misiakelek Opublikowano 14 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2016 Witam wszystkich na wstępie. Mam pytanie, na które nie znalazłem odpowiedzi, jakie są rodzaje warzelni? Znaczy na przykład dwa gary w jednym zacieramy i filtrujemy w drugim gotujemy itd.... czy w jednym zacieramy filtrujemy czyścimy z mółta potem powracamy z powrotem i gotujemy, no i gdzie ten wirpool? jakie są rozwiązania? które lepsze prostsze? Mam na myśli duże zestawy typu 5 HL i więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 14 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2016 Przy takim wybiciu najlepiej wzorowac się na profesjonalnych browarach rzemieślniczych. I kadzi fermentacyjnych na pewno ze 3 szt. Sam coś takiego chcę skompletować ale na 3HL. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafple Opublikowano 14 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2016 Dwa różne podejścia. Brewiks Speidels Braumeister (tu 200l, ale wersja 500l podobna) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiakelek Opublikowano 14 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2016 Właśnie pomyślałem że lepiej, mniej przepompowywania było by zacierac i filtrować w jednym a warzyc i wirpool w drogim. Tylko czy tak da radę zacierac od razu na fałszywym dnie? Można by pompowac wodę z pod fałszywego nad zacier taki obieg na przykład z podgrzewaniem w przepływie żeby temperaturę ewentualnie utrzymać. Czy ktoś tak robił. Potem po zawieraniu filtracja do gotowania po gotowaniu wirowania chłodzenie itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 15 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2016 (edytowane) Poczytaj o RIMS i HERMS - w każdym razie dobrze kombinujesz www.wiki.piwo.org/Cyrkulacyjne_systemy_zacierania_-_RIMS_i_HERMS Edytowane 15 Października 2016 przez redlum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafple Opublikowano 15 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2016 Zdaje się, że browar Piwne Podziemie korzysta z takiego rozwiązania: https://polskieminibrowary.pl/2014/12/04/piwne-podziemie/ Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiakelek Opublikowano 15 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2016 Czyli da się..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi