propaganda Posted February 6, 2010 Share Posted February 6, 2010 Chciałbym na początek popełnić jakiegoś brewkita + niechmielony ekstrakt. Mam pytanko, czy wystarczy 1,2 kg zamiast zalecanego 1 kg cukru? Czy powinienem wybierać miedzy jasnym i ciemnym, czy nie ma to wiekszego znaczenia? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mateusz Posted February 6, 2010 Share Posted February 6, 2010 Napisz, jakie piwo chcesz uwarzyć, o jakim brew-kicie myślisz (bo ekstrakt domyślam się, że płynny) - wtedy będzie można doradzać jaki ekstrakt i ile. Pamiętam, że pierwszą warkę robiłem z b-k BA ciemne 1,8 kg i dodawałem 1,8 kg ekstraktu, ale teraz chyba i kity i ekstrakty są inne. A w ogóle to nie nastawiaj się za bardzo na 'gorące kubki' i myśl o zacieraniu Link to comment Share on other sites More sharing options...
coelian Posted February 6, 2010 Share Posted February 6, 2010 Witaj, Jak z różnych przyczyn nie dasz rady zacierać to warz piwo z brew-kitów... Jeśli chodzi Tobie o to, jakiego koloru ekstrakt niechmielony dodać do brew-kita (jasny, ciemny, bursztynowy) to już zadawałem to pytanie (nawet pisałem do Browamatora) i niezależnie od piwa jakie ma wyjść z puszki to ekstrakt powinien być jasny. Nawet jeśli to ma być piwo ciemne (ciemne, stout, porter) to brew-kit już sam w sobie jest "barwiony". Dodanie "barwiącego" ekstraktu dałoby nieoczekiwane (nie zawsze dobre) rezultaty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
propaganda Posted February 6, 2010 Author Share Posted February 6, 2010 Dzięki Coelian też tak właśnie kombinowałem. Dziś muszę skonsuktować z moja drugą połową rodzaj pierwszego"gorącego kubka". Na zzacieranie przyjdzie jeszcze czas. Link to comment Share on other sites More sharing options...
propaganda Posted February 7, 2010 Author Share Posted February 7, 2010 Trochę mi wjechaliście na ambicję z tymi "gorącymi kubkami" i sam im więcej wiem czuję, że to jednak nie to. Chyba wystartuję od razu z zacieraniem. Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów zacierał od pierwszej warki? Nie wiem czy nie rzucam się z motyką na słońce. Nie chciałbym totalnej porażki na starcie tym bardziej, że muszę jakoś swojej kobiecie kolejne inwestycje sprzętowe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
flood Posted February 7, 2010 Share Posted February 7, 2010 Jak chcesz robić kubek - to mogę ci sprezentowac puche scottish export - została mi z czasów konserw. Jest chyba po terminie, ale "chyba" nie powinno to mieć wpływu. Potrzebować będziesz drugiej puchy ekstraktu. Jedni ci będą odradzać puchy, i słusznie, a ty rób w miaęe możliwości lokalowych i sprzętowych. Ponieważ nie mogłem zdecydować się na zakup sprzętu - to z 15 konserw popełniłem. Nie narzekam. Ale warto zatrzeć!! pzdr flood Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted February 7, 2010 Share Posted February 7, 2010 Warz z zacieraniem to wcale nie jest trudne. Największym problemem jest czas i możliwości dostępu do kuchni lub innego palnika. Trwa to ok 5-6 godzin. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbyszek73 Posted February 7, 2010 Share Posted February 7, 2010 pewnie jak możesz to zacieraj warz naprawdę proste tylko jak pisze wena czas i miejsce najlepsze wyjście to zakup taboretu gazowego a najgorsze z tego wszystkiego to mycie butelek:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now