalistycznych w całej Polsce.Główną atrakcją wieczoru będzie piwo „Nowa Anglia z Cieszyna”, w stylu New England India Pale Ale (Vermont IPA) charakteryzujące się owocową chmielowością, która wraz z gładkością i stonowaną jak na IPA goryczką jest „soczyste” w smaku i niesamowicie pijalne do ostatniego łyka! Oczywiście będzie także okazja do bezpłatnej degustacji premierowego piwa. Na kranach będą podłączone inne piwa z oferty Browaru Zamkowego w Cieszynie. Szczegóły podamy bliżej imprezy. Podczas premiery przedstawiciele PSPD opowiedzą o tegorocznej edycji Konkursu Piw Domowych oraz przybliżą założenia nowej formuły konkursu: Międzynarodowych Mistrzostw Polski Piwowarów Domowych w 2018 roku:https://kpd.pspd.org.pl/ W wydarzeniu wezmą udział także znani, nie tylko w środowisku piwowarów, goście: vloger Tomasz Kopyra z blog.kopyra.com oraz twórcy blogaKororoweSzyszki, którzy zaprezentują tematyczny piwny stand-up. Zapraszamy także do odwiedzenia Strefy Piwowara Domowego, gdzie piwowarzy będą wystawiali swoje autorskie piwa domowe. Na miejscu zapewniamy kubeczki do degustacji. Uwaga! Rejestracja piwowarów, którzy chcą wystawić swoje piwa w Strefie, będzie trwała od 19:00-19:30 przy wejściu do lokalu. W innym przypadku nie będzie możliwe wniesienie do lokalu butelek z zewnątrz. Początek imprezy: 19:30 ------------------Sketch w Teatrze Wielkim Plac Marszałka Józefa Piłsudskiego 9 6 grudnia początek imprezy: 19:30 wstęp wolny ------------------ Na wydarzenie zaprasza Browar Zamkowy Cieszyn i Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych ------------------ Partnerzy:BrowamatorViking Malt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się