Jump to content

PA -> APA, tunning zestawu surowców


groszeq

Recommended Posts

Cześć,

Posiadam zestaw surowców na pale ale.

Oryginalny zestaw na 20l  zawiera:

Słód Pale Ale 3,2 kg
Słód Monachijski 0,6 kg
Słód Cara Light 0,2kg

Chmiel Progress - 40g
Chmiel Phoenix  - 30g

drożdże Windsor suche

 

Chciałbym z tego uwarzyć 22 litry czegoś w stylu APA. Zależy mi żeby było pijalne, z lekkim tylko dotknięciem "ameryki".

 

Wydumałem takie coś:

Słód Pale Ale 3,2 kg
Słód Monachijski 0,6 kg
Słód Cara Light 0,2kg

Pilzneński 0,6 kg

pszeniczny 0,6 kg

 

Zacieranie " na lenia" w 64 st.

Chmielenie:

Progress  40 gr na początku gotowania

Phoenix 20 gr na 30 min

Amarillo 20 gr na zimno

 

Dodam tylko, że te dodatkowe słody i chmiel to pozostałości z poprzednich warek.

 

Ma to ręce i nogi ?

 

groszeq

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Mogę więcej dorzucić, mam  60 gr Amarillo.

Piwo idzie na imprezę. Pewnie pójdzie całość na raz.

 

Dzięki, nocne marki. Ja utknąłem na filtracji stoutu.

groszeq

Link to comment
Share on other sites

Ja bym w takim razie chociaż 20g rzucił na 0' jak masz chłodnicę, pozostałe 40g na zimno i na pewno będzie lepiej. Czasami ludzie na imprezach (nigdy wcześniej nie pijący kraftów) potrafią mile zaskoczyć opisem wrażeń i trafnym określaniem aromatów czy smaków i dla takich chwil warto czasem dać im coś lepszego. Powodzenia ze stoutem :)

Link to comment
Share on other sites

Chłodnicy jeszcze się nie dorobiłem. Chłodzę w pojemniku w wodą i lodem. To zmienia chmielenie ?

Jeśli nie, to idę zacierać :)

 

Stout skończyłem po 2 w nocy.

 

Dzięki za pomoc !

Link to comment
Share on other sites

Ja nigdy nie chłodziłem w pojemniku z wodą i lodem więc nie mam bladego pojęcia ile trwa takie chłodzenie i jak szybko się zbija temperatury więc wolałbym się nie wypowiadać ale mogę przypuszczać, że ten sposób chłodzenia jest mniej efektywny od chłodnicy w związku z czym chmiel dodany po wyłączeniu palnika przebywa dłużej w wyższych temperaturach, czyli jest więcej czasu na izomeryzację alfa kwasów oraz ewentualne odparowanie związków odpowiedzialnych za aromat. Nie wiem tylko na ile te różnice w czasie chłodzenia są duże i czy należy to uwzględniać bo jeśli zejście do 60st trwa przykładowo 3h to raczej warto.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.