R_RUFUS_R Opublikowano 11 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2016 Postanowilem sie podzielic czyms co zrobilem do utrzymywania temperatury fermentacji Proste, a sprawdza sie idealnie 3 plyty, kilka gwozdzi i mlotek, ewentualnie wyrzynarka http://rufusbrowardomowy.blogspot.co.uk/2016/10/opakowanie-do-fermentacji.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 11 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2016 Nie lepiej coś takiego? http://www.piwo.org/topic/7701-diy-pud%C5%82o-izolacyjne-na-fermentor/ Styropian kosztuje grosze, a trzyma temp. 2 razy lepiej niż płyty drewniane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R_RUFUS_R Opublikowano 11 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2016 (edytowane) Po kosztach z resztek;-) a sie sprawdza. Jesli trzyma 17 to rewelacja przy pecie raz na dobe. Kasowo rewelacja. Wersja dla tych co chca miec cos do utrzymania temp. Przetestowane dziala. Up za tydzien. Bedzie o izolacji z 30mm styro I podwieszce. Pozwalajacej wykozystac przestrzen nad fermentorem Styr sam odpada bo dzieciaki wesza;-) Edytowane 11 Października 2016 przez R_RUFUS_R Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frodulec Opublikowano 12 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 (edytowane) Z bilansu cieplnego wynika, że nawet wrzucenie tych 1,5l lodu o temperaturze , powiedzmy, -20C do 20l brzeczki o temperaturze 24C , zakładając natychmiastowe roztopienie lodu schłodzi całość do prawie 21C. Mimo, że sam nie stosowałem petów to śmiem twierdzić, że nie mają szans na skuteczność, szczególnie biorąc pod uwagę pośredniczenie przewodzenia ciepła przez plastikowy fermentor, a pozornie niska temperatura fermentacji wynika prawdopodobnie z pomiaru temperatury otoczenia poza fermentorem. Edytowane 12 Października 2016 przez frodulec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R_RUFUS_R Opublikowano 12 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 No widzisz, nie stosowales, ja tez wczesniej nie stosowalem, do czasu az zostaly mi materialy i zrobilem prowizorke, ktora sie sprawdza. "a pozornie niska temperatura fermentacji wynika prawdopodobnie z pomiaru temperatury otoczenia poza fermentorem." Nie, temperatura poza fermentorem to 12-14 stopni, w fermentorze 17-18. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 12 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Trochę szokująca ta wydajność z jedną butelką, bo też mam podobną, ale przy szczelnym pudle styropianowym. Osiągasz te parametry jednym petem? Bo na zdjęciach w 1 poście widać 3 butelki obok fermentora. Mierzyłeś temp cieczy jakimś bagnetem w środku czy tylko tym termometrem na ściance? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R_RUFUS_R Opublikowano 12 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 (edytowane) Tak, na poczatku wstawilem jedna butle 1,5l i dwie mniejsze po 0,5 litra, zeby szybciej schlodzic. Po 12h wymienilem tylko jedna 1,5 litrowa na nowa,do teraz co 24h, temp mierze brzeczki bezposrednio z fermentora (tak, otwieram i mierze termometrem elektronicznym - tylko nie piszcie ze zakazenie itp). Powiem tak, bylem sceptyczny, ze to sie sprawdzi, sam nie wierzylem ze tak zejdzie przy takiej, slabej, konstrukcji ale dziala, dlatego ten temat. Moze kwestja plyt. Dosc zbita, ale nie pamietam jaka gramatura. Zapewne, duzy wplyw ma tez sama szafa( ubraniowa) w ktorej to trzymam, bo boki i tyl maja po 30mm grubosci, ale to tylko domysly. Jeśli dobrze pamietam, ta plyta ktora zastosowalem ma przewodnosc cieplna 0,13 [W/mk] styropian zaleznie od gestosci 0,03 do 0,05 [W/mk], roznica jest, ale ekspertem od przewodnosci cieplnej nie jestem. Edytowane 12 Października 2016 przez R_RUFUS_R Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się