Jump to content

Pytanie nowicjusza

Recommended Posts

Napisz, jakie piwo chcesz uwarzyć, o jakim brew-kicie myślisz (bo ekstrakt domyślam się, że płynny) - wtedy będzie można doradzać jaki ekstrakt i ile. Pamiętam, że pierwszą warkę robiłem z b-k BA ciemne 1,8 kg i dodawałem 1,8 kg ekstraktu, ale teraz chyba i kity i ekstrakty są inne. A w ogóle to nie nastawiaj się za bardzo na 'gorące kubki' i myśl o zacieraniu :)

Witaj,

Jak z różnych przyczyn nie dasz rady zacierać to warz piwo z brew-kitów...

Jeśli chodzi Tobie o to, jakiego koloru ekstrakt niechmielony dodać do brew-kita (jasny, ciemny, bursztynowy) to

już zadawałem to pytanie (nawet pisałem do Browamatora) i niezależnie od piwa jakie ma wyjść z puszki to

ekstrakt powinien być jasny. Nawet jeśli to ma być piwo ciemne (ciemne, stout, porter) to brew-kit już sam w sobie jest "barwiony".

Dodanie "barwiącego" ekstraktu dałoby nieoczekiwane (nie zawsze dobre) rezultaty.

Trochę mi wjechaliście na ambicję z tymi "gorącymi kubkami" i sam im więcej wiem czuję, że to jednak nie to. Chyba wystartuję od razu z zacieraniem. Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów zacierał od pierwszej warki? Nie wiem czy nie rzucam się z motyką na słońce. Nie chciałbym totalnej porażki na starcie tym bardziej, że muszę jakoś swojej kobiecie kolejne inwestycje sprzętowe.

Jak chcesz robić kubek - to mogę ci sprezentowac puche scottish export - została mi z czasów konserw. Jest chyba po terminie, ale "chyba" nie powinno to mieć wpływu. Potrzebować będziesz drugiej puchy ekstraktu.

Jedni ci będą odradzać puchy, i słusznie, a ty rób w miaęe możliwości lokalowych i sprzętowych. Ponieważ nie mogłem zdecydować się na zakup sprzętu - to z 15 konserw popełniłem.

Nie narzekam.

Ale warto zatrzeć!!

pzdr

flood