ufirek1 Opublikowano 5 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2016 Warka 1 Ekstrak slodowy Lager Coppers, Drożdże: Z zestawu Drożdże zadane w 20°C, fermentacja w 23°C 13 blg zeszło do 1 31.01.2016 zadano drożdże 4.02.2016 zlane Jak na pierwsze piwo sądzę że było dobre, jak potem okazało się za wysoka temperatura fermentacji ale jak na moje pierwsze uważałem za bardzo dobre :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ufirek1 Opublikowano 5 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2016 Warka 2 Ekstrak slodowy Canadian Copper + ekstrakt słodowy suchy Drożdże: Z zestawu Drożdże zadane w 19°C, fermentacja w 22°C 11 blg zeszło do 1 09.02.2016 zadano drożdże 16.02.2016 zlano na cichą + 30g Marynki 08.03.2016 zlane Jako kolejne piwo, trochę chciałem urozmaicić i dodałem chmiel na cichą, uważam że było to dobre piwo ale z zbiegiem czasu okazało się że temperatura była za wysoka jak na fermentacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ufirek1 Opublikowano 5 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2016 Warka 3 Ekstrak slodowy Mexican Coppers + ekstrakt słodowy suchy Drożdże: Z zestawu Drożdże zadane w 19°C, fermentacja w 20°C 12 blg zeszło do 5 28.02.2016 zadano drożdże 06.03.2016 zlane na cichą 20.03.2016 zlane Piwo początkowo dobre, ale niestety w którymś etapie albo przegazowało albo zakażenie bo po otwarciu bitelek mam szampana :-P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 6 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2016 Zły dział Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 6 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2016 (edytowane) Ekstrak slodowy Lager Coppers, co to za lager fermentowany w 23 stopniach ? Z mojej wiedzy to nawet na Ale temperatura zdecydowanie za wysoka Edytowane 6 Października 2016 przez morfitru75 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 6 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2016 Piwo początkowo dobre, ale niestety w którymś etapie albo przegazowało albo zakażenie bo po otwarciu bitelek mam szampana :-P Masz szampana bo zabutelkowałeś niedofermentowane piwo. Oducz się zlewania na cichą po tygodniu fermentacji. Zamiast tego trzeba było podnieść temperaturę aby drożdże dojadły pozostałe cukry fermentowalne. Radziłbym piwo szybko spić i odgazować jeśli jest taka potrzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ufirek1 Opublikowano 6 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2016 To w którym dziale mam dawać receptury? To było początki dlatego takie złe mi wychodziło dlatego teraz jestem juz po 9 warkach i nauczyłem się na błędach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 6 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2016 To w którym dziale mam dawać receptury? To było początki dlatego takie złe mi wychodziło dlatego teraz jestem juz po 9 warkach i nauczyłem się na błędach To nie są twoje receptury tylko odtwarzasz przepisy, dział gdzie wpisujesz swoje zapiski to http://www.piwo.org/forum/32-zapiski-piwowar%C3%B3w-domowych/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 6 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2016 Ekstrak slodowy Lager Coppers, co to za lager fermentowany w 23 stopniach ? Z mojej wiedzy to nawet na Ale temperatura zdecydowanie za wysoka Do brewkitów (tych opisanych jako lager też) dodawane są drożdże górnej fermentacji, jakie dokładnie nie wiadomo, nie są opisane. Zrobiłem dla teścia 6 czy 7 takich warek, fermentację prowadziłem w rożnych temperaturach od 18 do 24 stopni i w żadnym piwie nie poczułem nut rozpuszczalnika czy jakiś fuzli więc to jakieś mocno neutralne drożdże z dużą tolerancją błędu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ufirek1 Opublikowano 6 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2016 Ok to przepraszam za pomyłkę i zmieniłem dział :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się